Guia d'alimentació infantil: 0 a 18 mesos i més
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,94 KB
Introducció d'aliments
0-4 mesos: Llet materna/iniciació - 2/3 cullerades de suc de taronja a mitja tarda.
4 mesos: Cereals sense gluten barrejats amb llet (migdia).
5 mesos: Fruites triturades sense sucre (migdia).
6 mesos: Llet materna/continuació - Puré de verdures amb oli i cuites amb poca aigua (migdia) - Cereals sense gluten barrejats amb llet (matí).
7 mesos: 50gr de carn de pollastre sense pell ni greix.
8-9 mesos: Llet al matí i a la nit com a complement - Textures més gruixudes de verdura, si té baix pes afegir galetes - Cereals poden tenir gluten i més espessos, pot menjar pasta, arròs i trossets de pa - Peix blanc i altres tipus de carn.
10-11 mesos: Comencen a sopar salat - Rovell d'ou i peix blau.
12 mesos: Puré de verdures d'espinacs, menja tot tipus de verdures i fruites.
Introduïm llenties i cigrons - Introduïm clara d'ou.
15-18 mesos: Pot passar a llet de vaca (semi) amb poca quantitat de cacau.
Alimentació i Nutrició
Alimentació: Cobreix necessitats biològiques per ingestió d'aliments, líquids i sòlids. Incorpora substàncies per créixer, desenvolupar-se i contrarestar pèrdues fisiològiques. Elements que regulen el bon funcionament de l'organisme: energia, matèries primeres i compostos químics.
Nutrició: Reaccions químiques que transformen aliments en nutrients. Es realitza en l'aparell digestiu i excretor: ingestió, digestió, assimilació i absorció.
Nutrients: Substàncies orgàniques/inorgàniques que s'incorporen per alimentació.
Metabolisme: Reaccions biològiques necessàries per a la vida.
Macronutrients
Hidrats de carboni: Monosacàrids (sucres senzills) glucosa-fructosa, disacàrids (2) sacarosa-maltosa, polisacàrids (+2) midó-glucogen. Funció: Proporcionar calor, moderar el consum de proteïnes, intervenció en el metabolisme dels greixos, afavorir l'absorció de calci, conservació del teixit nerviós.
Greixos: Saturats (origen animal) i insaturats (origen vegetal). Funció: Principal font de calor i energia, aïllant tèrmic, absorbeixen i transporten vitamines liposolubles, donen sacietat, protegeixen òrgans.
Proteïnes: Origen animal/vegetal. Funció: Construeixen teixits, mantenen la viscositat de la sang, augmenten la resistència a infeccions i eviten edemes.
Micronutrients
Vitamines: Hidrosolubles (C/B1/B2/PP) Liposolubles (A/D/E/K). Funció: Reforç del sistema immunitari, manteniment dels teixits, antienvelliment, coagulants, assimilació de calci i ferro...
Sals minerals: (calci, ferro, potassi). Funció: Intervenció en el sistema immunitari, formació i manteniment dels teixits ossis, regulació de les funcions digestives.
Grups d'aliments i normes per a una dieta saludable
- Pa, pasta i cereals (6/8 racions/dia)
- Fruites i verdures (5)
- Làctics (2, segons edat i circumstàncies)
- Carn i peix (2)
Normes per a una dieta saludable: Menjar de tots els grups d'aliments, comprar productes frescos, cuinar al forn, planxa o vapor, gaudir pausadament i en companyia.
Elaboració de menú i alteracions
Elaboració de menú:
- Primers: 2 dies verdura, 1/2 llegums, 1/2 arròs, pasta o patates.
- Segons: 1/2 dies peix, 2/3 dies carn, 1 dia ous.
- Postres: 4 fruita, 1 làctic.
Alteracions:
- No té gana: Mantenir la calma, tenir paciència, reforçar rutines, reforç positiu.
- Mai és suficient: Analitzar les causes, ajudar a posar límits.
- Rebuig a noves textures o aliments: Cura de les actituds adultes, moment relaxat i agradable, evitar mostrar preocupació amb el menjar, l'adult ha de ser un bon model.
Dietes específiques
Dieta astringent (diarrea): Repòs alimentari, rehidratació oral, realimentació progressiva: iogurt natural, pollastre bullit, arròs, pastanaga, patata, pernil dolç, pa torrat, poma/plàtan.
Dieta laxant (estrenyiment): Augment del consum de fibra: fruites sense pelar, verdures sense triturar, llegums, cereals integrals, molta aigua, evitar dieta astringent.
Dieta per a celíacs: Eliminar el gluten de la dieta.
Dieta per a intolerància a la lactosa: Eliminar la llet d'origen animal i derivats.
Dieta per a l'obesitat: Reducció del consum de calories (prescripció mèdica, mai menys de 2000).
Dieta per a diabètics: Control dels horaris i del nombre d'ingestes, evitar carbohidrats, augment del consum de fibra, evitar el sobrepès, molta aigua, reduir el consum de greixos saturats.
Trastorns i malalties
Obesitat: Desajustos nutricionals, manca d'activitat física, genètica. Remei: dieta i exercici.
Anorèxia: Infeccions, intolerància, errors en la dieta, factors psicològics. Tractament psicològic o canvi d'aliments.
Pica: Factors psicològics. Tractament psicològic.
Ruminació: Deficiència mental o infants petits (17 mesos màxim).
Regurgitació: Immaduresa del sistema digestiu, desapareix als 4 mesos.
Còlic: Posar el nadó panxa a baix, acariciar-lo i canviar l'alimentació.
Hàbits per menjar
- Avisar amb temps.
- Establir un ritual previ.
- Donar protagonisme al nen.
- Reforçar verbalment i agrair.
- Premiar les conductes adequades.