Ecosistemes i cicles biogeoquímics

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,84 KB

Ecosistemes aquàtics

Zona fòtica: il·luminada i escalfada pel sol, oxigenada. Zona afòtica: no arriben quasi recursos, la vida es manté gràcies a la pluja de matèria orgànica.

Factors que frenen la producció primària en ecosistemes aquàtics

  • Disminució de llum a mesura que augmenta la profunditat 50-200.
  • Distància entre zona fòtica i el fons, on hi ha llum no arriben nutrients minerals, i on hi ha nutrients no arriba llum.
  • Manca d'oxigen a zones profundes.

Ecosistemes terrestres

Components aeri i edàfic. Cims, espècies amb estratègia de resistència (k), valls competició (k) i planes al·luvials, pioneres (r).

Diferències

  • Terrestres: producció primària no passa als herbívors sinó als detritívors.
  • Aquàtics: reproducció fitoplàncton.
  • Mitjana producció terrestres és x3 que aquàtics.
  • Terrestres: causes d'alentiment, com el reciclatge (renovació de fulles, troncs vs renovació fitoplàncton).
  • Quantitat de clorofil·la.

Cicle del carboni

Productors capten CO2 i l'incorporen a la seva biomassa amb la fotosíntesi. Consumidors s'alimenten dels productors, descomponedors metabolitzen restes vegetals, cadàvers i rebuig dels animals. Processos de respiració de tots retornen C a l'atmosfera.

Cicle de l'aigua O i H

Aigua s'evapora pel Sol i passa a l'atmosfera. Refredament, condensació i precipitació. Una part de l'aigua s'incorpora a les plantes per osmosis arrels i animals aliments o bevent.

Cicle del nitrogen

Descomponedors sobre restes transforma grup amino NH2 en NH3 i s'enriqueix el sòl. Amonificació. Aquest passa a ió nitrat per l'acció quimiosintètica d'alguns bacteris.

Cicle del fòsfor

Es troba en forma de apatita, que forma la roca fosforita. Per la meteorització química es transforma en ió fosfat HPO4 2-, que es transporta en aigua.

Cicle de sofre

Ió sufat SO4 2- al sòl, àcid sulfhídric H2S a aigües pantanoses i SO2 a atmosfera. Plantes absorbeixen io sulfat que és reduït i incorporat a la matèria orgànica, es forma cisteïna i metionina.

Successions ecològiques

Substitució gradual de poblacions. Comunitat clímax no varia. Primària: Quan es produeix on no hi havia éssers vius, illes erupció, deltes... Secundària: Quan sí existien éssers però per incendi, inundació... ha perdut major part espècies.

Activitat humana i els ecosistemes

Humans exploten ecosistemes més joves (més producció/biomassa), efecte regressiu sobre comunitats, es degraden fins a mínima diversitat.

Problemes ambientals

Escalfament planeta, debilitament capa ozó, pluja àcida acumulació substàncies tòxiques, pèrdua del sòl, eutrofització de les aigües.

Entradas relacionadas: