Lípids: Estructura, Funció i Classificació

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,69 KB

Els glúcids són substàncies de reserva energètica

En l'organisme, en els animals s'emmagatzemen en els adipòcits.

Cèrids o Ceres

Són lípids que s'obtenen per esterificació d'un àcid gras amb un alcohol, i és una cadena llarga. Els cèrids tenen un caràcter lipòfil, pel qual en unir-se les seves molècules originen làmines impermeables que protegeixen molts teixits d'animals i vegetals.

Lípids Complexos

Són lípids saponificables, a més de tenir C, H, O, tenen N, P, S. Els lípids complexos són les principals molècules constitutives de la capa lipídica de les membranes, també s'anomenen lípids de membrana. Igual que els sabons, tenen un comportament amfipàtic. Es divideixen en:

Fosfolípids

Es caracteritzen per presentar un àcid ortofosfòric a la zona polar. Són les molècules més abundants de la membrana citoplasmàtica. Es divideixen en:

Fosfoglicèrids

Formats per l'esterificació d'un àcid fosfatídic amb un alcohol o un amino. És una molècula formada per la unió d'un grup fosfat amb un diacilglicèrid i té un àcid gras insaturat.

Fosfoesfingolípids

Formats per la unió d'un àcid gras i una esfingosina, que s'anomena ceramida, que s'uneix a un grup fosfat i un amino. Els més abundants són els esfingomielina.

Els fosfolípids tenen un comportament amfipàtic, perquè presenten una zona polar, que està formada per un grup fosfat unit a un alcohol o un amino, i també té una part lipòfila. Com el seu comportament és amfipàtic, pot formar bicapes lipídiques, que és l'estructura de la membrana cel·lular.

Glicolípids

Són lípids complexos formats per la unió d'una ceramida i un glúcid, contenen esfingosina però estan mancats del grup fosfat; en lloc de tenir un alcohol, presenten un glúcid. Formen part de les bicapes lipídiques de les membranes citoplasmàtiques. Es divideixen en 2 grups:

Cerebròsids

És una cadena glucídica que té entre 1 i 15 monosacàrids que s'uneixen a una ceramida.

Gangliòsids

La ceramida s'uneix a un oligosacàrid complex en el qual hi ha un àcid siàlic.

Els glicolípids fan funció de relació cel·lular, per això fan de receptor de molècules externes.

Terpens o Isoprenoides

Són molècules o cícliques formades per la polimerització de l'isoprè. La classificació es basa en el nombre de molècules d'isoprè que conté: monoterpè (2), sesquiterpè (3), politerpens (més de 8).

Exemples

  • Monoterpè (el mentol de la menta)
  • Diterpens (vitamina A, E, K)
  • Politerpens (cautxú, s'obté d'un arbre, són moltes molècules d'isoprè disposades linealment)

La vitamina A es troba en vegetals que contenen carotenoides, en la llet i als ous. La falta de vitamina A origina la xeroftàlmia.

La vitamina K és un grup de vitamines diverses. La seva funció és la síntesi de protrombina, molècula precursora de la trombina, enzim necessari per transmetre la coagulació de la sang. La seva falta produeix hemorràgies.

Els Esteroides

Són lípids que deriven de l'esterà o ciclopentà.

Esterols

Posseeixen un grup OH unit amb un esterà. Són el grup més nombrós: colesterol, vitamina D.

Hormones Esteroides

Presència d'un àtom d'oxigen unit per doble enllaç.

El colesterol forma part de les membranes de les cèl·lules animals, se situa entre els fosfolípids. El colesterol és la molècula base que serveix per a la síntesi de tots els esteroides. Els àcids biliars són esterols, són produïdes al fetge a partir del colesterol, s'encarreguen de l'emulsió dels greixos a l'intestí. La síntesi de vitamina D és induïda a la pell pels rajos ultraviolats; la falta de vitamina D origina raquitisme (trastorn del metabolisme del calci que provoca que els cossos es corbin).

Entre les hormones suprarenals, formades a la part superior dels ronyons, es troben l'aldosterona, que actua en el metabolisme dels glúcids regulant la síntesi del glicogen. En les hormones sexuals es troba la progesterona i la testosterona. La progesterona és secretada per l'escorça suprarenal, la placenta i el cos luti de l'ovari dels mamífers. La progesterona actua sobre la mucosa d'úter preparant-lo per acollir l'òvul fecundat. La hipòfisi regula el control de la secreció de la progesterona.

Prostaglandines

Són lípids formats per prostanat. Les prostaglandines se sintetitzen a partir dels àcids grassos insaturats que formen part dels fosfolípids de les membranes cel·lulars. La seva funció és produir substàncies per poder regular la coagulació de la sang i també la sensibilització dels receptors del dolor.

Funcions dels Lípids

Reserva

Són la principal reserva energètica de l'organisme. La gran quantitat d'energia que desprenen els greixos és perquè els àcids grassos als mitocondris s'oxiden.

Estructural

Formen les bicapes lipídiques de les membranes citoplasmàtiques i de les membranes cel·lulars. Altres lípids com els acilglicèrids tenen funció de protecció tèrmica, també fan de protecció mecànica, com la dels teixits adiposos.

Funció Biocatalitzadora

Possibiliten o afavoreixen les reaccions químiques que es produeixen en els éssers vius.

Funció Transportadora

El transport dels lípids des de l'intestí fins al lloc on s'utilitzen o fins al teixit adipós, on s'emmagatzemen, es fa per mitjà de l'emulsió dels lípids gràcies als àcids biliars i els proteolípids.

Entradas relacionadas: