Mare de Déu dels Consellers: Gòtic Flamenc al MNAC

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,17 KB

Mare de Déu dels Consellers

Fitxa Tècnica (41)

  • Autor: Lluís Dalmau
  • Cronologia: 1443-1445
  • Tècnica: Oli i tremp sobre fusta
  • Estil: Gòtic flamenc
  • Tema: Religiós, civil i polític
  • Localització: MNAC (Barcelona)

Context Històric

Aquesta obra se situa a finals de l'Edat Mitjana, durant l'expansió de les ciutats burgeses del nord d'Itàlia i Flandes. L'estil flamenc fou un corrent pictòric diferent de la pintura gòtica i renaixentista italiana. Es considera l'última etapa del gòtic, tot i que conserva elements com l'ús de la taula en lloc del llenç i el gust pels temes religiosos.

Característiques de la Pintura Flamenca

  • Gran detallisme en els objectes.
  • Interès per la perspectiva lineal.
  • Naturalisme.
  • Els pintors flamencs pintaven la realitat tal com era.
  • Interès pels paisatges.
  • Temes religiosos concebuts com a escenes burgeses.

Anàlisi Formal

L'escena representa la Verge Maria amb el Nen Jesús, els consellers, els sants i els àngels. La composició està emmarcada per una luxosa estructura arquitectònica amb forma d'arc apuntat.

L'obra destaca per la simetria i la verticalitat. La composició, tancada, simètrica i triangular, es pot dividir en tres franges verticals. L'artista busca la profunditat mitjançant la superposició de figures, la incorporació d'elements arquitectònics (columnes) i paisatges. El mosaic del paviment mostra l'escut de la ciutat.

La tècnica de l'oli permet una gran minuciositat en els detalls (plecs de la roba, filigranes del tron de la Verge).

Predomina el dibuix sobre el color, amb contorns ben delimitats. Els colors més emprats són el vermell, el blau i el verd, que contrasten amb els grisos de l'arquitectura.

La llum és natural i aporta corporeïtat a les figures. El rostre de la Verge i del Nen semblen tenir llum pròpia.

Hi ha una clara voluntat de retratar els personatges. Les figures són rígides i solemnes. Els rostres dels consellers són autèntics retrats. Amb les mans expressen devoció a la Verge, que va vestida amb riques teles mentre acarona el Nen despullat. El quadre és estàtic.

Anàlisi del Contingut

L'obra representa el retaule de la Mare de Déu amb els cinc consellers agenollats davant seu. A mitjan segle XV, els consellers de Barcelona van decidir decorar un altar a la capella de l'ajuntament, encarregant un retaule a Lluís Dalmau. L'obra havia de representar la devoció dels consellers a la Verge i als sants patrons: Santa Eulàlia (patrona de la ciutat) i Sant Andreu (la festivitat en la qual s'elegien els cinc consellers).

Funció: Decorativa i religiosa (decorava l'altar de la capella) i simbòlica (immortalitzava els membres de la corporació municipal, l'Ajuntament de Barcelona).

Models i Influències

Lluís Dalmau es va inspirar en l'obra de Jan Van Eyck (Tríptic de Dresden).

Va influir en la pintura gòtica catalana, especialment en Jaume Huguet.

Entradas relacionadas: