Escala del Temps Geològic: Origen, Eons i Períodes
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,42 KB
Escala del Temps Geològic
Terra origen -> matèria interna -> 3400 i 3500. Hipòtesi d’origen -> Panspèrmia: Les molècules de la vida procedeixen de l’espai a través de meteorits. / Síntesi abiòtica: creació de matèria orgànica a través de la inorgànica.
Escala del Temps:
- Temps geològic -> temps que ha passat des de l’origen de la terra.
- El Precàmbric -> divisió del temps més extensa, comença amb la formació de la terra i acaba amb la formació de formes de vida microscòpiques.
- Fases (eons):
- Hadeà: des de la formació de la terra fins que s’origina la vida.
- Arqueà: la vida es desenvolupa al mar i elements que fan la fotosíntesi aportant oxigen a l'atmosfera.
- Proterozoic: quan l’oxigen lliure apareix a l’atmosfera originant cèl·lules eucariotes i després organismes pluricel·lulars. S’acaba amb la glaciació més gran del planeta, però va sorgir després la fauna d'Ediacara.
- Fases (eons):
- Paleozoic = s’inicia i s’acaba amb una Pangea (s’uneixen i es separen), primera era del Fanerozoic.
- Períodes:
- Càmbric: l’explosió càmbrica -> gran diversificació dels organismes (invertebrats, cordats, trilobits (són artròpodes)).
- Ordovicià: apareixen els òrgans (peixos sense mandíbula), primeres plantes verdes i fongs. Al final del període hi ha una glaciació.
- Silurià: aparició de les plantes vasculars i artròpodes terrestres. Al mar, peixos amb mandíbula.
- Devonià: primers pteridòfits, primeres plantes amb llavors, i insectes no voladors. Els trilobits moren i al mar hi ha peixos amb pulmons -> amfibis. S’inicia l’orogènia herciniana.
- Carbonífer: hi ha boscos de falgueres arbòries, jaciments de carbó. Es diversifiquen els insectes. Rèptils. Fins al període hi ha una glaciació.
- Permià: es forma la Pangea. Hi ha una gran extinció -> 95% espècies marines i 70% vertebrats terrestres moren.
- Períodes:
Mesozoic: segona fase del Fanerozoic, s’inicia la fragmentació de la Pangea. Hi ha una desglaciació del planeta, es creen molts boscos. Ammonits -> fòssils característics.
- Períodes:
- Triàsic: apareixen els dinosaures petits i bípedes.
- Juràssic: els dinosaures augmenten de tamany i són vertebrats dominants i s’originen les aus.
- Cretaci: s’originen les plantes angiospermes, també insectes socials (abelles...). Encara hi ha dinosaures. Al final del Cretaci hi ha col·lisió de diverses plaques continentals -> orogènia alpina. Al final del Mesozoic hi ha una gran extinció dels dinosaures, desapareixen.
Cenozoic: 3era fase del Fanerozoic, és l’actual. Té lloc el moviment de plaques tectòniques fins a l’actualitat.
- Períodes:
- Paleogen: (fases = Paleocè, Eocè, Oligocè) després de l’extinció dels dinosaures, mamífers -> grup dominant. Clima -> càlid. Les aigües fredes de l’Antàrtic creen els països. Hi ha plantes herbàcies.
- Neogen: apareixen les sabanes a Àfrica i els primers homínids. Màxima diversitat dels mamífers. Formació de l'istme de Panamà uneix els continents americans, això fa l’extinció dels marsupials de Sud-amèrica. Fase = Miocè i Pliocè.
- Quaternari: període més curt. Inclou les glaciacions actuals. Intercalat amb períodes càlids. Apareix l’Homo sapiens. Fase = Plistocè i Holocè. Al Plistocè hi ha extinció de molts mamífers.
Glaciacions del Plistocè: àmplies zones de la terra van estar sotmeses a glaciacions.
- Períodes glacials: cada 100 mil anys.
- Períodes interglacials: l’Holocè (època actual) és el període interglacial, són més curts. Aquestes glaciacions van afectar la flora i la fauna.