Guia d'alimentació infantil: 0 a 18 mesos i més

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,94 KB

Introducció d'aliments

0-4 mesos: Llet materna/iniciació - 2/3 cullerades de suc de taronja a mitja tarda.

4 mesos: Cereals sense gluten barrejats amb llet (migdia).

5 mesos: Fruites triturades sense sucre (migdia).

6 mesos: Llet materna/continuació - Puré de verdures amb oli i cuites amb poca aigua (migdia) - Cereals sense gluten barrejats amb llet (matí).

7 mesos: 50gr de carn de pollastre sense pell ni greix.

8-9 mesos: Llet al matí i a la nit com a complement - Textures més gruixudes de verdura, si té baix pes afegir galetes - Cereals poden tenir gluten i més espessos, pot menjar pasta, arròs i trossets de pa - Peix blanc i altres tipus de carn.

10-11 mesos: Comencen a sopar salat - Rovell d'ou i peix blau.

12 mesos: Puré de verdures d'espinacs, menja tot tipus de verdures i fruites.

Introduïm llenties i cigrons - Introduïm clara d'ou.

15-18 mesos: Pot passar a llet de vaca (semi) amb poca quantitat de cacau.

Alimentació i Nutrició

Alimentació: Cobreix necessitats biològiques per ingestió d'aliments, líquids i sòlids. Incorpora substàncies per créixer, desenvolupar-se i contrarestar pèrdues fisiològiques. Elements que regulen el bon funcionament de l'organisme: energia, matèries primeres i compostos químics.

Nutrició: Reaccions químiques que transformen aliments en nutrients. Es realitza en l'aparell digestiu i excretor: ingestió, digestió, assimilació i absorció.

Nutrients: Substàncies orgàniques/inorgàniques que s'incorporen per alimentació.

Metabolisme: Reaccions biològiques necessàries per a la vida.

Macronutrients

Hidrats de carboni: Monosacàrids (sucres senzills) glucosa-fructosa, disacàrids (2) sacarosa-maltosa, polisacàrids (+2) midó-glucogen. Funció: Proporcionar calor, moderar el consum de proteïnes, intervenció en el metabolisme dels greixos, afavorir l'absorció de calci, conservació del teixit nerviós.

Greixos: Saturats (origen animal) i insaturats (origen vegetal). Funció: Principal font de calor i energia, aïllant tèrmic, absorbeixen i transporten vitamines liposolubles, donen sacietat, protegeixen òrgans.

Proteïnes: Origen animal/vegetal. Funció: Construeixen teixits, mantenen la viscositat de la sang, augmenten la resistència a infeccions i eviten edemes.

Micronutrients

Vitamines: Hidrosolubles (C/B1/B2/PP) Liposolubles (A/D/E/K). Funció: Reforç del sistema immunitari, manteniment dels teixits, antienvelliment, coagulants, assimilació de calci i ferro...

Sals minerals: (calci, ferro, potassi). Funció: Intervenció en el sistema immunitari, formació i manteniment dels teixits ossis, regulació de les funcions digestives.

Grups d'aliments i normes per a una dieta saludable

  1. Pa, pasta i cereals (6/8 racions/dia)
  2. Fruites i verdures (5)
  3. Làctics (2, segons edat i circumstàncies)
  4. Carn i peix (2)

Normes per a una dieta saludable: Menjar de tots els grups d'aliments, comprar productes frescos, cuinar al forn, planxa o vapor, gaudir pausadament i en companyia.

Elaboració de menú i alteracions

Elaboració de menú:

  • Primers: 2 dies verdura, 1/2 llegums, 1/2 arròs, pasta o patates.
  • Segons: 1/2 dies peix, 2/3 dies carn, 1 dia ous.
  • Postres: 4 fruita, 1 làctic.

Alteracions:

  • No té gana: Mantenir la calma, tenir paciència, reforçar rutines, reforç positiu.
  • Mai és suficient: Analitzar les causes, ajudar a posar límits.
  • Rebuig a noves textures o aliments: Cura de les actituds adultes, moment relaxat i agradable, evitar mostrar preocupació amb el menjar, l'adult ha de ser un bon model.

Dietes específiques

Dieta astringent (diarrea): Repòs alimentari, rehidratació oral, realimentació progressiva: iogurt natural, pollastre bullit, arròs, pastanaga, patata, pernil dolç, pa torrat, poma/plàtan.

Dieta laxant (estrenyiment): Augment del consum de fibra: fruites sense pelar, verdures sense triturar, llegums, cereals integrals, molta aigua, evitar dieta astringent.

Dieta per a celíacs: Eliminar el gluten de la dieta.

Dieta per a intolerància a la lactosa: Eliminar la llet d'origen animal i derivats.

Dieta per a l'obesitat: Reducció del consum de calories (prescripció mèdica, mai menys de 2000).

Dieta per a diabètics: Control dels horaris i del nombre d'ingestes, evitar carbohidrats, augment del consum de fibra, evitar el sobrepès, molta aigua, reduir el consum de greixos saturats.

Trastorns i malalties

Obesitat: Desajustos nutricionals, manca d'activitat física, genètica. Remei: dieta i exercici.

Anorèxia: Infeccions, intolerància, errors en la dieta, factors psicològics. Tractament psicològic o canvi d'aliments.

Pica: Factors psicològics. Tractament psicològic.

Ruminació: Deficiència mental o infants petits (17 mesos màxim).

Regurgitació: Immaduresa del sistema digestiu, desapareix als 4 mesos.

Còlic: Posar el nadó panxa a baix, acariciar-lo i canviar l'alimentació.

Hàbits per menjar

  • Avisar amb temps.
  • Establir un ritual previ.
  • Donar protagonisme al nen.
  • Reforçar verbalment i agrair.
  • Premiar les conductes adequades.

Entradas relacionadas: