Digitalització Gent Gran: Formació 'La Meva Salut' a St. Vicenç
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 9,08 KB
Importància de la Digitalització per a la Gent Gran
A mesura que la tecnologia avança, la digitalització es converteix en una necessitat.
La capacitat de:
- accedir a serveis en línia,
- comunicar-se amb familiars i amics,
- o gestionar la seva salut de manera digital
pot millorar la seva qualitat de vida i evitar que quedin enrere en un món cada vegada més digitalitzat.
El Casal d'Avis de Sant Vicenç de Castellet
Ubicació i Context Històric
- Es va crear el 1983.
- Situat al carrer Gran, 87, 08295 Sant Vicenç de Castellet.
- Objectiu: proporcionar un espai de reunió, socialització i activitat per a les persones grans del municipi.
- Motivació inicial: combatre la soledat i millorar la qualitat de vida d'aquest col·lectiu mitjançant activitats diverses per promoure el benestar emocional i social.
- Es va modificar l'any 2016 per millorar les instal·lacions i adaptar l'espai a les necessitats actuals dels usuaris, oferint un entorn més acollidor i funcional per a les activitats i serveis que s'hi realitzen.
- Tipus de servei: públic; l'Ajuntament proporciona l'espai i la Fundació "la Caixa" el gestiona.
- Dirigit principalment a persones grans del municipi.
Descripció de l'Espai
El casal és un espai ampli i polivalent amb un racó on hi ha una petita cafeteria. La sala no està dividida i s'hi poden posar taules i cadires segons l'activitat que s'hagi de realitzar.
Disposen de projector, el qual ens va facilitar fer les diverses activitats.
També tenen una taula de billar europeu, jocs i material per fer activitats.
Organigrama del Casal
- President: Organitza i busca activitats que siguin d'interès, adaptant els horaris perquè moltes persones hi puguin assistir.
- Vicepresidenta: Ajuda el President a organitzar les activitats, tenint en compte els horaris i altres activitats ja organitzades.
- Secretaria: S'encarrega de traspassar-ho tot a l'ordinador, la "paperassa", imprimir les infografies…
- Conserges: S'encarreguen d'atendre el personal i mantenir el bon estat del casal.
- Professionals que organitzen les activitats: Poden ser voluntaris o contractats per "la Caixa".
Projecte de Formació Digital: 'La Meva Salut'
Fase 1: Planificació i Pluja d'Idees
Primer de tot, vam fer una pluja d'idees amb propostes per fer la xerrada sobre els temes que ens venien al cap per treballar la digitalització amb les persones grans. Teníem molt clar que no volíem fer res relacionat amb xarxes socials o qualsevol cosa que no fos imprescindible per a l'autonomia en la seva vida diària.
Propostes de Temes
- Compres en línia.
- Introducció a les tecnologies digitals: Explicar les eines digitals bàsiques (mòbils, tauletes, ordinadors) i com poden millorar la vida quotidiana.
- Telemedicina i salut digital: Presentar les opcions de telemedicina i aplicacions de salut.
- Impacte de la tecnologia.
- Mites i realitats de la tecnologia.
- Podcàsting: Introducció als pòdcasts com a font d'entreteniment i aprenentatge i com accedir-hi.
- Com la digitalització millora la qualitat de vida de les persones grans.
- WhatsApp: Explicar com funciona.
Justificació de l'Elecció
Finalment, vam escollir Telemedicina i salut digital, vam pensar que és una eina molt útil i cada vegada més imprescindible per a la vida quotidiana.
Aquesta eina els estalvia temps i energia, i els permet programar recordatoris per prendre medicaments, anar a cites mèdiques… Sense haver de dependre d'algú que els ho recordi.
És una eina que gairebé totes les persones grans depenen dels seus fills per utilitzar-la, i volíem que no hagués de ser així.
Fase 2: Xerrada Informativa
Per a la part pràctica, el primer que vam haver de fer va ser una infografia informativa. La vam haver de fer amb lletres grans i entenedores, perquè les persones grans poguessin veure i entendre el que hi posava perfectament.
També havia de ser visual i que cridés l'atenció perquè, d'aquesta manera, la gent s'hi fixaria més i es pararia a llegir-la, donant-nos així més expectació.
Vam posar colors, tipografies clares i una foto real perquè cridés aquesta atenció que necessitàvem.
Vam anar l'11 de novembre a fer la xerrada sobre l'aplicació "La Meva Salut". Primer vam fer una explicació breu amb una presentació de Canva prèviament preparada i, després, vam fer unes preguntes per saber quins eren els seus dubtes, què volien aprendre…
El més important és que vam poder recollir molta més informació sobre què és realment el que necessitaven per quan anéssim a fer la formació.
Fase 3: Formació Pràctica
Preparació i Suport
Abans d'anar a fer la formació, ens vam formar a nosaltres mateixes, buscant tota la informació possible sobre l'aplicació: com aconseguir la contrasenya, com s'hi podia accedir, què passava si caducava l'accés…
No només ens vam formar les membres del grup; tota la classe va estar buscant informació per ajudar-nos i no ser només 4 persones ajudant com a mínim 10 persones del casal.
Guia Ràpida 'Pas a Pas'
Una de nosaltres (la Xènia) va tenir la idea de fer uns fulls petits on s'explicava pas per pas com entrar-hi, i on, un cop allà, escriuríem el nom d'usuari i la contrasenya de cada persona, perquè tinguessin aquest full quan volguessin entrar a l'app.
Objectius del Projecte i Resultats
El nostre objectiu principal és, sobretot, ajudar al fet que les persones de la tercera edat del Casal d'Avis de Sant Vicenç de Castellet siguin una mica més autònomes en l'àmbit de la digitalització, per poder accedir a informació necessària (en aquest cas, en l'àmbit de la salut). Amb això volíem ajudar-los a:
- Fomentar els coneixements sobre la telemedicina: Que coneguin les comoditats que pot comportar poder fer tràmits des de casa.
- Aprendre com accedir a l'aplicació i saber utilitzar-ne les funcions bàsiques.
- Incrementar l'autonomia: Fomentar que les persones puguin utilitzar l'aplicació sense l'ajuda d'algú altre.
- Mostrar-los com les noves tecnologies poden ser útils si s'aprèn a utilitzar-les d'una manera adequada.
La majoria dels objectius van ser assolits per aquelles persones que en el seu dia a dia solen ser més autònomes. El que més els costava era recordar la contrasenya i a quines icones havien de clicar.
Valoració de l'Experiència
Aspectes Positius
Participatius i amb ganes d'aprendre: La primera trobada va superar les nostres expectatives, ja que hi va haver moltes persones i molta més intervenció de la que nosaltres esperàvem. Va ser una xerrada molt propera, ja que vam tenir la possibilitat de parlar i intercanviar informació "de tu a tu".
Les persones que van venir tenien moltes ganes d'aprendre i van participar, cosa que ens va ajudar molt a l'hora de fer les intervencions.
Ambient de confiança: La paciència i l'empatia amb què vam explicar-ho tot va ajudar a crear un ambient de confiança, on els usuaris es van sentir còmodes per preguntar tots els dubtes.
Aspectes Negatius
Poc temps: Encara que vam poder ensenyar tot el que teníem previst, el temps va ser massa just i no vam poder aprofundir-hi una mica més.
Reflexió Personal del Procés
Personalment, no m'agrada gaire la idea d'haver de viure amb tantes tecnologies, i menys encara haver d'ensenyar a persones grans com utilitzar-les. Crec que es vivia millor quan no n'hi havia, però, ja que no hi ha altre remei, vaig voler treure'n el màxim partit possible en una cosa que, sobretot per a ells, és una gran necessitat per ser més autònoms.
En aquest projecte he après les necessitats i dificultats que tenen les persones grans amb la digitalització. Nosaltres, els joves, estem molt acostumats a les tecnologies, però hem d'entendre que ells sovint no en saben res i els hem d'explicar tot des de zero, explicant-ho pas a pas.
Algunes persones del casal sabien com s'utilitzava l'aplicació, però d'altres no sabien ni per què se'ls apagava la pantalla del mòbil quan passaven uns minuts sense tocar-la.
He hagut de treballar molt la paciència i l'empatia, perquè molts d'ells es rendien molt fàcilment; no entenien com funcionaven les coses i els havies d'animar a continuar.
El més gratificant de l'experiència ha sigut veure com les persones del casal s'adonaven que el més difícil ja estava fet i que ara podrien consultar l'aplicació sempre que volguessin.