Immunologia i Microbiologia: Conceptes Clau
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 10,24 KB
Immunologia: Conceptes Clau
Immunologia: Ciència que s’encarrega d’estudiar el sistema immunitari.
Immunitat: Ser invulnerable a una malaltia infecciosa determinada.
Antigen: Molècula, sovint de superfície cel·lular, que pot induir a la formació d'anticossos.
Anticossos: Glicoproteïnes que existeixen en forma soluble a la sang o altres fluids corporals. Són utilitzats pel sistema immunitari per identificar i neutralitzar elements estranys al cos, com ara bacteris, virus o paràsits.
Immunitat Innata
FAGOCITOSI: Als vertebrats superiors trobem glòbuls blancs (leucòcits) amb capacitat fagocitària: monòcits i neutròfils o micròfags, que s’encarreguen de la fagocitosi de microorganismes. La fagocitosi és un tipus d’endocitosi en la qual es distingeixen diverses fases:
- Englobament de microorganismes en vacúols fagocítics.
- Incorporació d’enzims hidrolítics provinents dels lisosomes dintre dels vacúols obtenint fagolisosomes.
- Destrucció de microorganismes fagocitats.
RESPOSTA INFLAMATÒRIA: Es dona als teixits vascularitzats, i la seva finalitat és aïllar i destruir l’agent patogen i reparar el teixit danyat. Regulada per basòfils i mastòcits. Fases de la resposta inflamatòria:
- Ferida a la pell.
- Mastòcits de la zona alliberen histamina (dilatació dels capil·lars de la zona: major afluència de sang, augment de la temperatura i envermelliment de la pell; increment permeabilitat vasos: el plasma i les cèl·lules fagocítiques penetren en el teixit, causant dolor).
- Sistema de complement i altres senyals químics atrauen els fagòcits per quimiotaxi incrementant la resposta inflamatòria: eliminació dels patògens i cèl·lules mortes per fagocitosi. Alliberament d’interleucines que incrementen la resposta inflamatòria i febre (inhibició del creixement del patogen).
Substàncies Antimicrobianes
1. INTERFERÓ: Substàncies que interfereixen en la replicació dels virus. A l’ésser humà hi ha 3 tipus que són produïts per:
- Limfòcits T i cèl·lules NK (sintetitzen els interferons γ).
- Leucòcits i fibroblasts (sintetitzen els interferons α i β).
2. CÈL·LULES ASSASSINES NATURALS (NK): Alliberen substàncies que produeixen lisi cel·lular (de cèl·lules infectades per virus i cèl·lules tumorals).
3. SISTEMA COMPLEMENT: Conjunt d’unes 20 proteïnes que interactuen en cascada provocant la destrucció de microorganismes patògens:
- Provocant la lisi de microorganismes amb complexos antigen-anticòs.
- Ajudant els mastòcits a alliberar histamina.
Immunitat Específica
IMMUNOGLOBULINES: Els anticossos són proteïnes que pertanyen al grup de les globulines i com que tenen propietats immunològiques reben el nom d’immunoglobulines (Ig).
FUNCIONS DE LES IMMUNOGLOBULINES: La principal funció dels anticossos és reconèixer i unir-se a l’antigen per a destruir-lo. Per portar a terme això, el domini constant de la immunoglobulina pot activar els següents mecanismes:
- Activació del sistema complement: acaba amb la lisi del microorganisme.
- Opsonització dels microorganismes: la immunoglobulina s’uneix a l’antigen provocant que un macròfag el destrueixi.
- Precipitació de toxines dissoltes al plasma: és més fàcil que els macròfags les destrueixin.
- Aglutinació d’antígens: facilita l’acció dels fagòcits i limfòcits.
- Activació de limfòcits.
RESPOSTA CEL·LULAR: És el sistema responsable del rebuig d’òrgans en els trasplantaments. En aquesta resposta intervenen els limfòcits T que destrueixen cèl·lules tumorals o infectades per bacteris i virus principalment. Els limfòcits T s’activen mitjançant la presentació d’antígens.
Cèl·lules Presentadores d’Antígens (CPA)
- L’agent patogen és capturat per les cèl·lules presentadores d’antígens, generalment macròfags que els degraden.
- Els fragments de les proteïnes externes de l’agent patogen seran exposades a la membrana de la CPA.
- Ara la CPA activada es mobilitzarà pel corrent sanguini fins a trobar limfòcits. Aquests reaccionen amb les proteïnes externes activant la resposta cel·lular: activació de limfòcits T i activació dels limfòcits B per part dels anteriors.
RESPOSTA HUMORAL: Principal mecanisme de defensa contra els microorganismes extracel·lulars o toxines. Es dona el reconeixement d’antígens i producció d’anticossos. La resposta humoral està mediatitzada pels limfòcits B:
- Reconeixen els antígens gràcies als receptors de membrana (immunoglobulines) i s’hi uneixen.
- Són activats per limfòcits T col·laboradors (interleucines), fent que proliferin i donant lloc a cèl·lules memòria i cèl·lules plasmàtiques que alliberaran anticossos específics que destruiran l’antigen o el fixaran al sistema complement (fagocitosi final).
Mecanismes d’Acció del Sistema Immunitari
Resposta immunitària primària: Es produeix en el primer contacte amb un antigen determinat. Uns dies després del contacte amb l’antigen comencen a aparèixer anticossos en la sang de l’animal infectat. Hi ha un creixement exponencial de la quantitat d’Ac fins que arriben a la fase estacionària després de la qual hi ha una davallada del seu número. Al cap d’unes quantes setmanes són gairebé imperceptibles a la sang. Ig M i Ig G.
Resposta immunitària secundària: Es produeix quan es detecta per segona vegada. Passa menys temps entre l’entrada de l’antigen i l’aparició d’Ac a la sang, principalment els del tipus Ig G. És una resposta més ràpida, més intensa i de més durada.
Microbiologia: Unitats i Reproducció
Unitats de Mesura en Microscòpia
Per definir les dimensions dels microorganismes s’utilitza: Augments = Mida aparent / Mida real. 1 nm = 10-9 m. 1 m → 103 mm → 106 µm → 109 nm
Funció de Reproducció
REPRODUCCIÓ ASEXUAL: Se li diu bipartició o fissió binària. Es duplica l’ADN bacterià i es separa en dues molècules genèticament idèntiques.
Transmissió Horitzontal del DNA
Intercanvi de material genètic entre bacteris, de la mateixa espècie o no. Hi ha 3 tipus d’intercanvi genètic:
- CONJUGACIÓ: Plasmidi F o factor F: plasmidi especial que conté gens amb informació per a la producció de pèls sexuals (pilli). Bacteri F+ (donador): té el plasmidi F. Bacteri F- (receptor): sense plasmidi. Episoma: nom del plasmidi quan està recombinat dins de l’ADN bacterià. Bacteri Hfr: amb plasmidi recombinant.
- TRANSDUCCIÓ: És un intercanvi genètic accidental. Un virus introdueix per error un fragment del bacteri infectat, i en infectar un altre bacteri l’hi introdueix el fragment.
- TRANSFORMACIÓ: El bacteri introdueix fragments d’ADN provinents de la lisi d’un altre bacteri. Alguns bacteris patògens presenten resistència a antibiòtics si conviuen amb bacteris de la flora bacteriana que resisteixen bé aquests medicaments.
Cicles dels Virus
El cicle dels virus: Mecanismes que els permeten reproduir-se dins de cèl·lules i desenvolupar un cicle vital en aquestes.
El cicle lític: Porta a la destrucció de la cèl·lula hoste. Les fases són:
- Fixació/adsorció: els bacteriòfags es fixen amb les fibres cabals (potes del fago) a la paret del bacteri (enllaços químics) i claven les espines basals en aquesta. Els reconeixen amb receptors.
- Penetració: el bacteriòfag perfora la paret cel·lular del bacteri amb enzims lisozims (en la placa basal). Aquest contreu la beina i introdueix l'ADN, que passa al citoplasma bacterià.
- Fase d'eclipsi: no es veu res ocorrent dins de la cèl·lula, és el moment en el qual hi ha més activitat metabòlica. L'ADN del virus s'introdueix en el de la cèl·lula i mitjançant els nucleòtids i ARN-polimerases del bacteri, se sintetitza ARNm víric (transcripció). Després, per traducció, se sintetitzen proteïnes víriques (com els capsòmers).
- Acoblament: els capsòmers formats es reuneixen per a formar càpsides, mentre que noves molècules d'ADN víric es pleguen i penetren en elles.
- Lisi o alliberament: per l'acció de l'enzim endolisina, es produeix la lisi del bacteri, i nous virions surten, per a infectar nous bacteris.
Cicle lisogènic: Comença igual que el cicle lític, s'introdueix l'ADN en la cèl·lula i es fusiona amb el de la cèl·lula hoste. Tanmateix, després d'això, no obliga la cèl·lula a crear nous virus, sinó que es queda en la cèl·lula i no es manifesta (latent). Aquests virus són anomenats virus atenuats o profagos, i la cèl·lula és lisogènica. La cèl·lula segueix amb el seu cicle de vida normal, dividint-se i creant noves cèl·lules amb ADN víric.
Això roman així fins que un estímul determinat indueix la separació dels ADN i en aquest moment és ADN del profago comença el cicle lític (produir virions). Quan les cèl·lules tenen ADN víric latent, són immunes a aquest virus.
Cicle del VIH: És un virus complex, té membrana amb receptors. El virus es fusiona amb la membrana de la cèl·lula hoste i s'introdueix l'ARN en el citoplasma.
El virus té l'enzim de la transcriptasa inversa, que li permet fer la retrotranscripció per a convertir l'ARN en ADN i que aquest es fusioni amb el de la cèl·lula hoste (amb integrases). Després d'això, per mitjà de la transcripció i traducció normals de la cèl·lula, es transcriu i tradueix l'ADN víric i la cèl·lula crea, inconscientment, proteïnes víriques (de la càpside) que formaran nous virus dins de la cèl·lula. Quan això passa, la cèl·lula ‘explota’ (lisi) i resulten d'elles nous virions.