Els edificis romans: teatre i termes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,88 KB

El teatre:

La cavea (graderia) eren semicirculars i esglaonades i els espectadors s'hi seien d'acord amb la seva categoria social. S'hi entrava pels accessos (vomitoria), que donaven a unes escales radials (scalae), les quals separaven la graderia en sectors verticals (cunei). Uns passadissos circulars (baltei) dividien les grades en tres sectors horitzontals (maeniana).

L'orquestra

Era la zona semicircular que hi havia al peu de la graderia (reservada als senadors).

L'escenari (scaena):

proscaenium- plataforma rectangular i allargada escenario propiament dit. Postcaenium- lloc on els actors es vestien. Subscaenium- situat sota l'escenari, lloc on es guardava la maquinaria.

Els dies que plovia o feia molta calor podien cobrir-se amb un tendal (velum), que tapava tot l'edifici.

Les termes:

Apodyterium: el vestidor. Tepidarium: on l'aigua tèbia prepara els banyistes per el canvi de temperatura de les dues sales restants: la sala per al bany fred (frigidarium) i la sala per al bany calent (caldarium), la calefacció i l'aigua calenta s'obtenia gràcies a l'aire calent que procedent de (hypocaustum) s'escampava per sota del paviment, l'hipocaust. A prop del caldari hi havia una habitació més petita (laconicum o sudatorium), on feia molta calor i la temperatura es podia regular. Hi havia una sala de massatges (unctorium). Es podien trobar uns locals (popinae) on es venien begudes i menjar. Qui volia fer exercici podia anar a la (palaestra), que generalment era un pati porticat.

Entradas relacionadas: