Quins factors contribueixen a augmentar el poder destructiu dels terratrèmols?

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,61 KB

Responeu a les qüestions següents a partir de la informació continguda a la taula 1 del registre d’esdeveniments ambientals observats a la masia de Can Joanet des de la seva construcció fins ara.
1. A)En els 216 anys complets del registre (1790-2005), quin és el període de retorn (o d’ocurrència) per als episodis –destacats en negreta a la taula– de desbordament de la riera a Can Joanet?

A) 216 anys: 10 episodis = 21,6 anys de període de retorn


b) Sí que és possible, ja que el període de retorn és una mesura estadística que no té en compte quins factors activen el procés, només cada quan s’ha repetit històricament. A més, els esdeveniments ambientals són molt variables. Per tant, és possible, per exemple, que en Déu anys hi hagués dos terratrèmols de grau VI i que no n’hi tornés a haver cap en cinc-cents anys.

2. A)


L’incendi forestal de l’any
1986, que afecta la conca hidrogràfica de la riera. La desaparició de la massa forestal fa que la vegetació absorbeixi o retingui molta menys aigua de pluja. Aleshores, quan es produeixen pluges intenses, l’aigua arriba molt més ràpidament al sòl i aquest no té capacitat d’absorbir-la, per tant augmenta molt la fracció que forma part de l’escolament superficial.


b) Sí. La desaparició de massa forestal per plantar-hi vinya pot causar un efecte semblant a l’incendi dels boscos, sobretot els primers anys, quan els ceps encara són petits i retenen menys l’aigua de pluja. En tot cas, aquest efecte hauria de ser menys greu que els incendis  perquè per fer vinyes calia fer terrasses per disminuir el pendent i això redueix la velocitat del flux superficial no canalitzat i augmenta la infiltració d’aigua al terreny.

3. A) Anys 1805, 1842, 1927, 1962, 1985

B)

El fred, 1985 ,


La formació de gel durant molts dies a les esquerdes de les roques provoca tensió als materials i acaba trencant.

L’augment de la humitat al talús, aiguats de 1805 i 1842 i nevada de 1962,


Disminueix la cohesió interna i el fregament intern, a més fa augmentar el pes del terreny.

El terratrèmol,


1927,


Les vibracions provoquen tensió als materials que poden trencar-los.

4.-

Inundació: -
Revegetació de la conca de la riera. - Millorar i mantenir la canalització (o fer-la de nou).

Caiguda de roques:-
Modificar el talús, disminuint-ne el pendent. - Fer ancoratges

La comarca del Sinerès s’està plantejant el seu futur energètic. A fi d’obtenir energia elèctrica, s’estan estudiant diverses opcions. La taula següent conté informació que s’utilitzarà per a prendre la decisió.

1


a)Emissió t CO2/GWh evitada = Emissió t CO2/GWh Gas natural – emissió t CO2/GWh eòlica = 824 t – 0 t = 824 t CO2/GWh
Emissió t CO2/GWh evitada * producció anual prevista = Emissió t CO2 evitada = 824 t CO2/GWh * 80 GWh/any = 65.920 t CO2/any evitades

B)

La crema de biomassa emet CO2 a l’atmosfera, però es tracta de CO2 que havia quedat retingut al cicle biològic recentment (absorbit pels vegetals en la fotosíntesi). Per tant, mentre no es cremi més biomassa de la que es genera a cada període (situació que seria evidentment insostenible), el balanç entre el CO2 absorbit per la biomassa per créixer i el CO2 emès en cremar-la és zero.

2. A)


Al CO2.
b) Per l’emissió d’òxids de nitrogen, que en determinades condicions d’insolació, afavoreixen la formació d’ozó en la troposfera a partir de la dissociació de l’oxigen molecular.
c) En cas de forta insolació i estabilitat atmosfèrica

Entradas relacionadas: