Formació per a la Inserció Sociolaboral: Jovent

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,63 KB

Formació per a la Inserció Sociolaboral

(T4) Formació per a la inserció sociolaboral. La formació que es realitza en el marc dels projectes de formació i inserció sociolaboral ve definida per: els objectius dels projectes i les persones o col·lectius als quals es dirigeixen. La formació parteix dels desajustaments entre la formació de les persones que cerquen feina i de les demandes del mercat de treball. Per tal d'omplir “buits” entre ambdues. Poden ser:

  • Formacions més o menys polivalents o específiques.
  • I poden centrar-se en major o menor grau en la recuperació de la formació bàsica o en la formació professional.

És una formació per a l’ocupació i a través de l’ocupació: trencament amb les metodologies pròpies de l’ensenyament tradicional. Els professors abans eren concebuts com a transmissors de coneixements dins una aula, en canvi ara l'ensenyament és a través de pràctiques o tallers, més la teòrica a l'aula.

Continguts formatius habituals dels programes:

  • Formació ocupacional/per a l’ocupació: tècnica en una ocupació.
  • Hàbits bàsics per a l’ocupació: competències socials i/o personals en relació a l’ocupació. Pot donar-se com a eix central o fer-se amb l’anterior.
  • Formació bàsica: matèries instrumentals (llenguatge i matemàtiques).
  • Formació en habilitats socials: maneig d’instruments bàsics per desenvolupar-se en la societat.
  • Formació per a l’autoconeixement i la participació activa (empowerment).
  • Formació per a la recerca i el manteniment de l’ocupació.

Estudi de casos: El projecte de Formació i Inserció Sociolaboral del Centre de Formació Ocupacional (CFO) JOVENT

La societat cooperativa d'Iniciativa Social i Formació Ocupacional Jovent (Cooperativa Jovent), nascuda el 1984, és una entitat sense ànim de lucre que té com a missió “treballar per atendre les diferents necessitats socioeducatives de joves i altres col·lectius que presenten factors de vulnerabilitat, oferint una organització que s'adapta a les necessitats de les persones, per així promoure la igualtat d'oportunitats, la millora de la qualitat de vida i la integració sociolaboral”.

  • Desenvolupa programes d'orientació, formació i inserció laboral.
  • Desenvolupa bàsicament 4 línies d'acció:
  1. Programes per a joves: accions per al desenvolupament integral de joves mitjançant itineraris personalitzats d'orientació, formació o inserció laboral, potenciant contextos favorables de desenvolupament personal i formatiu. El marc d'actuació és el Centre de Formació Ocupacional (CFO) al barri de Son Gibert a Palma.
  2. Programes per a població adulta: majoritàriament aturats majors de 35 anys, immigrants i dones; accions d'orientació i inserció sociolaboral desenvolupades al barri de Sa Indioteria de Palma, a través del Centre Sociolaboral d'Inserció (CSI).
  3. Programes socioeducatius: Tallers per a infants de suport escolar, per exemple, per als infants de les dones o immigrants que participen en la formació adulta. Són sessions de reforç escolar.
  4. Programes en xarxa amb altres entitats: projectes o accions conjuntament amb diverses xarxes d'entitats per desenvolupar projectes de caràcter comunitari, local, autonòmic, i estatal, així com projectes d'investigació amb la Universitat de les Illes Balears.

Trets característics de la Cooperativa Jovent

  • Punt de partida dels projectes: adaptació a les persones, personalitzant i individualitzant les accions, enfocant de manera integral les necessitats, problemàtiques, conflictes.
  • Importància del treball des d'una perspectiva humanista i del vincle afectiu.
  • Un entorn socialitzant o de treball en grup és un element de reforç i suposa un entorn educatiu positiu.
  • Projectes arrelats al territori. Partim de les necessitats de les persones, però també en el context que ens trobem.
  • Praxi educativa basada en l'acció-investigació, i iniciativa en la implantació d'estratègies i metodologies innovadores.
  • Funcionament a través d'Itineraris d'Inserció Sociolaboral, (projectes d'intervenció integral), en el qual es parteix de la demanda dels joves per elaborar el projecte personal de cada beneficiari, és a dir, es reconverteix l'aspiració de la persona en un projecte molt més integral que li pugui oferir recursos per a una transició a la vida adulta amb garanties d'èxit.


El Centre de Formació Ocupacional Jovent

La formació desenvolupada té tres vessants, que es realitzen de forma paral·lela. Poden ser polivalents o més específiques, es poden combinar totes o no.

a) Formació ocupacional

Marca la dinàmica de les altres dues perquè té més pes en el currículum formatiu.

  • Tallers de formació ocupacional, on es realitzen diferents cursos amb dues tipologies de titulacions:
  1. Certificat d’aprofitament: Has fet el títol i ja està, és com un paper d’assistència, no està acreditat a nivell estatal.
  2. Certificat professionalitat de nivell 1: Cursos que apareixen en el fitxer d'especialitats formatives del Ministeri d'Educació i Ciència del Govern de l'Estat espanyol.

Cada taller està compost per 15 joves i 2 professionals: un formador tècnic (encarregat de les àrees professionals específiques) i un educador (encarregat de la tutorització i la formació bàsica i complementària).

L'objectiu de la formació ocupacional: una educació integral que promogui el rendiment laboral i el desenvolupament com a persona. Els cursos són gratuïts, així com el material, l'uniforme i els equips de protecció individual de cada alumne.

b) Formació bàsica

Educació bàsica: matemàtiques, llengua, naturals, etc. Es realitza de forma paral·lela a la formació professional, realitzant-se entre 3 i 7 hores de formació bàsica a la setmana, depenent del nivell de cada alumne.

Estratègies:

  • Un temari molt pràctic, lligat a situacions de la vida quotidiana de manera que tot tingui un sentit.
  • El treball es realitza en grup i de manera individual.

Continguts: Bàsicament es treballa la millora del llenguatge i la comunicació, la millora de la capacitat matemàtica i d'informàtica bàsica a nivell d'usuari.

c) Formació complementària

Saber treballar en equip, habilitats socials, resolució de problemes. També es realitza d'una forma paral·lela a la professional, mitjançant una o dues sessions a la setmana.

Continguts: comprèn aspectes personals i professionals imprescindibles tant per a una inserció laboral de qualitat com per a una integració social en els processos de transició a la vida adulta.

  • Tecnologies de la informació i la comunicació.
  • Orientació laboral i prevenció en riscos laborals.
  • Sensibilització amb el medi ambient.
  • Promoció de la igualtat (gènere).

(T4) Itineraris integrats d'inserció (o itineraris individualitzats o personalitzats d'inserció)

Són instruments metodològics especialment adequats en els processos de formació i inserció sociolaboral de persones amb especials dificultats, perquè:

  • Atenen aspectes laborals intervenint també en aspectes personals i socials, en molts casos fonamentals per a facilitar el trànsit adequat al món laboral.
  • Per la diversitat de recursos de què disposen els itineraris.
  • Per la necessitat d'acompanyament durant tot el procés.
  • Per les dificultats de dur a terme autèntics processos d'inserció en el context de societats de cada vegada més excloents.

Definició d'itineraris d'inserció

Itineraris d’inserció sociolaboral com a una estratègia específica d’intervenció que «permet a la persona en risc d’exclusió social ocupar una ocupació al mercat de treball, facilitant la seva incorporació a l'ocupació a través d'un conjunt d'instruments i procediments tècnics de suport ajustats a les necessitats de cada persona. Implica una sèrie de fases i l'ús de recursos i procediments diversos. Segons les necessitats d'una persona s'ha de fer un itinerari concret. Primer s'ha de fer una cosa abans de fer una altra, sinó no ho pot entendre. Els itineraris solen partir de la iniciativa social (entitats sense ànim de lucre) i solen tenir finançament públic (europeu principalment). Es desenvolupen a partir de la dècada dels 90.

Un parell d'apunts sobre els Itineraris d'Inserció

En la normativa espanyola sobre formació i ocupació, el concepte “itinerari” apareix lligat a la inserció sociolaboral de col·lectius amb majors dificultats; més recentment, també s’indica com a molt útil per a la població desocupada en general (per preveure l’atur de llarga durada) i associat a la formació dels treballadors (itinerari formatiu). El fet que els serveis públics d'ocupació emprin l'itinerari com a metodologia d'actuació, obre noves oportunitats i nous reptes al desenvolupament dels itineraris d'inserció sociolaboral.

Entradas relacionadas: