Gestió de conflictes: causes, tipus i mètodes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,32 KB

Problema: Situació on s'observen dificultats de fets demostrables. Subjectiu

Conflicte: Se situa dins del problema centrat en la relació entre les parts a causa dels diferents visions. Objectiu

Conflicte: Situació de confrontació entre 2 o més persones a causa de la discrepància en visions, desitjos o interessos per raons ideològiques, culturals, polítiques..

Un conflicte serà negatiu: sinó sabem gestionar-ho i amb violència, la càrrega + o - dependrà de la capacitat o incapacitat per gestionar-ho.

Enfocament positiu: procés de desenvolup que permet superar dificultats aconseguint noves posicions= creixement i maduració, consciència, aprenentatge i participació.

*Conflictes segons MEDIACIÓ:

Mediables: desacords, disputes o visions oposades i 3r persona neutral pot ajudar resolució.

No Mediables: impliquen delicte i la resolució via judicial.

*Conflictes segons VISIBILITAT:

Manifest: Reconeixement conscient dins del grup es declara i es comenta. Endèmic: Es normalitza en la convivència, molts casos indefinits: ex treballar extra sense remuneració. Invisible: No es veu es careix de la informació o autonomia psicològica per acudir a instàncies familiars, comunitàries o legals, ex abús infantil amenaces. Enmascarat: Iceberg, només es tracta i veu superfície sense veure el fons, conflictes no resolts. ex drogues i joves fons. Institucionalitzat: passa a reconeixement a instàncies socials formals o jurídiques, un cop s'ha finalitzat la capacitat de resolució.ex conflictes laborals en oficina treball.

*Conflictes segons CAUSES:

Relació: emocions fortes, falses percepcions, escassa informació. Informació: la falta, falsa, procediments diferents Interessos: diners, recursos, procés diferents, percepció psicològica Estructurals: estructura d'organització, rols, desigualtats poders i en el control Valors: d'autoestima, quotidians, actituds.

*Conflictes segons QUI HI PREN PART:

Intrapersonal: intern : frustració conflicte d'interessos i de rols Interpersonal: entre dues o més persones Intragrupal: dins d'un grup Intergrupal: entre 2 grup o més.

Anàlisis del conflicte 3 P: Persona: Qui estan involucrats, desigualtats.. ? diferents visions, poders, sentiments i emocions, posicions necessitats i interessos Problema: el què tipus de conflictes? Relació, valors.. PROCÉS: cóm es desenvolupa? Fets desencadenats, Sorgiments, Polarització, Espiral, Estereotips. = Comprendre el procés vol dir entendre la seva història. Això implica, conèixer QUAN VA SORGIR (no és el mateix enfrontar-nos a un conflicte que acaba de sorgir que a un altre que va aparèixer temps enrere) i, atendre la seva trajectòria a la tensió existent en aquell moment, a allò que es coneix com l'ESCALADA DEL CONFLICTE segons el conflicte estigui més o menys escalat, es podrà abordar de manera o altra.

Maslow: 1 Fisiològiques, 2 Seguretat 3 Afiliació 4 Reconeixement 5 Auto-realització Personal, es jerarquitzada, les persones perceben prioritari la satisfacció de les necessitats que hi ha en la base, un cop satisfetes la persona percep amb més intensitat les necessitats del nivell 2 i així successivament fins arribar últim nivell.

Prevenció de conflictes: relacionada educació, aprendre analitzar els conflictes i comprendre'ls per detectar prematurament les causes = entendre i explicar-ho 3p, conèixer canvis estructurals eliminant causes profundes i evitar que reaparegui i promoure clima i condicions adequades.

GAC: conjunt tècniques en qualsevol àmbit que permeten resoldre els conflictes sense recórrer a la força ni a la intervenció judicial com a finalitat d'aclarir les disputes, entendre les posicions o interessos i trobar acord satisfactoris per totes les parts iguals.

Tècniques de gestió de conflictes: Mediació: 3r persona mediadora min. possible facilitar i fer possible adopció acords Negociació: sense 3r persona Conciliació: lliure i voluntària, obligat compliment i 3r persona assesora i assisteix (persona conciliadora considerada experta) Arbitratge: voluntàriament tutela 3r persona confiança àrbitre que no sigui jutge. obligat compliment, no renuncien acció judicial.

Mètodes de gestió: Transaccionals: decisió la prenen les parts del conflicte: Arriben acords per si mateixes= NEGOCIACIÓ intervé 3r part = MEDIACIÓ/CONCILIACIÓ

Adversarials: decisió la pren 3r part:un àrbitre= ARBITRATGE un jutge = JUDICI

Transacció: participa ambdues característiques.

Entradas relacionadas: