Evolució del Teatre Grec: Orígens i Característiques

Enviado por Chuletator online y clasificado en Griego

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,01 KB

Evolució del Teatre Grec

Al teatre, els grecs tenien més consciència que participaven en un ritu religiós en honor de Dionís que no pas que assistien a un espectacle. Les representacions teatrals no eren una simple diversió, sinó una ocasió de connectar amb la deïtat. Sembla que el teatre es va originar a partir de les festes populars dedicades a Dionís.

A l'Hèl·lada, en les processons en honor del déu de la fertilitat i de l'alegria, uns cors cantaven ditirambes, o himnes de caràcter majestuós, i coms o himnes de caire satíric i jovial. En la realització del ditirambe, hi va haver un personatge diferent dels cantors que anunciava el tema abans de començar i que contestava els coreutes entre les estrofes cantades.

Dates de les Representacions

A Atenes, les grans Dionísies urbanes, celebrades entre final de març i principi d'abril, van ser els festivals més importants al costat de les Dionísies rurals, desenvolupades el mes de desembre als dems de l'Àtica, i les Dionísies petites que tenien lloc entre gener i febrer.

Les grans Dionísies d'Atenes duraven sis dies: després de la presentació dels poetes i dels artistes es portava en processó l'estàtua de Dionís des del seu temple al centre del recinte sagrat del teatre; els dos dies següents es dedicaven a un concurs de ditirambes; i al final, durant tres dies es celebraven les representacions teatrals: al matí, tres tragèdies i un drama satíric, una tetralogia escrita per cada poeta concursant, i a la tarda, una comèdia. En acabar, es proclamava el poeta vencedor entre els tres admesos a concurs.

La Tragèdia

Gairebé tots els temes de la tragèdia estan inspirats en el mite. Per això, l'argument d'una tragèdia convida a l'anàlisi o la discussió sobre un exemple diví o d'un heroi. Els temes de la tragèdia i els de l'èpica són els mateixos, però amb la diferència que una tragèdia era representada en lloc de recitada, a més de tenir una durada i una extensió més breus. Es feia un concurs, en el qual deu jutges elegits a sort de cadascuna de les deu tribus triaven entre les obres presentades les que havien de ser representades i premiaven els seus autors. Els tres autors tràgics seleccionats presentaven una tetralogia, tres obres independents.

Estructura de la Tragèdia

En la tragèdia clàssica s'entrava en matèria amb un pròleg consistent en un diàleg o un monòleg. Tot seguit tenia lloc l'entrada del cor o pàrode. A continuació se succeïen els episodis dialogats entre el corifeu i un actor o els actors, normalment en nombre de tres, que actualment corresponen als nostres actes. La separació dels episodis era duta a terme pels cants del cor o estàsims, anomenats així perquè els coreutes es quedaven drets a l'orquestra. Finalment, es produïa l'èxode o sortida del cor de l'orquestra.

Edificis de les Representacions

A Atenes, les representacions teatrals se celebraven al teatre de Dionís. La part destinada a les grades del públic era anomenada lloc per a contemplar, amb una capacitat de deu o vint mil espectadors. Tenia forma d'hemicicle tot aprofitant el pendent natural d'un turó.

Al mig hi havia una plataforma circular o orquestra on actuaven els membres del cor i fins i tot, els actors, quan encara no existia la construcció de fons anomenada escena, que no és altra cosa que la tenda on els actors es canviaven de vestit i de màscara.

Al mig de l'orquestra hi havia un altar consagrat a Dionís. L'escenari representava normalment un palau amb una porta principal i, de vegades, dues de secundàries. La major part dels actors sortia per aquestes portes.

Entradas relacionadas: