Liberalisme a Espanya al segle XIX: Agrupacions i reformes polítiques
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,54 KB
Agrupacions Polítiques del Liberalisme al Segle XIX
Els Partits Polítics
Durant el segle XIX, els partits polítics eren agrupacions de personalitats al voltant d’un notable, civil o militar. Eren corrents d’opinió amb vincles personals o interessos econòmics, units per participar en les eleccions i controlar el poder.
Moderats
Grup heterogeni de terratinents, comerciants, intel·lectuals conservadors, noblesa, alt clero i alts comandaments militars. Defensaven la propietat com a garantia de l’ordre, restringien el sufragi segons la riquesa i prioritzaven l’autoritat sobre la llibertat individual. Líders importants: Narváez i Bravo Murillo. Defensaven la sobirania compartida entre les Corts i la Corona, limitant els drets individuals i la confessionalitat de l’Estat amb gran influència de l’Església.
Progressistes
Defensors de la llibertat, formats per la burgesia, oficialitat de l’exèrcit i classes populars urbanes. Defensaven la sobirania nacional, el predomini de les Corts i rebutjaven la intervenció de la Corona. Líders: Mendizábal i Espartero. Volien enfortir els poders locals, ampliar els drets individuals, mantenir el sufragi censatari, una reforma agrària i limitar la influència de l’Església.
L’any 1854 es va formar la Unió Liberal, opció centrista entre els dos partits clàssics, impulsada per O'Donnell i Serrano.
Demòcrates i Republicans
El 1849 es forma el Partit Demòcrata, defensor de la sobirania popular, sufragi universal masculí, una cambra electiva única, l’ampliació de les llibertats públiques i el reconeixement dels drets col·lectius. Defensaven la llibertat d’impremta, la Milícia Nacional, l’elecció d’ajuntaments i diputacions. Reconeixien el predomini de l’Església, però exigien llibertat de culte.
Amb el desprestigi d’Isabel II, va guanyar força el republicanisme, que defensava la república com a única opció per a l’elecció de tots els càrrecs públics.
Reformes Moderades (1845-1861)
L’obra més important dels moderats fou la construcció de les estructures polítiques i administratives de l’Estat liberal amb un caràcter conservador, uniformitzador, centralista i jeràrquic, formant un sistema oligàrquic.
Principals Reformes
- Llei d’Impremta (1845): Retalla el control governamental de la premsa.
- Llei d’Ajuntaments (1845): Centralitzadora, amb alcaldes nomenats per la Corona.
- Reforma Fiscal (1845): Elimina privilegis fiscals, introdueix impostos directes i indirectes.
- Reforma Educativa: Sistema mixt, públic i privat, controlat per l’Estat i amb influència de l’Església.
- Creació de la Guàrdia Civil (1844): Cos armat civil d’estructura militar per mantenir l’ordre.
- Nou Codi Penal (1848) i Codi Civil (1849): Unifiquen la legislació.
- Primera Llei Hipotecària (1861).
- Creació del Tribunal Suprem.
- Configuració de l’administració ministerial.
- Reorganització de l’administració, reforçant l’estructura centralista.
- Consolidació del funcionariat: Accés basat en jerarquització i selecció.
- Concordat amb la Santa Seu (1851): Suspensió de la venda de béns eclesiàstics i finançament del culte.
- Sistema mètric decimal.