Discapacitat i Acció Motriu: Desenvolupament i Eficàcia

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,87 KB

Discapacitat i Creixement

Hem de tenir en compte que durant el creixement, el desenvolupament motriu i l’intel·lectual van íntimament lligats. Perquè la motricitat es desenvolupi han d’aparèixer les primeres conductes motrius, els reflexos, i posteriorment desaparèixer per donar pas a les conductes voluntàries. Així mateix, per al desenvolupament mental cal que el nen pugui desenvolupar unes conductes motrius importants, com ara gatejar o poder realitzar una exploració del medi.

Mecanisme de l'Acció Motriu

Tota acció motriu segueix un procés cíclic que es repeteix indefinidament. Aquest procés comença quan rebem informació a través dels sentits. Aquesta informació es codifica perquè arribi correctament al mecanisme perceptor. Aquest envia un codi amb la informació necessària al mecanisme de decisió. Un cop hem decidit quina acció cal fer, s'envia al mecanisme efector en forma de pràxia ideomotora. Aquesta acció va a través de les connexions corticorúbriques als centres autònoms de regulació motriu que organitzen aquest moviment en els músculs. Aquest nou moviment crea una situació nova a l'entorn que tornem a percebre a través dels sentits. De la mateixa manera, rebem dos tipus de retroalimentacions (feedbacks): les externes i les internes.

Quan treballem amb persones amb discapacitat hem de tenir en compte que:

  • En discapacitats sensorials, podrien existir problemes en el mecanisme de percepció si no hi ha una bona recepció.
  • En discapacitats psíquiques, hi pot haver problemes en qualsevol dels tres mecanismes, per error o per alentiment en les operacions. Per tant, cal simplificar les tasques per ajudar els tres mecanismes.
  • En discapacitats físiques, rarament trobem problemes, ja que el cos s'adapta ràpidament a treballar amb la discapacitat.

Accions Motrius i Eficàcia: Prerequisits

Perquè una acció motriu sigui eficaç, hi ha una sèrie de factors que cal tenir en compte i que han de funcionar correctament. Es poden anomenar prerequisits de l'acció motriu:

Expectació
Quan arriba l'estímul, és el que l'individu espera aconseguir. Allò que es creu capaç de realitzar. Depèn de l’experiència. Si l'expectació és molt alta, segurament la nostra actuació no arribarà al nivell esperat i fracassarem. Si l'expectació és molt baixa, l'execució serà probablement deficient.
Lloc de control
És on l'individu situa la responsabilitat del resultat de la seva acció. Intern, si considera que ell mateix n'és el responsable; extern, si creu que el resultat depèn d'un altre factor. El lloc de control sempre hauria de ser intern. En persones amb discapacitat, sovint és extern.
Llindar de vigilància
És la predisposició a rebre una sèrie d'estímuls i no uns altres. Tant en una acció motriu com en altres casos, tendim a eliminar la informació no necessària.
Organització
És necessari que tota la informació que rebem sigui ordenada, classificada i seqüenciada. Si no es fa així, l'acció no es realitza correctament.
Memòria
Capacitat de retenir experiències anteriors. Si ja hem executat anteriorment la mateixa acció o coneixem l'experiència, és més fàcil que l'acció sigui correcta. Si la memòria no existeix o hi ha problemes, això dificultarà molt les accions.
Transferència
Fa referència als aspectes comuns a diferents habilitats. És la capacitat que tenim d'aplicar aprenentatges anteriors a situacions noves.

Entradas relacionadas: