Gèneres Dramàtics: Tragèdia, Comèdia i Més | Teatre

Enviado por Chuletator online y clasificado en Música

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,54 KB

Els Gèneres Dramàtics

Les obres que formen part dels gèneres dramàtics són totes aquelles obres teatrals. Aquestes poden formar part de diferents gèneres, entre els quals trobem:

La Tragèdia

La tragèdia va sorgir a l’antiga Grècia del culte a Dionís o Bacus. Èsquil, Sòfocles i Eurípides van ser els grans tràgics grecs i s’adaptaven a les unitats aristotèliques d’espai, temps i acció. Àngel Guimerà i Salvador Espriu també van treballar aquest gènere. Els temes que tracten solen ser temes en els quals l’ésser humà s’enfronta a unes forces invencibles amb una finalitat edificant. En aquest gènere s’utilitza el “pathos” per commoure l’espectador i així produir un desassossec purificador de les seves passions.

La Comèdia

La comèdia també va sorgir a Grècia en els cultes a Dionís. Aquesta era burlesca i cridanera amb la finalitat que l’espectador es divertís. Els principals escriptors van ser Aristòfanes, Menandre, Plaute i Terenci. A Catalunya, el més important va ser Frederic Soler. La comèdia té molta varietat de formes i temes, ja que no segueix les pautes aristotèliques. Els temes dels quals tracta són conflictes de la vida quotidiana i es caracteritza pel seu final feliç.

La Tragicomèdia

A l’època de Cervantes va aparèixer un gènere que estava compost per elements de la comèdia i el drama, la tragicomèdia. En ella, l’autor combina personatges de diferents classes socials en diferents situacions per disposar de la tensió dramàtica. No depèn d’un tema determinat, sinó del punt de vista que s’utilitzi per tractar-lo.

El Drama

El drama és un gènere intermedi entre la tragèdia i la comèdia. Els personatges que hi apareixen s’identifiquen amb les seves qualitats.

L’Auto Sacramental

L’auto sacramental és una obra de contingut teològic, l’argument del qual és variable. L’acció es desenvolupa en un acte i els personatges apareixen sovint com a virtuts o el pecat.

El Teatre Religiós

El teatre religiós de caràcter popular ha donat lloc a representacions que tracten temes com el Nadal i la Setmana Santa.

L’Entremès

L’entremès és una peça d’un sol acte amb estil col·loquial que s’intercalava entre dos actes d’una obra més extensa. Els personatges que hi apareixen són estereotips.

El Sainet

A partir de l’entremès va sorgir el sainet, una peça breu formada per escenes juxtaposades i protagonitzades per un gran nombre de personatges que encarnen tipologies populars.

La Farsa

La farsa és una representació breu i de gran comicitat que gira entorn d'una anècdota còmica.

Obres Musicals Teatrals

També trobem algunes obres que combinen gènere líric i dramàtic. Les obres teatrals musicals poden ser:

L’Òpera

L’òpera, d’origen italià, és una obra totalment cantada que tracta temes tràgics i de caire mitològic.

L’Opereta

L’opereta el tema principal que tracta és la frivolitat dels ambients cortesans.

La Sarsuela

La sarsuela combina les peces musicals cantades i el diàleg parlat amb un to costumista i alegre.

El Musical Modern

El musical modern combina el ball amb la part recitada o cantada i incorpora elements musicals.

Entradas relacionadas: