Diferència entre instints i reflexos
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,17 KB
INNATS: quan el seu comportament té un origen hereditari,és a dir, quan està inscrit en la informació genètica que un individu rep dels seus progenitors i que transmetrà als seus descendents per la mateixa via. Dues formes mes importants: reflexos i instints.
-REFLEXOS(actes o moviments reflexos): són respostes motrius innates causades per una estimulació sensitiva. Un dels mecanismes més simples de conducta, involuntaris i amb una finalitat de supervivència. EX nadons humans: mamar, aferrar-se,plorar/ EX adults:
reflex rotular (quan ens colpegen la ròtula, el peu s’aixequen), o la tos.
reflex rotular (quan ens colpegen la ròtula, el peu s’aixequen), o la tos.
-INSTINTS: són esquemes innats de comportament que en alguns casos apareixen amb el desenvolupament o la maduració dels individus d’una espècie, es produeixen quan l’organisme està biològicament preparat i les condicions del medi ho exigeixen així.
Es diferencien dels reflexos per la seva complexitat, impliquen coordinar pautes de conducta i adaptar-les a les particularitats del moment. Són tendències que impulsen a actuar d’una manera determinada. EX: quan ens esforcem per satisfer una necessitat.
Els instints estan condicionats per la influència social, estan culturitzats, depenen del nostre caràcter i del context en que ens trobem, i es poden sotmetre a la voluntat. Alguns comportaments innats es raonen abans de ser executats,per tant, ens podem enfrontar a les nostres tendències instintives, resistir-nos-hi i no dur-les a terme.
EX: la practica esportiva duta mes enllà del cansament.
ADQUIRITS: són fruit de l’experiència i s’obtenen per mitja de l’aprenentatge.
Aprenentatge= procés mitjançant el qual un animal adquireix informació i nous comportaments, de manera més o menys permanent, per tal d’utilitzar-los quan els necessiti. Es produeix per mitjà del propi descobriment, de l’observació i imitació de la conducta dels altres o de la comunicació i l’ensenyament. En els humans la capacitat d’aprendre és innata.
Gràcies a la complexitat i la capacitat del nostre cervell, podem aprendre moltes coses en poc temps. Característiques que expliquen la capacitat que tenim per aprendre: la plasticitat del sist. Nerviós(el cervell te la capacitat d’emmagatzemar noves formes de comportament), la immaduresa que ens caracteritza quan naixem(no sobreviuríem sense el suport d’altres humans) i la necessitat de contacte amb els altres, el desenvolupament del llenguatge i la intel•ligència abstractiva.
SOCIABILITAT: tendència o inclinació natural dels humans a viure en grups, convivint en societat i grups socials estables.
SOCIETAT: conjunt dels éssers humans que conviuen i es relacionen formant grups, es compon d’individus i és el producte de la interacció entre aquests individus. Sense individus no hi hauria societat , però sense societat no hi hauria individus humans.
etnocentrisme(creu que la seva ètnia es millor) i el nacionalisme(creu que la seva nació és millor que totes les altres).
-XENOFOBIA=refús del que es estrany a les creences i formes de vida del propi grup.
-Animal simbòlic=animal capaç de crear símbols amb els quals pensar la realitat i comunicar-se
-Símbol=tot allò destinat a representar la idea d’alguna cosa amb la qual no té cap relació natural(gestos,paraules,dibuixos/color negre=símbol del dol però en altres cultures és el blanc)
- Arbitrarietat(la relació entre el símbol i el seu significat és arbitrària)= consisteix en el fet que els símbols i el seu significat s’han establert per la voluntat o el caprici d’ algú. Els símbols i el seu significat s’estableixen per convenció: són el resultat del costum o d’una tradició.
-Llengües=sistemes de símbols: per mitjà de les paraules(símbols) podem representar la realitat, pensar coses i comunicar-nos.
COMUNICAR:és transmetre informació o intercanviar missatges entre individus. Tot ésser es comunica i els animals ho fan de maneres diferents i complexes. Natros ens comuniquem amb gestos, sons,carícies i paraules(sistema de comunicació molt eficaç, ens deixa expressar estat d’ànim i referir-nos a esdeveniments i objectes que no són concrets ni particulars.
LLENGUATGE: capacitat dels humans per comunicar-se mitjançant paraules, és natural i universal, fruit de la complexitat del nostre cervell i la peculiar conformació dels nostres òrgans fonadors.
Llenguatge: funció cognoscitiva, ens ajuda a pensar i a reconèixer la realitat. Per mitjà del llenguatge ens podem avencar a la realitat. L’estructura del nostre llenguatge condiciona la percepció que tenim de la realitat i que la nostra percepció de la realitat dpèn del nostre llenguatge.
Paraules: ens ajuden a pensar i a reconèixer la realitat. Ens poden ajudar també a percebre’ns, com ens ajuden a percebre el món i la resta dels éssers humans