Gestió Sostenible de Recursos: Aigua, Energia i Reutilització

Enviado por Chuletator online y clasificado en Electricidad y Electrónica

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,46 KB

Gestió Sostenible de Recursos en la Indústria Alimentària

  • Ús com a neteja de matèries primeres (MP), ingredient, tractament tèrmics, neteja d’instal·lacions i equips.
  • Cost aigua: Cost abastiment + Cost acondicionament + Cost inversió i manteniment depuració + Cànons i taxes. Origen: 26% xarxa pública, 56% captació aigua subterrània i 15% captació aigua superficial.
  • Dins del mateix sector poden haver-hi diferències grans, depenent de:
    • el procés emprat
    • les condicions de les instal·lacions
    • la qualitat de l’aigua d’entrada
    • el grau d’automatització
    • el sistema de neteja
    • les mesures d’estalvi implantades

Usos de l'Aigua

  • Tractaments tèrmics
  • Envasat
  • Emmagatzematge
  • Equips del processat
  • Equips auxiliars
  • Processos de transformació
  • Climatització instal·lacions

DINS DEL MATEIX SECTOR: el procés emprat, les condicions de les instal·lacions, el grau d’automatització, les mesures d’estalvi implantades.

Reducció de Recursos i Estratègia EU

Ús eficient de recursos, canvi climàtic i sostenibilitat energètica. Utilitzar els recursos de la terra d’una manera sostenible i amb un impacte mínim sobre el medi ambient.

  • Producció i consum sostenible: promoure el desenvolupament de nous productes més eficients.
  • Reduir el malbaratament d’aliments: Això passa per una educació del consumidor i una agricultura sostenible.

Agricultura Sostenible

  • Conservar recursos naturals, protegir i millorar els ecosistemes (limitació d’ús de recursos, disminució de residus, pràctiques agràries responsables).
  • Respectar els aspectes socials dels treballadors agrícoles.
  • Promoure l’agricultura sostenible des dels mercats i respondre a la demanda del consumidor.

Reutilització: Estratègies

Pas 1: Prevenció de Residus

  • Ús de subproductes
  • Menys ús d’aigua per reduir les aigües residuals
  • Optimitzar el consum d’aliments
  • Reducció de l’envàs
  • Optimització del producte a les necessitats del consumidor

Pas 2: Reutilització, Reciclatge i Valorització

(quan no és possible la prevenció)

  • Reutilització (envasos, elements de transport, etc.)
  • Reciclatge (residus d’envasos, residus industrials no biodegradables, compostatge de residus orgànics)
  • Valorització de residus eliminats
    • Producció bioenergètica (tractament anaeròbic)
    • Tractament del terreny
    • Combustió amb recuperació energètica

Pas 3: Eliminació

(abocador, incineració)

  • Els productes que no es poden ni reutilitzar ni reciclar, s’han d’eliminar però cal evitar aquesta situació al màxim.

Objectiu Matèria Prima

Alimentació animal / Bioenergia / fertilitzants (terra)

Aigua: Gestió en la Cadena Alimentària

  • Desenvolupar eines de control de consum d’aigua
  • Modificar rutines de neteja i manteniment
  • Identificar i reparar fuites immediatament
  • Formació del personal
  • Inversió en nova tecnologia de reutilització i reciclatge de l’aigua (recuperació de l’aigua de condensació de sistemes de vapor, canviar l’entrada d’aigua dolça per aigua generada durant el procés)

Energia

Entradas relacionadas: