Digitalització: IT, OT i TFD a les Empreses
Enviado por Chuletator online y clasificado en Informática y Telecomunicaciones
Escrito el en catalán con un tamaño de 18,13 KB
Què és la digitalització?
És el procés de transformar la informació analògica (paraules, imatges o dades numèriques) en formats digitals, utilitzant la tecnologia, per a realitzar de forma electrònica o digital les tasques que abans solien fer-se en paper i de forma manual.
Per què es digitalitzen les empreses? (avantatges)
- Incrementa l'eficiència i la precisió → estalvia temps i evita errors, en comparació amb el processament manual.
- Comunicació immediata → amb els clients per resoldre els seus dubtes, atendre les seves queixes o facilitar les seves compres.
- Facilita el treball → atès que la informació és accessible de manera immediata.
- Genera noves oportunitats de negoci → La venda de llibres electrònics, els cursos de formació en línia, el programari de pagament per ús en el núvol, els videojocs en línia o les recomanacions d'un influencer són tots ells exemples d'activitats emergents, possibles gràcies al desenvolupament de la tecnologia.
Com es digitalitzen les empreses?
- Documents digitals: empreses que migren documents de paper a formats electrònics, emmagatzemats i compartits en el núvol; més fàcil cercar, compartir i actualitzar informació.
- Processos automatitzats: companyies amb programari i sistemes informàtics per automatitzar tasques i processos, reduint en els empleats les tasques repetitives i els errors.
- Comunicació electrònica: negocis que han reemplaçat el correu postal per correu electrònic, xats en línia; eines digitals que permeten la comunicació en temps real o diferida, i agilitzen el seguiment de comandes.
- Emmagatzematge en el núvol: empreses que guarden la informació en servidors en línia, la qual cosa permet accedir-hi des de qualsevol lloc, a qualsevol persona autoritzada i requerint només un dispositiu amb connexió a Internet.
- Comerç electrònic: empreses que duen a terme processos de compravenda a través de plataformes digitals, eliminant la necessitat d'acudir a botigues.
- Anàlisi de dades: utilitzen eines digitals per recopilar, processar i analitzar grans quantitats de dades.
- Internet de les coses: negocis que s'estan especialitzant a connectar objectes quotidians a Internet.
- Realitat virtual i augmentada: companyies que estan innovant en la creació d'experiències digitals que barregen objectes del món real amb elements virtuals.
Com canvia la tecnologia digital a les empreses?
Impacte en els recursos humans → Desaparició de llocs de treball.
Impacte en les tasques i forma de treball → Canvis en la forma de treballar; tasques repetitives poden automatitzar-se.
Impacte en la comunicació → Canvi en les formes de col·laboració; ordinadors i aplicacions informàtiques ajuden a la coordinació humana.
Impacte en l'estructura → Canvis en la cultura organitzacional. Encara que la tecnologia millora l'eficiència i la satisfacció dels treballadors, ja que redueix les seves tasques rutinàries i facilita el treball en equip, és normal la resistència inicial al canvi, atès que l'ús d'eines digitals implica abandonar rutines i acceptar un procés de formació permanent.
Impacte en la jerarquia → Canvis en la presa de decisions; tecnologia digital proporciona dades en temps real i anàlisis profundes.
Impacte en el màrqueting → Canvis en la relació amb els clients; tecnologies digitals permeten una millor comprensió dels clients.
Què són les tecnologies IT i OT?
Transformació de processos, activitats i operacions tradicionals en formats digitals, utilitzant les tecnologies disponibles per a això. Es diferencien dos grans grups de tecnologies: tecnologies de la informació (IT) i tecnologies d'operació (OT). Les IT es dediquen al processament de dades; les OT es centren en l'automatització.
Tecnologies de la informació (IT): digitalització en l'àmbit de negoci, d'eines digitals enfocades en el processament de dades i en la gestió de la informació; com el cervell de l'empresa: ajuden a organitzar les coses, a comunicar-se amb altres persones i a prendre decisions.
Tecnologies d'operació (OT): digitalització en planta, d'eines digitals que es centren en el control i l'automatització dels processos físics en entorns domèstics, industrials i comercials.
Departaments que constitueixen entorns IT
Tecnologia de la Informació (TI): gestiona la infraestructura i els sistemes informàtics de l'empresa.
Desenvolupament de Programari: empleats que creen programes i aplicacions per optimitzar l'empresa.
Gestió de dades: recopilen, emmagatzemen i gestionen la informació.
Seguretat de la informació: protegeixen les dades i els sistemes de l'empresa contra amenaces cibernètiques.
Desenvolupament Web i Multimèdia: gestionen la presència en línia, creen i mantenen el lloc web.
Suport tècnic: ajuda els empleats amb problemes tecnològics, ofereix assistència.
Innovació i Estratègia digital: identifica oportunitats per aprofitar noves tecnologies.
Relació entre tecnologies IT i OT: Entorns tecnològics integrats
Millora de l'eficiència: automatització de processos que permet la reducció de recursos i temps, minimització d'errors humans.
Presa de decisions informades: monitorització en temps real de la producció (OT), detecció precoç de problemes i millora dels estàndards de qualitat (IT).
Innovació: adopció de noves tecnologies i recerca constant d'aplicacions pràctiques.
Manteniment predictiu: integració de sensors i sistemes de monitoratge en l'entorn OT, que proporciona dades immediates sobre l'estat de les màquines.
Seguretat integral: amenaces cibernètiques que exigeixen mesures de seguretat avançades contra els sistemes de control industrial.
Flexibilitat en la producció: connexió entre IT i OT que permet adaptar els processos de producció segons les demandes canviants del mercat.
Compliment normatiu: connexió entre entorns que facilita el seguiment de regulacions i estàndards en la indústria.
Experiència del client millorada: facilita la personalització de productes i serveis, millor comunicació i atenció al client.
Diferències entre IT i OT
Enfocament i objectius: IT es dedica a recopilar informació, crear llistes de control i analitzar les dades. OT se centra en l'operació i el control de la fabricació, l'energia i la logística.
Tecnologies utilitzades: IT utilitza programari, xarxes, bases de dades i aplicacions informàtiques. OT empra sensors, controladors industrials i sistemes d'automatització.
Seguretat: IT es dedica a protegir les dades i els sistemes contra les amenaces cibernètiques. OT es dedica a protegir els sistemes industrials contra atacs informàtics.
Cicle de vida: IT té cicles de vida més curts a causa de les actualitzacions tecnològiques. OT té cicles de vida més llargs per estabilitzar la producció i pel cost dels equips.
Semblances entre IT i OT
Interconnexió: Requereixen una interconnexió entre dispositius i sistemes per aconseguir els seus objectius. La convergència entre IT i OT permet una gestió més eficient de l'empresa.
Gestió de dades: encara que en contextos diferents. IT gestiona dades de l'empresa i operacions, mentre que OT gestiona dades de producció i rendiment.
Col·laboració: busquen millorar l'eficiència en àrees diferents. IT en la gestió de dades i processos, mentre que OT busca millorar l'eficiència en la producció i l'operació.
Millora de l'eficiència: col·laboració entre els equips d'IT i OT és essencial per garantir una implementació efectiva i segura de la tecnologia en tota l'organització.
Què són les TFD?
Són eines i recursos tecnològics que impulsen la innovació i el desenvolupament digital. Són les tecnologies que permeten l'automatització i la interconnexió de processos en entorns digitals. Tenen un gran impacte econòmic i social: impulsen el canvi estructural.
Importància: Essencials per a la transformació digital de diversos sectors, com la facturació, l'atenció mèdica i el comerç electrònic, millorant l'eficiència i la compatibilitat.
Les TFD a casa: Transformació digital a casa; electrodomèstics intel·ligents i sistemes domòtics permeten controlar i programar dispositius com la calefacció, els llums i les alarmes des d'un mateix dispositiu.
Tecnologies facilitadores digitals més destacades
- Internet de les coses (IoT): connexió d'objectes físics a internet.
- Intel·ligència artificial (IA): algoritmes que permeten l'aprenentatge automàtic.
- Big Data: recopilació i anàlisi de grans volums de dades.
- Computació en el Núvol: emmagatzematge de dades a Internet.
- Ciberseguretat: protecció de sistemes i dades contra amenaces cibernètiques.
- Realitat virtual (RV) i Augmentada (AR): experiències immersives que enriqueixen o simulen l'entorn.
- Blockchain: registre (protegit) descentralitzat i segur de transaccions.
- 5G: xarxa de cinquena generació per a connexions més ràpides.
- Robòtica: automatització dels processos amb robots.
- Impressió 3D: tecnologia per crear productes físics des d'arxius digitals.
- Biometria: utilitza característiques biològiques per identificar persones.
Què caracteritza les TFD?
- Versatils: poden aplicar-se a molts sectors, des de la indústria fins a l'oficina.
- Autonomia: realitzen tasques de forma autònoma, com programaris que fan càlculs financers o impressores 3D.
- Interconnexió: es comuniquen entre si.
- Analítica avançada: analitzen dades en temps real i generen estadístiques.
- Seguretat: inclouen mesures de ciberseguretat avançades.
- Escalabilitat: són escalables i poden créixer a mesura que evolucionen les necessitats de l'organització.
- Personalització: permeten la personalització d'experiències per als clients.
- Estalvi: poden tenir un cost inicial elevat.
- Innovació: creació de nous productes.
Aplicacions de les TFD per Sectors Professionals
- Salut: monitoratge remot de pacients, telemedicina, anàlisi de dades de salut i gestió de registres electrònics.
- Fabricació: manufactura, s'apliquen en l'automatització, la impressió 3D, la gestió d'actius i el control de qualitat.
- Energia i Medi Ambient: optimitzen xarxes electròniques intel·ligents, la gestió de recursos naturals i redueixen emissions de carboni.
- Transport i logística: s'apliquen en la gestió de flotes, la planificació de rutes i la logística d'entrega, millorant l'eficiència del transport.
- Finances i banca: pagaments digitals, detecció de fraus i anàlisi de riscos, millorant la seguretat financera.
- Educació: permet l'educació en línia, l'aprenentatge automàtic i la personalització de contingut, oferint experiències educatives flexibles.
- Comerç electrònic: per gestionar botigues en línia, personalitzar l'experiència del client, processar pagaments i seguir comandes.
- Seguretat i Administració Pública: digitalització de serveis, votació electrònica segura i gestió de dades governamentals.
- Agricultura i Construcció: optimitzen processos en l'agricultura amb sistemes de seguretat electrònica i en la construcció amb la modelització de projectes.
Efectes positius
- Disminució en l'ús de paper: més documents es gestionen electrònicament, cosa que contribueix a la conservació dels boscos i a reduir la petjada de carboni associada.
- Major eficiència energètica: automatització de sistemes de climatització i gestió intel·ligent de l'energia, per reduir el consum total d'energia.
- Reducció de desplaçaments: expansió del teletreball, disminueix les emissions de gasos d'efecte hivernacle pel desplaçament diari.
- Monitoratge més efectiu del medi ambient: Sensors, drons i altres eines digitals per recopilar dades en temps real, avaluar la qualitat de l'aire, l'aigua i altres.
Efectes negatius
- Generació de residus electrònics: ràpid cicle d'obsolescència dels dispositius electrònics i constant actualització contribueixen a la generació de residus electrònics.
- Petjada de carboni de dispositius electrònics: fabricació, distribució i ús de dispositius electrònics, així com el funcionament de centres de dades, contribueixen a augmentar la petjada de carboni generada per la indústria digital.
- Increment en el consum energètic: creixent demanda de serveis digitals, ha provocat un augment significatiu en el consum d'energia dels centres de dades.
- Explotació de recursos naturals: producció i ús de materials necessaris per a la fabricació d'equips electrònics i digitals.
- Impacte en la infraestructura digital: expansió contínua de la infraestructura digital, que inclou la construcció de centres de dades i xarxes de comunicació.
Incorporació de les TFD en l'àmbit de la salut
Registre electrònic de salut
Funcionalitat: Permet als professionals sanitaris accedir a l'historial complet del pacient, proves mèdiques, resultats de laboratori i altres dades, tot en forma digital.
Beneficis pràctics: Els pacients ja no han de portar físicament els seus registres mèdics o repetir proves ja fetes, així mateix, qualsevol metge autoritzat pot accedir a aquestes dades.
Telemedicina:
Funcionalitat: Consulta mèdica en línia mitjançant videoconferències o trucades telefòniques.
Beneficis pràctics: pacients que viuen en zones remotes o amb dificultats de mobilitat poden accedir als serveis mèdics sense haver de desplaçar-se.
Anàlisis de dades de salut
Funcionalitat: analitza grans volums de dades per identificar patrons, riscos o anomalies en la salut del pacient.
Beneficis pràctics: detecta malalties de forma precoç i proposa intervencions personalitzades.
Intel·ligència artificial (IA)
Funcionalitat: analitza grans quantitats de dades mèdiques per detectar anomalies.
Beneficis pràctics: ajudar a diagnosticar malalties o predir si un pacient desenvoluparà malalties cròniques.
Robots autònoms
Funcionalitat: ajuden a la distribució de medicaments, monitorització de pacients i tasques logístiques.
Beneficis pràctics: redueixen el temps dedicat a tasques rutinàries, alliberant temps per atendre millor els pacients.
Internet de les coses (IoT)
Funcionalitat: dispositius connectats que monitoritzen la salut d'un pacient en temps real.
Beneficis pràctics: metges poden fer seguiment remot de les constants vitals, permetent una millor supervisió i prevenció.
Blockchain
Funcionalitat: emmagatzema dades mèdiques de manera segura i descentralitzada, amb accés remot per a persones autoritzades.
Beneficis pràctics: millora la seguretat de la informació mèdica, evitant manipulacions i garantint la privacitat del pacient.