Dictadura, totalitarisme i Segona Guerra Mundial
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,4 KB
L'etapa parlamentària de Mussolini
Ascens al poder
Inicialment, Mussolini va mostrar un cert respecte cap al règim liberal. Va organitzar un govern de coalició i va aconseguir poders extraordinaris del parlament. El 1924, l'assassinat del diputat socialista Giacomo Matteotti, que havia denunciat irregularitats electorals per part dels feixistes, va desencadenar una greu crisi. Mussolini va respondre accelerant la implantació de la dictadura.
La dictadura feixista a Itàlia
Consolidació del poder
Mussolini va implementar les lleis fascistissime, que incloïen:
- Creació d'un tribunal de delictes polítics i una nova policia secreta.
- Eliminació dels altres partits polítics i dels sindicats obrers, i implantació de la censura de premsa.
La feixistització de l'estat va conduir a un règim totalitari de partit únic. Un fet que va consolidar el règim va ser la signatura dels Pactes del Laterà, que reconeixien el matrimoni eclesiàstic i el catolicisme com a única religió de l'estat, i la religió va tornar a ser obligatòria a les escoles.
Adoctrinament i control social
L'estat feixista va donar molta importància a l'educació per adoctrinar els joves. Els infants i joves entre quatre i divuit anys havien de formar part d'organitzacions juvenils controlades pel partit. Mussolini va exercir un control total sobre la cultura i els mitjans de comunicació mitjançant el Ministeri de Propaganda i el de Cultura Popular. El règim feixista va animar les dones a sortir de l'àmbit domèstic, però la legislació laboral les va penalitzar salarialment.
El corporativisme i el dirigisme econòmic
El feixisme va optar pel sistema corporativista, organitzant l'economia i controlant les organitzacions socials per superar els conflictes socials. El corporativisme es va iniciar amb lleis laborals com la Carta del Treball, que només permetia els sindicats feixistes i declarava il·legal la vaga. Inicialment, el feixisme va aplicar una política econòmica liberal favorable a les grans empreses, però després de la crisi de 1929 va optar per una política intervencionista i l'autarquia. Es va fomentar la concentració de la indústria i es va crear l'Institut Italià per a la Reconstrucció Industrial (IRI).
La República de Weimar a Alemanya
Inestabilitat i crisi
Després de la Primera Guerra Mundial, es va establir la República de Weimar a Alemanya. La seva primera decisió va ser la signatura del Tractat de Versalles. La república va viure una situació d'inestabilitat econòmica i hiperinflació. Entre 1924 i 1929, la situació es va estabilitzar gràcies al Pla Dawes i al Pacte de Locarno.
Els inicis del nazisme
Formació i ideologia
El 1919, Hitler va impulsar el Partit Nacional Socialista dels Treballadors Alemanys (NSDAP). El programa nazi defensava un socialisme nacional i es basava en dues idees principals:
- Establir una dictadura nacionalista per preservar la "puresa racial".
- Unir tots els alemanys en una Gran Alemanya per assegurar el desenvolupament de la "raça ària".
Hitler va utilitzar el corrent antisemita i anticomunista existent a Alemanya i la impopularitat del Tractat de Versalles per ampliar els seus suports.
Les crisis de la República i l'ascens del nazisme
La Gran Depressió i el camí al poder
La Gran Depressió de 1929 va impulsar el nazisme al poder. Els partits de la coalició de Weimar van perdre suport social. La dreta tradicional va pactar amb els nazis en el Front de Harzburg. El 1932, Hindenburg va nomenar Hitler canceller, pensant que així el moderaria. Es van equivocar.
La dictadura nazi i el naixement del Tercer Reich
Consolidació del poder
Hitler va acaparar tots els resorts del poder. El 1933, el NSDAP va guanyar les eleccions i el parlament va atorgar plens poders a Hitler durant quatre anys. Alemanya es va convertir en una dictadura de partit únic. Amb la mort de Hindenburg, Hitler va associar la cancelleria a la presidència del Reich.
La política nazi d'adoctrinament i propaganda
El règim nazi va impulsar una campanya d'adoctrinament i control ideològic. Els joves formaven part de les Joventuts Hitlerianes. Els professors havien de pertànyer a l'Associació de Professors Nazis. Es va suprimir la llibertat d'expressió i es va censurar l'activitat literària i artística.
Racisme i antisemitisme
El règim nazi va impulsar un programa d'eugenèsia i va perseguir els jueus. Es van promulgar les Lleis de Nuremberg. Hitler va ordenar la "Solució Final", l'extermini de la població jueva d'Europa.
Autarquia i rearmament
El govern nazi intervingué en leconomia. Els sindicats i els obrers van ser obligats a integrar-se en el sindicat nazi del Front Alemany del Treball. Es va impulsar el comerç exterior mitjançant el control de les importacions i lincrement dels intercanvis, sobretot amb lEuropa central i oriental. El pla quadriennal, es va posar en marza una decidida política dautarquía econòmica i de rearmament intensiu, es va imposar el racionament. Laugment de la producció i la plena ocupació van fer oblidar als alemanys els sacrificis imposats als obrers. Les classes mitjanes i els camperols es convertiren en lautèntic suport social del règim.