Malaltia Celíaca: Què és, símptomes, causes i tractament

Enviado por Chuletator online y clasificado en Medicina y Salud

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,04 KB

Malaltia Celíaca: Reacció al Gluten

La malaltia celíaca és una reacció del cos a la ingesta de gluten, que afecta les vellositats del budell prim i interfereix amb l’absorció dels nutrients.

Efectes sobre la salut

La malaltia celíaca pot causar desnutrició, anèmia, osteoporosi i dificultats de creixement en les persones joves.

Altres malalties associades

Les persones celíaques poden tenir més propensió a desenvolupar altres afeccions com tiroïditis autoimmune, diabetis, lupus i certs tipus de càncer.

Dermatitis herpetiforme

És una afecció de la pell associada a la malaltia celíaca que provoca erupcions cutànies amb picor intensa.

Prevalença de la malaltia

La malaltia afecta aproximadament 1 de cada 100 persones, especialment persones de raça blanca amb orígens del nord d’Europa.

Factors genètics i ambientals

Tot i que la predisposició genètica és un factor, els factors ambientals també influencien el desenvolupament de la malaltia.

Herència i risc familiar

Tot i que no es considera una malaltia hereditària directa, si un familiar la pateix, la probabilitat que altres membres la tinguin és del 10%.

Dieta sense gluten

La dieta ha de basar-se en aliments naturals i frescos que no continguin gluten, com carns, peixos, ous, fruites, verdures i certs cereals com l’arròs o el blat de moro.

Revisió d’etiquetes

És fonamental llegir les etiquetes dels productes manufacturats per evitar la presència de gluten. Cal evitar productes sense informació clara o no etiquetats adequadament.

Pacte pel Celíac a Catalunya

A Catalunya, des de 2004, l’Agència Catalana del Consum impulsa el Pacte pel Celíac per promoure una correcta identificació i etiquetatge dels aliments sense gluten per part de les empreses alimentàries.


Resum

La malaltia celíaca és una afecció genètica que causa una reacció adversa al gluten, una proteïna present en diversos cereals. Aquesta reacció danya les vellositats del budell prim, dificultant l’absorció dels nutrients i provocant problemes com desnutrició, anèmia, osteoporosi i dificultats de creixement en nens. Les persones celíaques també poden ser més propenses a desenvolupar altres malalties com tiroïditis autoimmune o càncer. Un trastorn relacionat és la dermatitis herpetiforme, que afecta la pell i es tracta amb una dieta sense gluten. Tot i ser més freqüent en persones d’origen nòrdic europeu, la malaltia afecta 1 de cada 100 persones. Els factors genètics influeixen en la malaltia, però els ambientals també són importants. La probabilitat que un familiar proper pateixi la malaltia és del 10%. La dieta sense gluten es basa en aliments naturals com carns, peixos, fruites i verdures, i cal llegir acuradament les etiquetes dels productes per evitar el gluten. A Catalunya, l’Agència Catalana del Consum impulsa des de 2004 el Pacte pel Celíac per garantir un correcte etiquetatge dels productes.

Entradas relacionadas: