Història dels Teatres Romans
Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 3 KB
Al començament els teatres romans eren de fusta i desmuntables. Però a partir del s. I a. C. a Roma es van començar a construir teatres de pedra segons els models grecs. El teatre grec es dividia en tres parts ben diferenciades:
La graderia (CAVEA), on seien els espectadors. Tres nivells: summa, media i ima.
L'orquestra (ORCHESTRA), un espai circular al centre del teatre on cantava i ballava el cor.
Les construccions de l'escenari: una plataforma on actuaven els actors i un edifici que feia de teló de fons, magatzem i vestidors (el prosceni -PROSCAENIUM- i l’escena -SCAENA-).
La façana que donava a l'interior (frons scaenae), ornada amb dos o tres pisos de fileres de columnes, tenia tres portes cap a l'escenari i servia de decorat permanent per a totes les obres. La part del darrera (porticus post scaenam) donava a una zona ajardinada.
Els espectadors hi accedien a través dels vomitoris (VOMITORIA)o portes d’accés. Tant el teatre grec com el romà eren a l'aire lliure. Tan sols es cobria de vegades amb una lona (velum o velarium) per protegir de les inclemències del temps. La càvea solia estar dividida en tres sectors per a públics de diferents classes socials: les classes altes a les grades més pròximes a l'escenari i les classes baixes en la resta.
A Roma les dones assistien habitualment al teatre, excepte a les representacions dels mims, que eren considerades massa llicencioses. Les representacions es feien mentre durava la claror del sol i, molt sovint, es perllongaven durant tot un dia.
El teatre i l'amfiteatre formen un conjunt construït segons un únic projecte i sobre el mateix turó, sobre el qual recolzen les seves respectives graderies. El teatre és l'edifici més ben conservat i més grandiós de Mérida. Va ser inaugurat el 16-15 aC i reformat en diverses ocasions. La seva cauea o graderia tenia capacitat per a 6.000 espectadors. El més destacable de l'edifici és el frons scaenae, compost de dos pisos decorats amb columnes de marbre i una sèrie d'escultures de déus i retrats imperials. Rere el frons scaenae hi havia un peristil o pòrtic enjardinat.