Gestió de la recepció de mercaderies

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Francés

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,24 KB

Classificació de les mercaderies

Les mercaderies que es reben pertanyen a dues categories principals:

  • Materia prima i ingredients: Productes alimentaris que s'utilitzaran en la elaboració d'aliments.

Es classifiquen segons dos criteris:

  • Temperatura de transport
  • Condicions d'agrupació del producte
  • Materies auxiliars: Elements que no són comestibles però intervenen en la elaboració d'aliments.

Es classifiquen en diferents criteris:

  • Agrupació en grups de unitats o palets.
  • Transport a temperatura ambient.
  • Etiquetatge en l'embalatge.

Objectius de la gestió de la recepció de mercaderies

Els processos de recepció i identificació de les matèries primeres provenents de l'exterior agrupen un conjunt de funcions i operacions necessàries per dur-les al magatzem abans del seu emmagatzematge.

  • Control qualitatiu i quantitatiu: Assegurar que les matèries primeres rebudes coincideixin amb el pedido.
  • Devolució: Permetre la devolució dels productes que no compleixen els estàndards mínims marcats per l'empresa.
  • Classificació: Seleccionar i ordenar els productes per categories.
  • Emmagatzematge: Realitzar l'emmagatzematge de forma ràpida i adequada.

Comprovacions generals durant les operacions de recepció de mercaderies

Les comprovacions generals durant les operacions de recepció de mercaderies són iguals a tots els establiments, encara que n'hi ha algunes d'importants:

  • Horaris de descàrrega.
  • Neteja de l'àrea de recepció.
  • Comprovació de la recepció amb els albarans de lliurament.
  • Identificació de la mercaderia rebuda.
  • Verificació de la temperatura.
  • Emmagatzematge de les mercaderies.

Organització de la recepció

  • Ordenar i supervisar la descàrrega: Abans d'iniciar la descàrrega cal conèixer el destí de cada producte segons la seva naturalesa.
  • Comprovar la correspondència entre la mercaderia:
  • Consultar l'ordre del pedido.
  • Pesar les mercaderies.
  • Solicitar l'albarà de lliurament.
  • Comptar les mercaderies.
  • Comprovar l'etiquetatge.
  • Consultar el departament de compres.
  • Realitzar els controls de qualitat:
  • Consultar la fitxa tècnica del producte.
  • Consultar la data de caducitat.
  • Realitzar proves.
  • Consultar el departament de qualitat.
  • Prendre la temperatura.

Operacions de control de qualitat

  • Consultar la fitxa tècnica del producte: Les característiques organolèptiques de cada producte es recullen a les fitxes tècniques.
  • Comprovar l'embalatge: L'embalatge protegeix els productes i facilita les operacions logístiques.
  • Comprovar l'envasat: L'envasat és el material que està en contacte amb el producte.

Mesurament i pesatge de quantitats en les operacions de recepció de matèries primeres

La zona de recepció s'ha de situar a la planta baixa de l'establiment.

La dotació bàsica necessària per desenvolupar adequadament les tasques de recepció de matèries primeres és la següent:

  • Muntacàrregues elèctric.
  • Carretó pneumàtic.
  • Carretó manual.
  • Palets de fusta.

Documentació d'entrada

  • Albarà de lliurament: Document justificant la recepció del producte.
  • Albarà de transport: Detalla el número de bultos o embalatges entregats.
  • Llistat dels productes: Recull les dades dels productes a recepcionar.
  • Fitxa tècnica: Recull les característiques més importants de cada producte.

Sistema de protecció de les mercaderies

Cal considerar la importància del transport i les bones pràctiques per prevenir la contaminació dels aliments i garantir la seva innocuïtat a l'arribada al seu destí.

En cas necessari durant el transport s'haurien d'adoptar algunes mesures:

  • Protegir els aliments de possibles fonts de contaminació.
  • Protegir els aliments contra possibles danys.
  • Proporcionar un ambient que permeti controlar eficaçment el creixement de microorganismes patògens.

Requisits dels mitjans de transport i recipients pels productes a granel

Els mitjans de transport i els recipients pels productes a granel haurien de construir-se de manera que:

  • No contaminin els aliments ni els envasos.
  • Es puguin netejar i desinfectar.
  • Permetin una separació efectiva entre els diferents aliments.
  • Permetin controlar, segons sigui necessari, la temperatura, la humitat, etc.

Utilització i manteniment

Els mitjans de transport i els recipients pels aliments han de mantenir-se en un estat adequat de neteja, reparació i funcionament.

Quan s'utilitza el mateix mitjà de transport o recipient per diferents aliments o per productes no alimentaris, el fabricant ha de verificar que sigui apte per al transport d'aliments:

  • El transport serà inspeccionat en el moment de la descàrrega i abans de carregar.
  • El fabricant disposarà d'un programa que demostrés l'eficàcia de la neteja.
  • Els vehicles han d'estar carregats, descarregats i desinfectats segons els procediments que impedeixen causes de mal o contaminació dels aliments.

Transport i distribució

Els segments corresponents al transport i la distribució són molt diversos.

Un dels principals factors consisteix a identificar les circumstàncies que representen un risc per la salut.

VOCABULARI

  • Especificació de compra: Definir exactament el producte que es pretén adquirir.
  • Estandarització: Procés mitjançant el qual s'accepten i s'adopten especificacions exactes i detallades respecte a les mercaderies.
  • Indústria alimentària: Tota empresa pública o privada que, amb o sense ànim de lucre, duu a terme qualsevol activitat relacionada amb qualsevol etapa de la producció.
  • Toma de mostra: Operació per recollir determinades parts de la mercaderia rebuda per al control i anàlisi.
  • Zona de recepció: Lloc destinat a rebre les matèries primeres subministrades pels proveïdors externs.

Entradas relacionadas: