Escola Inclusiva: Requisits i Atenció a la Diversitat
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,39 KB
Requisits de l'Escola Inclusiva
Un model educatiu inclusiu busca garantir que tot l'alumnat, independentment de les seves característiques individuals, pugui aprendre en el mateix entorn. Que tots tinguin les mateixes oportunitats d'aprenentatge i participació, respectant la diversitat i eliminant barreres que puguin dificultar-ho.
Això implica modificar substancialment els elements constitutius:
Programacions
- Programació diversificada i flexible: té en compte la diversitat de capacitats, interessos i ritmes d'aprenentatge. Per això cal marcar uns continguts mínims adaptables, uns objectius flexibles, amb adaptacions curriculars. S'han d'incorporar aspectes relacionats amb l'adquisició de destreses, el perfeccionament d'habilitats adaptatives, els hàbits de salut, el desenvolupament afectiu i sexual, etc.
Metodologia
- L'enfocament metodològic ha d'estar dirigit a les característiques de l'alumnat i no als continguts.
- Les propostes didàctiques s'han d'elaborar des de la concepció del disseny universal de l'aprenentatge (DUA).
- Les situacions d'aprenentatge han de ser compatibles amb la personalització per a les necessitats de cada estudiant en el context del grup.
- Les metodologies d'aprenentatge han de ser més actives, participatives i col·laboratives.
Aquestes metodologies són motivadores i afavoreixen l'aprenentatge significatiu.
Recursos
- Els espais i materials no han de comportar barreres físiques ni comunicatives. Cal incorporar els principis d'accessibilitat universal i disseny per a totes les persones als elements arquitectònics del centre i a l'organització del temps, adaptant-lo als diferents ritmes i necessitats.
Agrupaments
- Formar grups flexibles amb infants d'edats homogènies, però amb realitats personals diverses.
Equip educatiu
- L'atenció a l'alumnat és tasca de tot l'equip educatiu. El/la TIS participa en tot el procés d'intervenció educativa: valorar les necessitats de l'alumne/a, dissenyar una proposta didàctica personalitzada, dur-la a terme i valorar els resultats.
Participació de la família i la comunitat
- L'escola inclusiva parteix de la idea que les alumnes i els alumnes formen part d'una comunitat diversa, en el si de la qual tothom pot aprendre. La comunitat és fonamental en l'educació de l'alumnat.
Avaluació
- Els criteris i les pautes d'avaluació han de ser flexibles, amb instruments eficaços per tal d'avaluar la diversitat d'estils, ritmes, capacitats i possibilitats d'aprenentatge que presenta l'alumnat.
L'Atenció a la Diversitat
L'atenció a la diversitat és el conjunt d'actuacions dirigides a donar resposta a les diferents capacitats, ritmes d'aprenentatge, motivacions i situacions (socials, culturals, lingüístiques i de salut) de l'alumnat.
Mesures al Centre
- Generals o universals: són preventives i proactives, es dirigeixen a tot l'alumnat del centre i no alteren significativament el currículum.
- Addicionals o ordinàries: s'apliquen únicament a l'alumnat les necessitats del qual no queden satisfetes amb les mesures universals. Són individualitzades i es centren en aspectes concrets. Les adaptacions no alteren significativament el currículum.
- Intensives o extraordinàries: es dirigeixen a l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE) en els casos en què no n'hi ha prou amb les mesures universals i addicionals. Aquestes mesures suposen adaptacions curriculars significatives, canvis essencials en l'accés al currículum o en l'organització, o requereixen suports especialitzats, sovint externs al centre.
Funcions Concretes del TSIS
Com hem vist, les funcions com a TSIS variaran segons la comunitat autònoma, el centre en el qual es treballi i l'alumnat amb el qual s'intervingui. Així i tot, hem intentat fer una recopilació de les funcions fonamentals que podria fer el/la TSIS sempre sota la supervisió d'un altre professional (normalment l'orientador/a o psicopedagog/a):
- Desenvolupar habilitats d'autonomia personal i social.
- Planificació i desenvolupament d'activitats d'integració social.
- Afavorir la convivència amb processos de mediació: prevenció de l'assetjament escolar.
- Intervenir en casos d'absentisme escolar.
- Acompanyar l'alumnat en activitats lectives i extraescolars.
- Fer costat a les famílies en la integració social de joves i nens.
- Col·laborar en l'organització d'activitats: dinamització de l'ús del temps lliure i sensibilització social.
En alguns casos, el/la TSIS es converteix en educador/a d'educació especial i desenvolupa funcions de suport educatiu i assistencials com:
- Facilitar la mobilitat de l'alumnat amb NESE: proporcionar productes de suport i garantir que pugui participar en totes les activitats.
- Ajudar l'alumnat en aspectes de la seva autonomia personal.
- Col·laborar en els tractaments específics proposats pel personal especialista.
- Assistir l'alumnat amb problemes orgànics de la conducta dels quals es deriven riscos per a la seva integritat física.