Fonts d'Energia Renovables: Tipus i Usos
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Tecnología Industrial
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,25 KB
Fonts d'Energia No Convencionals
Dins d'aquest grup trobem: energia solar (heliotèrmica i fotovoltaica), eòlica, geotèrmica, mareomotriu, altres fonts com onamotriu i hidrotèrmica, i la biomassa (incloent-hi els residus sòlids urbans).
L'Energia Solar
Hi ha dues maneres d'utilitzar-la:
- Aprofitament tèrmic: consisteix en l'absorció de l'energia solar i la seva transformació en calor.
- Conversió fotovoltaica: permet transformar directament l'energia solar en energia elèctrica.
Aprofitament Tèrmic de l'Energia Solar
Un col·lector és un dispositiu capaç d'absorbir la radiació solar i de transmetre-la a un fluid, de manera que aquest augmenti sensiblement la seva temperatura.
Tipus:
- Col·lectors plans: formats per una caixa recoberta de material aïllant, la part superior de la qual és de vidre transparent.
- Col·lectors de concentració: formats per dispositius que concentren la radiació solar sobre una superfície reduïda, amb la qual s'aconsegueixen altes temperatures.
Centrals Heliotèrmiques
La transformació energètica que s'hi produeix segueix el procés següent: la radiació solar escalfa el fluid de calor; el fluid passa per un generador de vapor; el vapor acciona un grup turbina-alternador i produeix electricitat; finalment, el fluid, un cop fred, retorna als col·lectors per a repetir el procés.
Tipus:
- Centrals de col·lectors distribuïts: el fluid portador travessa successivament diversos col·lectors de concentració abans de procedir al bescanvi tèrmic (temperatures poc elevades i pèrdues tèrmiques importants).
- Central de torre: disposa d'una superfície de miralls, anomenada camp d'heliòstats, que s'encarrega de concentrar la radiació en el receptor. Els miralls disposen d'un sistema de seguiment del sol i s'assoleixen temperatures elevades.
L'Energia Eòlica
S'obté per aprofitament de l'energia cinètica del vent. Aquest estudi es reflecteix en els mapes eòlics, que es poden determinar per diverses característiques:
- Velocitat: és el factor més important.
- Continuïtat: les zones en què bufa el vent de manera permanent són les més adequades.
- Estabilitat: els emplaçaments en llocs alts garanteixen vents mancats de turbulències.
- Densitat de potència: amb aquest concepte s'indica la màxima potència que es pot obtenir.
Centrals Eòliques
Les màquines emprades en aquesta transformació són els aerogeneradors o turbines eòliques. Segons la posició, tenim:
- D'eix vertical: aprofiten vents de qualsevol direcció i s'acostumen a situar arran de terra.
- D'eix horitzontal: són els més habituals i els seus elements principals són l'hèlix, la naveta i la torre.
A l'hora de dissenyar un aerogenerador, s'han de tenir en compte dues consideracions: coeficient d'aprofitament i una freqüència de 50 Hz.
L'Energia Geotèrmica
Tipus:
- Jaciments de baixa energia: la temperatura del focus oscil·la al voltant dels 100 °C. S'utilitzen per a calefacció, hivernacles, balnearis, etc. L'aigua freda a pressió s'introdueix a les proximitats del focus de calor, on augmenta la seva temperatura, i després s'extreu.
- Jaciments d'alta energia: la temperatura del focus pot assolir els 1250 °C. S'empren en la producció d'electricitat. L'aigua injectada es converteix en vapor sobreescalfat per efecte del focus de calor i posteriorment s'extreu.
L'Energia Mareomotriu
Seqüència de funcionament: Quan puja la marea, l'aigua penetra en l'embassament i acciona els grups turbina-alternador, amb la qual cosa s'obté energia elèctrica. Al final de la plenamar, les turbines actuen com a bombes i provoquen un curullament de l'embassament. Quan baixa la marea, l'aigua torna al mar, torna a accionar els grups turbina-alternador i de nou s'obté energia elèctrica. Al final de la baixamar, les turbines actuen una altra vegada com a bombes i provoquen un buidatge encara més gran de l'embassament.
Altres Fonts d'Energia
- Energia de les ones: es refereix a l'energia produïda pel moviment de les ones.
- Energia tèrmica dels oceans: consisteix en l'aprofitament de la diferència de temperatura de les aigües marines entre les capes superficials i les capes més profundes. N'hi ha de cicle obert i de cicle tancat.
La Biomassa
És qualsevol matèria orgànica no fòssil en què la radiació solar, a través de la fotosíntesi, ha provocat o provoca l'elaboració d'hidrats de carboni. Els tractaments de la biomassa comporten diferents processos:
- Processos físics: destaquen la compactació de volum per al seu tractament directe com a combustible en forma de briquetes, i l'assecament, necessari per al posterior tractament tèrmic.
- Processos bioquímics: els bàsics són la fermentació aeròbica, que permet l'obtenció d'alcohols, i la fermentació anaeròbica, que produeix metà, component bàsic del biogàs.
- Processos tèrmics: inclouen la combustió directa de residus forestals, la piròlisi o destil·lació seca, per mitjà de la qual s'obté gas de gasogen, i la gasificació, que permet l'obtenció d'hidrocarburs.
Els biocombustibles poden ser sòlids, líquids o gasosos.
Residus Sòlids Urbans (RSU)
Conjunt molt heterogeni de materials procedents de l'activitat domèstica, comercial i industrial.
Es poden classificar segons la naturalesa dels seus elements constituents:
- Residus inerts: formats per metalls, vidres, etc.
- Residus orgànics fermentables: s'inclouen les restes d'aliments frescos o cuinats.
- Residus combustibles: paper, cartró, etc.