Inclusió educativa: NESE, avaluació psicopedagògica i situacions de desavantatge educatiu
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,72 KB
Material per a la inclusió: NESE
S’identifiquen i s’avaluen considerant el funcionament de l’alumne dins el seu context educatiu, independentment de la seva condició personal i social.
Avaluació Psicopedagògica
1. Alumnes amb necessitats educatives especials (NEE)
2. Alumnes que presenten situacions de desavantatge educatiu
3. Alumnes que presenten trastorns de l’aprenentatge o de la comunicació (DEA)
4. Alumnes que presenten altes capacitats
NEE: Es considera necessitat educativa especial el decalatge que es produeix entre les capacitats de l’alumne i les exigències del context. Aquest decalatge afecta substancialment el desenvolupament i l’aprenentatge, i s’associa a...
1. Discapacitats físiques, intel·lectuals o sensorials
2. Trastorns de l’espectre autista, mentals, o greus de conducta
3. Malalties degeneratives greus o a malalties minoritàries.
Poden derivar de:
- Discapacitat intel·lectual: limitació significativa en el funcionament intel·lectual i en la conducta adaptativa quant al domini conceptual, social i pràctic.
- Discapacitat motriu: alteració de l’aparell motor causada per una disfunció en el sistema nerviós central, muscular o ossi-articular.
- Discapacitat visual: alteració de la visió que, encara que se’n facin correccions òptiques.
- Discapacitat auditiva: pèrdua auditiva de diferent grau que, afecta el processament de la informació lingüística i el desenvolupament de la comunicació, el llenguatge i la parla.
- Trastorn de l’espectre autista: dèficits persistents en la comunicació i la interacció social en diferents contextos, acompanyats de patrons de comportament, interessos o activitats restringides i repetitives.
- Trastorn mental: alteracions emocionals, cognitives o del comportament que afecten els processos psicològics bàsics.
- Trastorn greu de conducta: alteració del comportament no imputable a trastorn mental, que limita substancialment les habilitats d’aprenentatge.
- Malalties degeneratives greus: malalties en les quals la funció o l’estructura dels teixits biològics afectats o els òrgans anatòmics es deterioren progressivament al llarg del temps.
- Malalties minoritàries: conjunt ampli i heterogeni de malalties de baixa prevalença, cròniques i altament discapacitants que comporten una pèrdua molt important de l’autonomia.
Situacions de desavantatge educatiu
Incorporació tardana: incorporació inicial de l’alumne al sistema educatiu, en un moment posterior a l’inici de l’educació primària, en els darrers vint-i-quatre mesos o, excepcionalment, quan s’hi ha incorporat en els darrers trenta-sis mesos.
Situacions socioeconòmiques desfavorides: situacions familiars, socials, culturals o econòmiques de desavantatge social que requereixen recursos addicionals per garantir el benestar de l’alumne. Aquestes situacions interfereixen en l’adquisició dels aprenentatges.
Educació inclusiva, mesures i suports
L’educació inclusiva és un procés pel qual s’ofereix a tots els nens i nenes, sense distinció pel que fa a la capacitat, o qualsevol altra diferència, l’oportunitat de seguir sent membres de les aules ordinàries i d’aprendre dels seus companys, i amb ells. Procura que tot l’alumnat pugui aconseguir els objectius educatius establerts, intentant que s’acostin el màxim possible als que es contemplen en el currículum general però valorant a cadascú segons les seves possibilitats i progrés personal. Una escola inclusiva és aquella en la qual poden aprendre junts alumnes diferents, una escola que no exclou ningú, perquè no hi ha diferents categories, només hi ha una sola categoria d’alumnes, sense cap mena d’adjectius, que són diferents. A l’escola inclusiva només hi ha alumnes “a seques”, sense adjectius; no hi ha alumnes corrents i alumnes especials, sinó simplement alumnes, cadascú amb les pròpies característiques i necessitats. La diversitat és un fet natural, és la normalitat: el més normal és que siguem diferents. La inclusió és un procés sense fi per trobar millors formes, cada cop més adequades, de respondre a la diversitat. S’interessa en la identificació i l’eliminació de les barreres en l’aprenentatge i la participació que pugui trobar l’alumnat, busca la presència, la participació i l’èxit de tot l’alumnat. La presència es considera l’emplaçament on els alumnes aprenen. La participació fa referència a la qualitat de l’experiència dels escolars al centre. L’èxit remet al resultat obtingut pels alumnes al conjunt de l’activitat escolar i no tan sols el resultat de proves o exàmens.