Estructura i Funcions de la Cèl·lula: Teixits, Orgànuls i Metabolisme
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,66 KB
Tipus de Teixits
Teixit epitelial: Cèl·lules fortament unides entre elles, dipositades en capes protectores o secretores.
Teixits d'unió i sosteniment:
- Conjuntius: Formats per fibrocits i una matriu elàstica rica en fibra. La seva funció és unir els ossos i sustentar els òrgans interns.
- Adipós: Formats per adipòcits que emmagatzemen greix i una matriu escassa. La seva funció és la reserva energètica i la protecció.
- Cartilaginós: Format per condròcits i una matriu elàstica i dura. Funció de suport i sustentació.
- Ossi: Format per osteòcits i una matriu molt dura. Sustenta la resta de parts del cos.
- Sang: Formada per eritròcits, leucòcits i plaquetes, amb una matriu líquida. Funció de transportar les substàncies per tot el cos.
Teixit muscular: Format per fibres musculars: cèl·lules allargades que es poden contraure:
- Teixit muscular estriat: Moviment voluntari.
- Teixit muscular llis: Estómac, intestins, moviment involuntari.
- Teixit muscular cardíac: Cor, moviment del cor.
Orgànuls Cel·lulars
Reticle endoplasmàtic llis: Orgànul membranós format per túbuls. Sintetitza lípids, els emmagatzema i els reparteix.
Reticle endoplasmàtic rugós: Sàculs aplanats, al seu voltant hi ha ribosomes adherits. Emmagatzema i transporta proteïnes.
Ribosomes: Estructures globulars sense membranes. Estan adherides al reticle endoplasmàtic rugós. Sintetitzen molècules.
Vacúols: Orgànuls membranosos amb forma globular. Emmagatzemen diferents substàncies.
Aparell de Golgi: Orgànul membranós fet per sàculs aplanats. Sintetitzen glúcids i reben i transformen substàncies.
Lisosomes: Petites vesícules que contenen enzims digestius. Intervenen en la digestió de la cèl·lula i destrueixen orgànuls cel·lulars vells.
Mitocondris: Orgànuls cilíndrics que realitzen la respiració cel·lular.
Centrosoma: Dues estructures cilíndriques fetes per túbuls. Faciliten el moviment de la cèl·lula, impulsen líquid extern i intervenen en la divisió cel·lular.
Estructura i Funció de la Cèl·lula
La cèl·lula és l'estructura viva més senzilla, formada per membrana, citoplasma i material genètic (ADN), capaç de desenvolupar les tres funcions vitals (nutrició, relació i reproducció). Les cèl·lules dels éssers vius poden ser procariotes si l'ADN està al citoplasma o eucariotes si l'ADN està a l'interior del nucli.
Membrana plasmàtica: Làmina deformable formada per una doble capa de lípids amb proteïnes englobades. Té una permeabilitat selectiva.
Citoplasma: Constituït per un medi aquós anomenat citosol i orgànuls cel·lulars. En el citosol apareix el citoesquelet, format per filaments i túbuls de proteïna.
Nucli: Estructura limitada per una doble membrana travessada per un gran nombre de porus, a l'interior hi ha l'ADN.
Components Cel·lulars
Centrosoma, membrana plasmàtica, reticle endoplasmàtic rugós, mitocondri, ribosomes, vacúols, reticle endoplasmàtic llis, lisosomes, cromatina, aparell de Golgi.
Nucli i Centrosoma
Sistemes i Aparells
Òrgans: Són estructures que normalment estan formades per diversos tipus de teixits agrupats per dur a terme una acció concreta.
Sistema: És un conjunt d'òrgans constituïts pels mateixos teixits. Exemple: sistema ossi, sistema muscular, sistema nerviós, sistema endocrí.
Aparell: És el conjunt d'òrgans formats per diferents teixits que cooperen per dur a terme una funció determinada. Exemple: aparell digestiu, aparell locomotor.
El Funcionament Cel·lular
Nutrició Cel·lular
Les nostres cèl·lules tenen nutrició heteròtrofa, ja que capten i introdueixen, a través de la seva membrana, molècules alimentàries que aporten la matèria necessària per mantenir la seva estructura i obtenir l'energia per desenvolupar les seves activitats. El conjunt de reaccions químiques necessàries per dur a terme aquestes funcions s'anomena metabolisme cel·lular.
Reproducció Cel·lular
En la reproducció cel·lular per mitosi, a partir d'una cèl·lula inicial o cèl·lula mare, s'originen noves cèl·lules o cèl·lules filles iguals entre elles i iguals a la inicial, ja que totes tenen la mateixa informació genètica. La divisió cel·lular per mitosi té lloc en dues fases: mitosi i citocinesi. Entre dues divisions hi ha un període anomenat interfase.
- Mitosi: pròpiament dita, es divideix el nucli de la cèl·lula mare en dos nuclis fills.
- Citocinesi: el citoplasma es divideix entre les dues cèl·lules filles.
Relació Cel·lular
Les cèl·lules són capaces de percebre estímuls i emetre les respostes adequades. Es consideren estímuls determinats canvis de les variables ambientals, com la temperatura, la llum, les vibracions i la concentració de diverses substàncies químiques. Les respostes cel·lulars a aquests estímuls poden ser:
- Dinàmiques: Consisteixen en moviments.
- Estàtiques: Consisteixen en secrecions.