Dret financer

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,11 KB

5) Intercanvis desiguals del món globalitzat


La globalització implica l’existència de: -independències polítiques i econòmiques(les quals impliquen) :  1. Jerarquització del territori i 2 Aparició de territoris centrals ( rius i desenvolupats que tenen poder de decisió en àmbits polítics, econòmics… ) i perifèrics (dependència econòmica i tecnològica dels països al centre)

Economies de subsistència:


no possibilitat d’accés al comerç internacional.

Producció comercialitzable:

productes destinats al comerç internacional ben cotitzats.

Tema 11: Organitzacions supranacionals, la Uníó Europea

1) Construcció de la UE


Després de la Guerra Mundial → es reclama la construcció d’un espai en comú entre països d’Europa per posar fi als enfrontaments entre Estats

1950 → Un ministre francès planteja la proposta de crear un organisme supranacional amb capacitat de control de protecció de carbó i acer de França i RFA

1951 → Creació CECA (Comunitat Europea Carbó i Acer) amb els països de Benelux (Bélgica, Holanda, Luxemburg, Itàlia, França i RFA).

1957 → Tractats de Roma donen lloc a la creació de 2 organitzacions: CEE (comunitat económica europea) i CEEA (comunitat económica de l'energía atómica: objectiu: liare circulació.(França, Itàlia, Bèlgica, Holanda...(democracia, Pau, estas de dret, creta humans.), Per ser membre de la CEE: ser una democràcia i tenir economia consolidada de base capitalista.

Després es va anar ampliant:

1973→ UK i Irlanda, Dinamarca 1986→ Espanya, Portugal 1995→ Finlàndia, Suècia, Àustria 2004→ Polònia, Escòcia, Lituània, Txèquia, Eslovàquia, Eslovènia 2007→ Romania i Bulgària  2013→ Croàcia  1981→ Grècia 1991: Es volen establir els nivells d’unitat i establir vincles polítics, socials, no només econòmics→ naixements UE amb el Tractat de Maastricht (1992), precedit per l’Acta Única Europea. (1986).

S’aconsegueix


: Uníó econòmica i monetaria. Pasa de la CEE a la UE. Participació ciutadana → eleccions Parlament Europeu. Política exterior i de seguretat comunes.

1995: Tractat de Schengen: Supressió dels controls a les fronteres interiors i reforçament fronteres exteriors. (Irlanda i GB no formen part), (Noruega i Islàndia si), (Bulgària, Romania i Xipre s'apliquen amb restriccions).

Entradas relacionadas: