Educació i Intervenció Educativa: Conceptes Clau i Tipus
Enviado por Soraya y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,35 KB
Educació: Concepte i Evolució
L'educació és l'acte de conduir i guiar, partint d'un estat inicial que l'infant ha de superar. Procedeix de dos vocables llatins:
- Educare: Criar, nodrir, alimentar. Educació entesa com l'activitat de guiar i proporcionar allò necessari per a construir.
- Educere: Treure, portar, extreure des de dins cap a fora, canalitzar les potencialitats ja existents.
El terme 'educació' comença a utilitzar-se a partir del S.XVIII, amb autors que destaquen aspectes com la intencionalitat, la socialització, la comunicació i el perfeccionament. A partir del S.XX, l'educació es vincula a un aprenentatge intencional lligat a un procés d'ensenyament, connectat al primer concepte d'Educare. Actualment, té un sentit més interactiu, proper a Educere.
Intervenció Educativa: Definició i Relació amb l'Educació
La intervenció és una actuació que es realitza per evitar o corregir determinades circumstàncies individuals o col·lectives no satisfactòries. És un conjunt d'actuacions destinades a procurar la satisfacció de les necessitats d'una persona.
La relació és que l'educació és un tipus d'intervenció, sobretot en el primer cicle de l'Educació Infantil (EI), dels 0 als 3 anys. L'educació en l'etapa EI és la intervenció en els nens dirigida a la consecució del desenvolupament global de les seves capacitats i a la satisfacció de les seves necessitats. L'educació és un tipus d'intervenció perquè s'educa en funció d'unes necessitats.
Objectius de la Intervenció Educativa
Els objectius s'estructuren tenint en compte les necessitats dels infants.
Intervenció Educativa vs. Atenció Assistencial
La intervenció educativa està encaminada a aconseguir que els nens vagin incorporant progressivament noves habilitats, hàbits i continguts que contribueixen a l'adquisició de la seva pròpia autonomia i coneixement.
L'atenció assistencial és la que proporciona les ajudes necessàries per poder suplir les necessitats que els infants no poden fer per si sols.
La diferència és que l'atenció assistencial es basa en les seves necessitats bàsiques (menjar, canviar), mentre que l'educativa implica destinar esforços perquè el nen, mentre estigui al centre, estimuli els seus sentits, moviments i adquireixi nous coneixements. No cal prioritzar una més que l'altra; ambdues són necessàries, ja que una requereix una formació elemental en tasques molt concretes i l'altra requereix una formació més profunda quant al disseny i avaluació d'activitats.
Tipus d'Educació i Intervenció
- Educació formal (intervenció educativa): És aquella que es porta a terme dins del sistema educatiu reglat, està estructurada en nivells educatius i dona dret a un títol amb validesa. Ex.: guarderies.
- Educació no formal (intervenció socioeducativa): És aquella que comporta accions educadores a realitzar fora de l'escola. Ex: ludoteques, centres esportius, etc.
- Educació informal: No està institucionalitzada i es rep de manera espontània. Es basa en l'adquisició de coneixements a través de les experiències quotidianes al llarg de la vida. Ex.: TV, internet, etc.