L'ensenyament de la llengua oral a l'escola

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,53 KB

BLOC 2: DIDÀCTICA DE LA LLENGUA ORAL

La llengua oral s’ha d’ensenyar a l’escola.

La llengua oral NO és un do innat.

A Primària encara no tenen un nivell suficient del registre formal, per defensar-se a nivell informal una mica més, però no tenen una competència comunicativa oral suficient encara.

El currículum incideix poc en l’àmbit de la llengua oral

El mestre té un paper rellevant coma model de llengua.

PER QUÈ CAL ENSENYAR LLENGUA ORAL?

2 grans propòsits:

  • Pel paper mediador que exerceix en el procés d’ensenyament i d’aprenentatge, Els nens a l’hora d’aprendre l’instrument que tenen més valuós és la llengua oral, ja que és aquella que a classe permet l’entesa, les preguntes, etc. El llenguatge és un instrument psicològic i cultural. Gràcies a la llengua organitzem el món en categories i l’entenem. Com més domini aquesta eina psicològica d’organitzar el món, el procés d’aprenentatge serà més exitós i eficaç.
  • El fet de treballar la llengua oral (ensenyar a parlar i a escoltar) ens permet l’harmonia a l’aula, una recepta per evitar la fractura social. Ens dóna educació cívica.
  • Dominar la llengua oral ens permet expressar les emocions i els sentiments. Ens permet posar nom a allò que sentim.

QUÈ ENSENYEM ESPECÍFICAMENT?

GÈNERES DISCURSIUS:

“Aprendre a parlar vol dir aprendre a construir enunciats, perquè parlem amb enunciats i no mitjançant oracions i encara menys per paraules separades”. No aprenem coses concretes sinó que el que aprenem són gèneres discursius (exposicions orals, entrevistes, assamblees, debats…). “ el conjunt més o menys estable d’enunciats que una comunitat pot identificar”. Ensenyarem aquestes situacions, aquests gèneres.

Competència comunicativa → Allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç en contextos culturalment significants.

Components de la CC:

  • Competència lingüistica/gramatical: nivell fonològic, morfològic, sintàctica i
  • Competència sociolingüística: registres, varietats geogràfiques
  • Competència ………..:
  • Competència estratègica: Estratègies de comunicació verbal i no verbal que es poden utilitzar per compensar deficiències provocades per limitacions i insuficiències, i afavorir l’efectivitat de la comunicació. Ex: gesticular

Entradas relacionadas: