Funcions de producció i relació amb altres departaments

Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,26 KB

Funcions de producció

Aprovisionament: proporciona els materials necessaris per la producció i vendes. Fabricació: gestiona el procés de producció on a partir d'uns factors productius s'aconsegueix un producte final. Emmagatzemament: organitza els materials que hi ha a les instal·lacions de l'empresa en espera d'utilitzar-se. Control de qualitat: verifica que el producte té les característiques desitjades pels clients.

Relació amb altres departaments

Departament comercial: característiques que ha de tenir el producte. Departament financer: els diners que es poden utilitzar. Departament de recursos humans: contractació de gent qualificada pel departament de producció.

Definició de producció

Perspectiva econòmica: Elaboració de productes a partir d'uns recursos productius per part de les empreses, amb la finalitat que siguin adquirits o consumits per les economies domèstiques i satisfacin les necessitats humanes que aquestes presenten.

Perspectiva tècnica: Combinació d'una sèrie d'elements basada en l'observació i el seguiment d'uns procediments definits prèviament, i amb la finalitat d'obtenir uns béns o uns serveis. Perspectiva funcional-utilitària: Procés amb el qual s'afegeix valor a les coses, es crea utilitat als béns; és a dir, s'hi aporta un valor afegit.

Factors productius: Recursos naturals: matèries primeres, energia i subministraments materials que conformen el producte. Treball: mà d'obra i temps que es dedica a la producció. Capital: conjunt de béns d'inversió necessaris per la producció. Tecnologia: tipus de maquinària que s'utilitza. La tecnologia és una manera específica o concreta de combinar uns factors productius i maquinàries amb la finalitat de produir béns o serveis.

El procés de producció és el sistema global que caracteritza una activitat productiva.

Classificació del procés de producció

Segons l'horitzó temporal: Producció contínua: transformació de factors productius en un producte. Producció intermitent: no requereix continuitat en el procés. Segons el procediment productiu: Producció manual: realitzada amb l'esforç humà. Producció mecanitzada: amb màquines. Producció automatitzada: intervenció humana és mínima. Segons el tipus de producte obtingut: Producció en sèrie: obté un únic producte de característiques homogènies. Producció individual: diversos productes diferenciats.

La funció de producció relaciona els recursos utilitzats en la producció amb el producte total aconseguit pel sistema productiu. La productivitat d'un factor productiu mesura el rendiment dels factors de producció en relació amb la producció obtinguda. La productivitat total és la relació entre el valor de la producció i el cost total dels factors productius utilitzats. L'eficiència productiva és el concepte amb el qual es qualifiquen i es valoren les tecnologies productives. Es pot fer amb dos indicadors: l'eficiència tècnica i l'eficiència econòmica.

Costos fixos (CF): costos independents del nivell de producció; és a dir, que no varien si canvia la quantitat produïda. Costos variables (CV): costos proporcionals al nivell de producció; és a dir, els costos dels factors que canvien amb la producció. Costos totals (CT): suma dels costos fixos i els costos variables. Costos directes: costos associats directament a la producció i que es poden assignar concretament a cada producte. Costos indirectes: costos que afecten el procés productiu en general o que són comuns a una sèrie de diversos productes i que, per tant, no es poden assignar directament a un producte, sinó que s'han d'utilitzar criteris d'assignació.

Entradas relacionadas: