Evolució de la Vida: del Cambrià al Cretaci

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,58 KB

Cambrià

No hi havia vida fora de l'aigua. Els primers animals que existeixen són les meduses i criatures simples. Els artròpodes són marins, tenen potes articulades i s'inventa l'esquelet i els ulls. Viuen a poques profunditats. Més tard evolucionen i tenen cua, aletes i cap (protegit). Puja la temperatura, ja que s'acaba l'època glacial, i també puja el nivell del mar.

Ordovicià

Plantes i animals exclusivament aquàtics. Apareixen els cefalòpodes amb closca: ortoclons. Hi ha peixos primitius amb crani. Hi ha escorpins marins (artròpodes).

Silurià

Primeres plantes que una part del seu cos surten de l'aigua (capten millor la llum del sol, tenen major rigidesa: cel·lulosa, necessiten fer un "bombeig" per transportar l'aigua del seu interior. Augmenta la quantitat d'O2 a l'atmosfera, cosa que reforça la capa d'ozó i baixa la temperatura). Primers animals que surten de l'aigua (apareixen pulmons, les aletes van transformant-se en potes). Apareixen cefalòpodes amb closca enrotllada.

Devonià

Augment de les temperatures: augment del nivell del mar (desglaç). Esculls i braquiòpodes (animals amb closca). Peixos moderns amb mandíbula (ex. taurons). Primers amfibis (han d'estar a prop de l'aigua per la seva pell i pels ous, els quals es crien dins l'aigua). Primers boscos de la Terra i, per tant, més oxigen.

Carbonífer

Món amb molta vegetació i molt humit i càlid perquè els continents estan tots a prop de l'equador = zones plujoses. Molt oxigen a l'atmosfera, més del 40% de l'actual. Apareixen grans artròpodes i amfibis. Apareixen els rèptils (continuen la closca de l'ou dels amfibis). Hi ha molt carbó, ja que hi havia molta vegetació sense descompondre.

Premià

Evolucionen els rèptils (dinosaures, protomamífers). Pangea = tot un continent. Reducció del nombre de plantes, menys O2, desaparició d'artròpodes gegants i de molts amfibis (s'extingeixen més del 90% de les espècies de la Terra, tant marines com terrestres). Clima: diferències estacionals, ambient sec a causa de la formació de Pangea. El Premià s'acaba amb la gran extinció.

Triàsic

Comença a trencar-se Pangea i, per tant, comença a canviar el clima (augmenta la vegetació). Apareixen els dinosaures –Premià, Triàsic– (augmenten la seva mida). Apareixen els mamífers primitius, mig rèptils, que desenvolupen la capacitat de fabricar llet, cacen a la nit, fan vida en parella. Hi ha 9 mesos de sequera. Els rèptils surten beneficiats perquè necessiten poca aigua. Quan comencen a separar-se els continents, va haver-hi més pluges i més vegetació, apareixen nous dinosaures gegants.

Juràssic

Dominen els "sauròpodes", són els dinosaures més grans de la Terra (coll molt llarg, la funció de la cua és equilibrar el pes, petjada rodona). Clima humit i molt càlid. Gran producció vegetal. Dinosaures avantpassats de les aus (en algun cas tenen plomes). Apareixen rèptils voladors (no són avantpassats de les aus). Apareixen teròpodes (petjades d'àcids). Rèptils marins: plesiosaures i ictiosaures. Gran abundància d'ammonits (és un cefalòpode) (estan plens d'aire i, per tant, floten. És un fòssil abundant en aquesta època i molt important).

Cretaci

Clima molt més càlid que l'actual, actualment la temperatura mitjana és de 14º i allà de 28º. La dels oceans aquí és de 2º i allà de 15º. S'inventen les plantes amb flors. Primers marsupials (mamífers), tenen pèl i són mamífers molt petits tots. Apareix el tiranosaure rex, és el més gran. Apareixen les serps.

Entradas relacionadas: