La Segona Guerra Mundial: Un resum complet
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,62 KB
Causes de la Segona Guerra Mundial: El 1933, Hitler arriba al poder, abandona la Societat de Nacions i trenca el Tractat de Versalles. Hitler desitjava una raça superior "ària" i necessitava territori per expandir-la.
- Intenta envair Àustria, però Mussolini ho impedeix (1934).
- Annexiona el Sarre i restableix el servei militar obligatori.
- Entre 1935 i 1936, Itàlia conquereix Abissínia i s'uneix al bàndol de Hitler.
- El 1936, Hitler ocupa Renània (un clar signe d'oposició al Tractat de Versalles).
Pacte Antikomintern: Alemanya i Japó s'uneixen contra la URSS, amb el suport d'Espanya i Itàlia.
Desenvolupament de la guerra: Hitler planejava una guerra llampec (Blitzkrieg), que consistia a penetrar amb tancs ajudats per l'aviació. L'element sorpresa va fer que Alemanya fos superior fins al 1941. Hi va haver avenços tecnològics com el radar, les bombes dirigides i l'energia atòmica.
Fases de la guerra:
- 1939: Hitler envaeix Polònia, iniciant una guerra llampec que dura 26 dies.
- Abril de 1940: Hitler conquereix Dinamarca i Noruega.
- Maig de 1940: Hitler envaeix Bèlgica i els Països Baixos.
- Juny de 1940: Armistici de Compiègne: França es divideix en dues zones. El nord és ocupat per Alemanya i el sud és governat per Pétain, partidari de Hitler. De Gaulle, des de Londres, crida a la Resistència i es creen les Forces franceses lliures. Churchill rebutja la proposta de pau de Hitler i guanya la Batalla d'Anglaterra. Hongria, Bulgària i Romania intervenen en el conflicte.
- Juny de 1941: La Wehrmacht envaeix per sorpresa la URSS. L'atac llampec fracassà a causa de l'hivern i la tàctica de terra cremada, allargant la guerra.
- Estiu de 1942: Stalingrad és mig ocupada, però la contraofensiva soviètica acaba amb la derrota alemanya al febrer de 1943. La batalla de Kursk suposa una altra derrota alemanya al front oriental.
- Juliol de 1943: Els aliats desembarquen a Sicília i, al setembre, Itàlia signa l'armistici amb els aliats.
Final de la guerra:
- 1944: El desembarcament de Normandia suposa un cop dur per als alemanys i, a l'agost, París és alliberada.
- Abril de 1945: (Front occidental) El règim nazi es desintegra, Berlín és assetjada i Hitler es suïcida al búnquer.
- Agost de 1945: (Front oriental) Truman (president dels EUA) llança les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki. El 2 de setembre, la guerra acaba.
Conseqüències de la guerra:
Socials: - 55 milions de morts i repercussions arreu del món. - Grans desplaçaments de població. - Traumes morals i qüestionament de valors ètics. - Genocidis als camps de la mort (jueus, gitanos, eslaus...). - Es crea un tribunal internacional per jutjar els crims contra la humanitat.
Econòmiques: 1. Reconstrucció de ciutats. 2. Els EUA es converteixen en la màxima potència mundial gràcies a les ajudes financeres per a la reconstrucció. La URSS es converteix en la segona potència internacional.
Polítiques: A Europa occidental, es consolida el capitalisme i la democràcia parlamentària. A Europa oriental, s'imposen les democràcies populars (comunisme controlat per la URSS).
Conferències i canvis territorials:
- Conferència de Ialta: Es decideix la divisió d'Alemanya, les reparacions de guerra i la celebració d'eleccions lliures als països alliberats.
- Conferència de Potsdam: Alemanya queda dividida en quatre zones d'ocupació, es determinen les fronteres de Polònia i es jutgen els criminals de guerra.
- Conferència de París: Es signa la pau amb els països participants de la guerra contra Alemanya.
Creació de l'ONU: Objectius: 1. Mantenir la pau i la seguretat internacional. 2. Reconèixer l'autodeterminació dels pobles. 3. Desenvolupar els drets i les llibertats. Estructura: 1. Assemblea General: tots els estats membres (igualtat de vot). 2. Secretaria General. 3. Consell de Seguretat: 15 membres (5 permanents: EUA, URSS, Regne Unit, França i Xina), amb dret de vet.
Característiques de la Guerra Freda: EUA vs. URSS.
- Bloc occidental: Sistema democràtic, capitalisme i ideologia liberal.
- Bloc oriental: Comunisme, política totalitària, ideologia marxista i economia planificada.
Formes d'enfrontament: 1. Cursa d'armaments (especialment nuclear). 2. Propaganda ideològica. 3. Espionatge. 4. Pressions polítiques i econòmiques. 5. Guerres localitzades (ambdues potències intenten expandir la seva influència). Després de la Segona Guerra Mundial, els EUA i la URSS emergeixen com a superpotències.
Divisió econòmica europea:
- Pla Marshall: Estratègia per reactivar l'economia dels països europeus afins a l'oest, per evitar que caiguessin sota la influència comunista.
- COMECON: La URSS crea el COMECON per a que els països de l'est rebutgessin l'ajuda del Pla Marshall.
Coexistència pacífica: A partir de 1954, amb l'arribada d'Eisenhower als EUA i Khrusxov a la URSS, la tensió disminueix. Causes: 1. El 1949, la URSS desenvolupa la seva primera bomba atòmica, generant el temor a una guerra nuclear. 2. Alguns països del Tercer Món adopten posicions neutrals. 3. Disputes i conflictes interns en ambdós blocs.
Conferència de Bandung: Rebuig a la colonització i suport als moviments d'alliberament.
Conferència de Belgrad: Els països no alineats mantenen la seva neutralitat.
Conflictes entre blocs:
- Segona crisi de Berlín.
- Crisi de Cuba: El 1959, Fidel Castro fa la revolució i expulsa els EUA. El 1961, els EUA intenten enderrocar Castro amb la invasió de Badia dels Porcs. La detecció de míssils soviètics a Cuba porta els EUA a amenaçar amb un atac, evitant per poc un conflicte armat.
- Vietnam: Vietnam del Sud i els EUA vs. Vietnam del Nord i el Viet Cong (guerrilla). Els EUA intervenen per evitar el triomf d'una revolució comunista. El 1973, els EUA es retiren, i el 1976, Vietnam es unifica com a República Socialista del Vietnam (prosoviètica).