Grups i institucions socials

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,67 KB

ELS GRUPS I LES INSTITUCIONS SOCIALS

La societat, per tal de satisfer les seves necessitats, s’ha organitzat tradicionalment en les anomenades institucions, que són categories socials que marca una colla de pautes de conducta. També faciliten l’estabilitat de la societat i tenen inconvenients, com els punts de vista individuals i els que marca la institució.

INSTITUCIÓ FAMILIAR:

Té com finalitats la reproducció, la socialització anomenada primària i la satisfacció de les necessitats afectives. Els sociòlegs classifiquen les famílies en:

  • Nuclears: formada per pare, mare i fills.
  • Extenses: la resta de família.
  • Monoparentals: formades pel pare o la mare sols i els fills.
  • Monògames: unió d’un sol home i una sola dona.
  • Polígames: unió d’un sol home i dos dones (poligínia) i unió d’una sola dona i dos homes (poliàndria).
  • Patriarcals: organització familiar en que l’home té l’autoritat.
  • Matriarcals: organització familiar en que la dona té l’autoritat.

En el concepte de família europea han hagut canvis molt importants. Han augmentat els matrimonis civils i les parelles que conviuen sense haver-se casat. Han augmentat les parelles que tenen relacions sexuals abans d’iniciar la vida familiar. I es produeixen més divorcis.

L’entrada de la dona en el món laboral ha modificat els rols dins la família.

S’han reorganitzat les feines domèstiques i la cura dels fills.

El concepte de paternitat també s’està modificant. El model d’un pare autoritari i amb la funció fonamental d’imposar disciplina es va diluint per deixar pas al d’un pare més afectiu.

INSTITUCIÓ LABORAL:

El treball constitueix una institució social que s’anomena institució laboral. El treball no és cap fenomen natural, sinó social.

La Revolució Industrial va generar una divisió i una especialització del treball. Des de la Segona Guerra Mundial, la institució laboral ha sofert grans canvis. Es tendeix a considerar que el treball és un mal que s’ha de sofrir, i es busca la realització personal i la satisfacció de l’autoestima no en el treball, sinó en altres activitats que es duen en el temps lliure.

INSTITUCIÓ POLÍTICA:

Parlem d’institucions polítiques per explicar aquests tipus d’organització que tenen finalitats molt més àmplies que la institució familiar. Té com a objectius facilitar el desenvolupament econòmic d’una societat, assegurar la convivència entre individus i les famílies que la constitueixen, i vetllar per la seguretat de tots ells. Per aconseguir aquests objectius han desenvolupat eines com les lleis o l’exèrcit.

En la nostra societat occidental europea s’organitza amb l’Estat i adopta l’estructura d’una democràcia parlamentària. S’organitza en tres grans àrees:

Poder executiu: el Govern.

Poder legislatiu: el Parlament.

Poder judicial: la Justícia.

El poder de l’Estat és de tothom i igualitari.

La societat a creat institucions i organismes per damunt dels estats, que regulen i marquen d’una manera cada cop més important les relacions entre les persones. Ex: ONU.

Entradas relacionadas: