Evolució demogràfica, transformacions en l'agricultura, esclat de la indústria i el comerç, les societats anònimes, les condicions de vida dels treballadors, moviment obrer, les teories socials, primera i segona Internacional, imperialisme i les seves con
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,16 KB
EVOLUCIÓ DEMOGRAFICA-
entre el 1800 /1900 la població deuropa es va doblar. A leuropa occidental la mortalitat es va reduir una mica (esperança de vida va pasar de 35 a 50) la natalitat es va mantenir. Aquest aument va crear lemigracio del camp a la ciutat. La gent de gran bretaña alemaña Itàlia españa... Anava a América autralia i nova zelanda. Els exedent demografics de la pagesia també van anar a les ciutats.
TRANSFORMACIONS EN LAGRICULTURA-
la gent que treballava a lagricultura va disminuir a causa de les millores en els conreus(maquines), les fams van desapareixer i el transport de aliments es va fer internacional. Al 1870 i va aver una crisi de sobreproducció(els productes no es venien perque la major part de la gent ja els tenia). Laparicio dels vaixells frigorífics van fer possible el comerç daliments a llocs llunyants. A finals del S.Xix molt productes ja savien generalitzat arreu del mon.
ESCLAT DE LA INDUSTRIA I EL COMERÇ-
lelectricitat es va produir en gran cuantitat a partir del s.Xix. Al 1882 es va fer possible el transport de lelectricitat. Thomas alva edison la inventar la bombeta al 1879, aixo va aportar mes comoditat i seguretat a la vida urbana lelectricitat va fer possible el tramvia, va millorar el telefon. Lelectricitat també es va fer servir en lindustria, a la metalurgia a lindustria química i a lobtensio dalumini. Laparicio del motor dexplosio va fer que es busques mes petroli i es comences a refinar per obtenir benzima. La millora de la xarxa de comunicacions va crear la interdependencia economica. Les relacions comercials entre paisos can crear el proteccionisme i el lliure canvisme , el primer es: una política comercial que consisteix en defençar de la competencia extrangera els productes dun país aplicant impostos que graven lentrada i la sortida dels productes manufacturats. El segon es: una doctrina economica que afavoreix la lliure circulació de productes entre paisos.
LES SOCIETATS ANONIMES-
les emreses cada vegada necessitaven mes diners per aconseguir fer els seus projectes i per ferho van crear les societats anonimes que son: societats on el capital esta fraccionat en accions i aixi la gent podia participar eb lempresa, llavors si lempresa te beneficis es reparteixen en parts = en cada acció.
trusts eren lunio de empreses per crearne una de nova.
cartels eren acords entre empreses per repartirse el mercat dun producte.
holdings eren la compra daccions daltres societats per part duna empresa per controlarne les desicions.
multinacionals empreses que invertien en altres paisos per abaratir costos en el transport i en la ma dobra, també buscaven nous mercats.
.
LES CONDICIONS DE VIDA DELS TREBALLADORS-
als treballadors els preocupava la inseguretat no sabien quants diners rebrien si els farien fora de la feina i com aconseguirien un altre feina si la perdien.
MOVIMENT OBRER al s.Xix els obres van adonarse de la seva miseria i de la seva dorá davant els desajustos economics. llavors es van crear organitzacions per solucionar els problemes. Primer van aconseguir el dret dassociacio després el de la defença colectiva de les consicions salarials i laborals. El primer moviment obrer va ser el ludisme:
Es tractava de destruir les maquines.
Cartisme:
reclamava el sufragi universal i la creació de districtes electorals =(volia la democtratitzacio de lestat)
LES TEORIES SOCIALS
Anarquisme
Volia abolir la propietat privada, les calsses socials i l'estat directament mitjançant una revolució.
Marxisme:
volia labolicio de la propietat privada de les classes socials i de lestat mitjançant una revolució i lestat avia de ser governat per els obrers.
PRIMERA INTERNACIONAL-
el 1864 es va crear la primera internacinal que va ser una assamblea de delegats , 21 anglesos 10 alemanys 9 francesos 6 italians 2 suisos i 2 polonesos. En aquesta qssamblea es va decidir que lemancipacio de la classe obrera havia de ser obre dells mateixos i que la classe obrera havia de participar en la política.
SEGONA INTERNACINAL-
la discusio en aquesta internacional va ser entre reformistes i revolucionaris, els socialistes eren partidaris de les reformes, en aquesta assamblea es va aconseguir una protecció per els treballadors.
EX 16
els indígenes estan en contra de la colonització de les seves terres, ja que no es volen convertir en els seus subtit ja que diuen que tots dos son = cap es superiior a laltre, laltre diu que no prk no.
CAUSES DE LIMPERIALISME-
la població europea es va doblar i per tant molta gent va haver demigrar cap a altres paisos. Laltre es la necessitat deuropa dobtenir primeres materies a baix preu i dobrir nous mercats. Laltre es que els europeus se sentien superiors als africans.
EX 28-
que ells tenen el deure de cicilitzar els altres paisos.
Conseqüències DE LIMPERIALISME. Economiques:
positives la construcció dinfrastructures les noves tecnologies i les condicions de vida. Negatives:les infrastructures nomes eren per les necessitats de producció, el creixement economic es basava en els recursos naturals, leconomia de la colonia depenia de la metropoli, van desapareixer les estructures tradicionals polítiques:
el colonialisme va introduir un nou sistema judicial, les fronteres dafrica van donar problemes j aque no es va pensar en que sajuntarien pobles i cultures diferents.
Socials:
descens de la mortalitat i problemes daculturacio.