Gestió Sostenible de Recursos: Aigua, Energia i Reutilització
Enviado por Chuletator online y clasificado en Electricidad y Electrónica
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,46 KB
Gestió Sostenible de Recursos en la Indústria Alimentària
- Ús com a neteja de matèries primeres (MP), ingredient, tractament tèrmics, neteja d’instal·lacions i equips.
- Cost aigua: Cost abastiment + Cost acondicionament + Cost inversió i manteniment depuració + Cànons i taxes. Origen: 26% xarxa pública, 56% captació aigua subterrània i 15% captació aigua superficial.
- Dins del mateix sector poden haver-hi diferències grans, depenent de:
- el procés emprat
- les condicions de les instal·lacions
- la qualitat de l’aigua d’entrada
- el grau d’automatització
- el sistema de neteja
- les mesures d’estalvi implantades
Usos de l'Aigua
- Tractaments tèrmics
- Envasat
- Emmagatzematge
- Equips del processat
- Equips auxiliars
- Processos de transformació
- Climatització instal·lacions
DINS DEL MATEIX SECTOR: el procés emprat, les condicions de les instal·lacions, el grau d’automatització, les mesures d’estalvi implantades.
Reducció de Recursos i Estratègia EU
Ús eficient de recursos, canvi climàtic i sostenibilitat energètica. Utilitzar els recursos de la terra d’una manera sostenible i amb un impacte mínim sobre el medi ambient.
- Producció i consum sostenible: promoure el desenvolupament de nous productes més eficients.
- Reduir el malbaratament d’aliments: Això passa per una educació del consumidor i una agricultura sostenible.
Agricultura Sostenible
- Conservar recursos naturals, protegir i millorar els ecosistemes (limitació d’ús de recursos, disminució de residus, pràctiques agràries responsables).
- Respectar els aspectes socials dels treballadors agrícoles.
- Promoure l’agricultura sostenible des dels mercats i respondre a la demanda del consumidor.
Reutilització: Estratègies
Pas 1: Prevenció de Residus
- Ús de subproductes
- Menys ús d’aigua per reduir les aigües residuals
- Optimitzar el consum d’aliments
- Reducció de l’envàs
- Optimització del producte a les necessitats del consumidor
Pas 2: Reutilització, Reciclatge i Valorització
(quan no és possible la prevenció)
- Reutilització (envasos, elements de transport, etc.)
- Reciclatge (residus d’envasos, residus industrials no biodegradables, compostatge de residus orgànics)
- Valorització de residus eliminats
- Producció bioenergètica (tractament anaeròbic)
- Tractament del terreny
- Combustió amb recuperació energètica
Pas 3: Eliminació
(abocador, incineració)
- Els productes que no es poden ni reutilitzar ni reciclar, s’han d’eliminar però cal evitar aquesta situació al màxim.
Objectiu Matèria Prima
Alimentació animal / Bioenergia / fertilitzants (terra)
Aigua: Gestió en la Cadena Alimentària
- Desenvolupar eines de control de consum d’aigua
- Modificar rutines de neteja i manteniment
- Identificar i reparar fuites immediatament
- Formació del personal
- Inversió en nova tecnologia de reutilització i reciclatge de l’aigua (recuperació de l’aigua de condensació de sistemes de vapor, canviar l’entrada d’aigua dolça per aigua generada durant el procés)