Malalties Transmeses per Aliments: Intoxicacions, Infeccions i Salmonella
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,31 KB
Tipus de Malalties Transmeses per Aliments
Distingim tres grups de malalties:
- Intoxicacions alimentàries: Són conseqüència de la ingestió d’aliments en els quals hi ha substàncies tòxiques per als éssers humans, ja siguin pròpies de l’aliment, com en el cas dels bolets verinosos, o adquirides, com per exemple peixos contaminats amb metalls pesants.
- Infeccions alimentàries: Es produeixen per la ingestió d’aliments on hi ha microorganismes que produeixen quadres clínics a la persona, però no produeixen toxines, com els virus. Hi ha un cas especial d’infeccions alimentàries que són les infestacions alimentàries, produïdes per metazous com la Taenia solium (solitària).
- Toxiinfeccions alimentàries: També són conseqüència de la ingestió d’aliments amb presència de microorganismes, però en aquest cas, el quadre clínic el provoquen les toxines que allibera el microorganisme, com és el cas del bacteri Escherichia coli.
Causes de la Contaminació Alimentària per Microorganismes
Les causes que poden dur a una contaminació alimentària per part de microorganismes són:
- Flora microbiana pròpia dels vegetals: Tots els organismes convivim amb microorganismes a la nostra superfície o en el nostre interior. En el cas dels vegetals, és habitual trobar-hi els gèneres Pseudomonas, Alcaligenes, Flavobacterium, Micrococcus, Lactobacillus i fongs de tota mena.
- Microorganismes presents en els animals:
- Microorganismes de la flora superficial dels animals, de les vies respiratòries i del tub gastrointestinal. Per exemple, la pell i els pèls acostumen a tenir estafilococs.
- Microorganismes que produeixen malalties infeccioses als animals que poden ser transmeses als humans, com la Brucella i la Listeria.
- Insectes i aus que produeixen danys físics en fruites i hortalisses i hi aporten els microorganismes de la seva superfície.
Salmonella: Un Bacteri Comú en les Toxiinfeccions Alimentàries
Els bacteris del gènere Salmonella són bacils Gram negatius anaerobis facultatius. Mesuren entre 0,3 i 1 μm d’ample i entre 1 i 6 μm de llargada. Disposen de flagels, per la qual cosa són mòbils, però no formen espores. El seu metabolisme és fermentador de glúcids, positiu en catalasa i negatiu en oxidasa.
Existeixen dues espècies de Salmonella, només una de les quals és patogènica per als humans, la Salmonella enterica. Aquesta espècie està dividida en sis subespècies i més de dos mil serotips diferents, per la qual cosa, la denominació clínica de les espècies patògenes de Salmonella és diferent de la taxonòmica, fent servir el nom del gènere més el nom del serotip directament i obviant el nom de la subespècie. Els serotips de Salmonella es poden classificar en tres grans grups:
- Antígens O: Són antígens de la paret bacteriana en forma de lipopolisacàrids.
- Antígens K: L’únic antigen d’aquest grup que es coneix és el Vi, que és un factor de virulència. Es troba a la càpsula d’un sol serotip, el Salmonella typhi.
- Antígens H: Són proteïnes del flagel.
La majoria d’espècies de Salmonella no són toxigèniques, sinó que infecten per invasió del tracte intestinal (entero-invasives). Alguns dels serotips són resistents als antibiòtics. A banda dels humans, la Salmonella també infecta animals domèstics i salvatges, com rèptils, aus, cavalls, porcs, gossos, etc. En alguns pot ser simptomàtica, però en altres queda en fase latent i són simplement portadors de la malaltia. Aquesta presència en animals és el que fa que la Salmonella sigui una de les principals responsables de toxiinfeccions alimentàries. Els aliments implicats més sovint són carns i derivats, xarcuteria, aus, ous i derivats i llet mal pasteuritzada. Els vegetals poden ser vectors de transmissió per rec amb aigües contaminades i per consum animal.