Fonaments de la Societat, la Política i la Ciutadania

Enviado por marti y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,38 KB

Societat i Política

Els humans, per sobreviure, hem de conviure, i per conviure ens hem d'organitzar segons unes normes i una autoritat. D'aquí neix l'organització política.

De la Família a la Polis

Aristòtil deia que l'ésser humà és sociable per naturalesa, que la polis és la forma més perfecta de societat humana, que l'ésser humà està dotat de raó i llenguatge i que tenim sentit de justícia, del que és correcte i del que és bell. De manera que els humans naixem en família, però ens desenvolupem en societat, i això implica organitzar-nos.

Què és la Política?

És la gestió pacífica dels interessos dels individus que viuen en societat, per mitjà de la negociació o el pacte, i que evita la desintegració social.

Estudis

  • Filosofia política: reflexió filosòfica de com s'organitza el poder en la societat.
  • Ciència política: estudi científic dels fenòmens polítics.
  • Sociologia política: branca que analitza els comportaments polítics dels individus.

Liberalisme

Teoria filosoficopolítica basada en el reconeixement dels drets de l'individu (vida, llibertat i propietat). Sorgeix a Anglaterra al segle XVII. Defensa aquests drets i la mínima intervenció econòmica de l'estat.

Concepte de Ciutadania

La ciutadania és una relació entre un individu i una comunitat política, a través de la qual aquest individu (ciutadà) és considerat un membre de ple dret d'aquesta comunitat. Aquests tenen drets i deures només per ser ciutadans, i la ciutadania està restringida pels membres de l'estat.

Evolució del Concepte de Ciutadania

Primer s'entenia com la participació activa en la vida pública, després el ciutadà es defineix com un subjecte amb drets legals, i aquests fets s'incorporen a la idea moderna de ciutadania. Finalment, s'ha considerat ciutadans a tots els éssers humans.

Fonamentació Ètica del Concepte de Ciutadania

Es refereix no solament a la condició legal, sinó a un ideal normatiu: que els governats siguin iguals i puguin participar plenament en els processos polítics. La dignitat de tot ésser humà és el fonament en el qual se sustenten els drets de ciutadania.

Dimensions de la Ciutadania

  • Ciutadania política: suposa un estatus jurídic que concedeix un conjunt de drets civils i polítics.
  • Ciutadania social: el ciutadà no és solament la persona que té drets civils i polítics, sinó també drets socials.
  • Ciutadania econòmica: el ciutadà de les societats democràtiques pot tenir reconeguts certs drets econòmics.
  • Ciutadania civil: a través de la seva activitat a la societat civil, els ciutadans adquireixen valors morals i arriben a ser membres cívics, actius i responsables de la seva societat.
  • Ciutadania intercultural: es pot ser ciutadà conservant la pròpia cultura sense necessitat de ser assimilat per la cultura dominant, respectant i aprenent de les altres.
  • Ciutadania global: és la necessitat de fer extensius al conjunt de la humanitat els drets i deures reconeguts pels estats democràtics. Els ciutadans han de fer compatible la seva comunitat amb el compromís i els interessos globals.

Entradas relacionadas: