Evolució de les capacitats sensoperceptives en els primers anys de vida

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,15 KB

Evolució de la sensopercepció visual

Els nadons neixen amb la capacitat de veure, però és una visió limitada que s'aproparà a la visió adulta cap als dotze mesos. Els infants acabats de néixer tenen millor capacitat d'enfocament en distàncies properes. Són sensibles a diferents intensitats de llum i al color. Es fixen en colors cridaners. En el primer mes de vida són capaços de fixar la mirada de manera espontània davant un estímul visual. Mostren gran atracció pel rostre matern. En el segon mes de vida també segueixen amb la mirada un estímul visual en moviment. Aquestes capacitats milloren notablement cap als 6 mesos de vida. Desenvolupament de la visió binocular, li permet percepció de profunditat i distància.

Evolució de la sensopercepció auditiva

L'oïda funciona abans de néixer. L'infant sembla ser menys sensible al so que els adults, però a partir de la setmana millora la seva audició. Els nounats són molt sensibles als sons de gran intensitat. Senten preferència per aquells sons que seran importants per a la percepció del llenguatge.

Evolució de la sensopercepció tàctil

Els nadons mostren gran sensibilitat a la pell i responen amb gestos relaxats i més endavant somriures a les carícies. Al llarg dels primers mesos la sensibilitat tàctil es centra als llavis i la boca i responen de forma especial als estímuls en mans i peus. El nen explora el seu entorn tocant els objectes. Capten també mida, textura, forma, temperatura, pressió, dolor...

Evolució de la sensopercepció gustativa

El sentit del gust comença a desenvolupar-se en l'úter matern. Els nadons són sensibles al gust. Cap als 4 mesos ja tenen una major capacitat de discriminar sabors i comencen a mostrar preferències més variades, per això, és un bon moment evolutiu per afavorir l'acceptació dels nous aliments que s'introdueixen a la dieta. S'accepta primer el gust salat i després a partir de l'any l'amarg i l'àcid.

Evolució de la sensopercepció olfactiva

Al cap d'una setmana poden distingir l'olor de la mare aquells nadons els quals les mares alleten. Entorn dels dos anys ja identifiquen un ampli ventall d'olors, els posen nom, coneixen la seva procedència...

La integració sensoperceptiva i el seu paper en el desenvolupament infantil

Concepte d'integració sensoperceptiva

La importància de la integració sensorial la veiem clarament si tenim en compte com un infant petit pot localitzar els objectes i l'espai amb la visió, però també ajudat per la informació que li arriba d'aquests objectes a través de l'oïda, el tacte o l'olfacte, en canvi mostra més dificultats per controlar amb precisió la distància.

Per elaborar el procés de la percepció cal una coordinació intersensorial.

Importància del desenvolupament sensoperceptiu en el desenvolupament global infantil

El desenvolupament sensoperceptiu està vinculat al desenvolupament motriu i cognitiu dels infants, però també al desenvolupament socioafectiu: poder arribar a elaborar percepcions de si mateix i del món que l'envolta és indispensable per al seu desenvolupament global.

Entradas relacionadas: