Glossari de termes ambientals clau per a la sostenibilitat
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,28 KB
Glossari de termes ambientals
Aerogenerador: màquina que genera electricitat a partir de l'aprofitament de la força del vent. Els aerogeneradors també s'anomenen popularment molins eòlics o molinets.
Biodiversitat: diversitat biològica que es manifesta en una determinada àrea o sistema ecològic en totes les formes, els nivells i les combinacions.
Bioma: comunitat de plantes i animals característica d'un gran domini climàtic.
Biomassa: quantitat total de matèria orgànica d'un ecosistema o una àrea determinada.
Bosc: formació vegetal on predominen els arbres silvestres. Es caracteritza per tenir unes condicions ambientals específiques (temperatura, humitat, sòl, etc.)
Bosc primari: bosc primigeni, que no ha estat mai explotat ni transformat per l’acció humana.
Capacitat de càrrega: aprofitament màxim que es pot fer d’un determinat recurs natural per garantir-ne la renovació futura.
Combustible fòssil: combustible format a partir de les restes orgàniques acumulades en dipòsits sedimentaris de l'escorça terrestre (carbó, petroli, gas natural).
Desenvolupament sostenible: desenvolupament econòmic i social que no compromet el futur dels recursos naturals de la Terra ni les possibilitats de vida i desenvolupament de les generacions futures. Té 3 pilars/dimensions: ambiental, econòmica i social.
Desforestació: procés de destrucció o pèrdua de la cobertura forestal o bosc.
Edafologia: ciència que estudia la naturalesa del sòl i la seva relació amb el medi ambient i les plantes.
Efecte hivernacle: és un fenomen natural de l'atmosfera. La terra, absorbeix part de la radiació infraroja que procedeix de la Terra i això fa que la temperatura del planeta sigui apta per a la vida. L'excés de CO2, metà o vapor d'aigua provoquen una acumulació de calor a l'atmosfera i fa que augmenti la temperatura global del planeta.
Embornal de carboni: magatzem natural o d'una altra mena que absorbeix més diòxid de carboni del que allibera i que disminueix la concentració de diòxid de carboni de l'atmosfera.
Empremta ecològica: mesura de l'impacte ambiental que expressa la superfície mínima (en hectàrees per habitant) necessària per subministrar la matèria i l'energia bàsiques requerides per a una determinada activitat o un conjunt d'activitats, per exemple, fer possible el nostre estil de vida (alimentació, habitatge, calefacció, transport, consum, etc.).
Energia fotovoltaica: energia que s'obté mitjançant la incidència de la radiació solar en dispositius semiconductors.
Energia primària: font d'energia que es troba a la naturalesa, abans de ser convertida o transformada (solar, combustibles fòssils, eòlica, geotèrmica, nuclear, etc.). Un cop transformada, aquestes energies s'anomenen secundàries. Per exemple, l'energia solar (primària) es pot convertir en energia elèctrica (secundària).
Energia tèrmica: energia que prové de la naturalesa o s'obté artificialment i que s'allibera en forma de calor.
Energia termosolar: energia que s'obté mitjançant l'aprofitament de la radiació solar per escalfar l'aigua o un altre fluid.
Energia verda: energia que s’obté sense que tingui cap impacte en el medi ambient. No tota l’energia verda és renovable.
Equilibri ecològic: situació en què les relacions entre els components físics i biològics del medi ambient són estables durant un període de temps.
Estrès hídric: proporció del total d'aigua dolça extreta per a ús dels sectors principals en relació amb la quantitat total d'aigua dolça existent en un determinat territori.
Fenomen natural: qualsevol fenomen que es produeix a la Terra a conseqüència de ser un sistema/planeta dinàmic. (ex.: pluja, vent, erupció volcànica...)
Freàtic: relatiu a les aigües subterrànies que hi ha al subsòl.
Impacte ambiental: alteració de les característiques originals del medi provocada per alguna activitat. Pot ser: moderat, sever i crític.
Petjada hídrica: volum d'aigua dolça que consumeix una persona, una població o un país al cap d'un any. Inclou tant l'aigua que bevem o fem servir en l'àmbit domèstic com l'aigua que es necessita per produir els béns o serveis que consumim (roba, electrodomèstics, vehicles, etc.).
Prevenció de riscos ambientals: conjunt de mesures destinades a evitar, contrarestar o atenuar els riscos. Poden ser de predicció, intervenció, recuperació, sensibilització...
Recursos minerals energètics: recurs mineral que es pot utilitzar per produir energia (carbó, petroli, gas, urani...)
Recursos minerals no energètics: recurs mineral no apte per produir energia (coure, ferro, plom, or...)
Risc ambiental: possibilitat que es produeixi una circumstància desfavorable, provocada per fenòmens naturals, humans o mixtos, que afecti l'estat del medi ambient.
Risc antròpic: possibilitat que es produeixi una circumstància desfavorable provocada inicialment per fenòmens humans o per l'agreujament de fenòmens naturals a causa de factors humans. (ex: contaminació atmosfèrica, dels sòls, de les aigües...)
Risc natural: possibilitat que es produeixi una circumstància desfavorable provocada inicialment per fenòmens naturals i que afecti negativament les persones i/o els béns que aquestes valoren. (ex: aiguats/inundacions, terratrèmols, allaus...)
Roca mare: material que forma la capa més externa de l’escorça terrestre. Capa més profunda del sòl.
Sòl: part més externa de l’escorça terrestre que constitueix el suport dels éssers vius.
Sostenibilitat ambiental: mode d’aprofitament dels recursos naturals que no en compromet el manteniment al llarg del temps.