Desenvolupament sostenible i impactes mediambientals

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,32 KB

Desenvolupament sostenible

Creixement econòmic que respecta els recursos naturals, garantint així que estaran disponibles per al futur.

Avaluació del impacte mediambiental

Estudi de les conseqüències que pot produir una activitat i, en funció dels resultats, es decideix si autoritzar-la, modificar-la o fins i tot prohibir-la.

Índex mundial de sostenibilitat

Mesura com cada país gestiona les seues activitats amb els recursos naturals. Per a fer-ho estudia entre altres l’estat del sòl, l’impacte de les infraestructures, la qualitat de l’aigua, la reducció de la contaminació de l’aire, etc...

Relació home natura

Els pobles caçadors i recol·lectors no modificaven substancialment el seu entorn, atès que el mitjà de vida depenia de la seua conservació. Les pràctiques agràries tradicionals implicaven una transformació severa del medi natural, però eren sostenibles en la mesura que garantien la permanència dels recursos que les sustentaven. L’impacte de la Revolució Industrial en tots els sectors (industrialització, Revolució Verda, Revolució dels transports, etc...) ha significat l’alteració més gran de la naturalesa, i comporta el risc de ser insostenible.

Teories contaminació

Hi ha dos teories:

  • Decreixement: Sosté que no és possible compatibilitzar un creixement econòmic il·limitat amb un planeta amb recursos finits, per la qual cosa advoca pel decreixement de la producció supeditant l’economia als límits productius de la naturalesa.
  • Desenvolupament sostenible: Defensa que cal impulsar un creixement econòmic per a garantir el benestar de la humanitat, però salvaguardant els recursos naturals del planeta per a les futures generacions.

Impactes mediambientals de l’agricultura

  • El regadiu: provoca que s’esgoten els aqüífers i la salinització dels sòls
  • L’ús excessiu d’adobs químics: contamina sòls i aigües superficials i subterrànies.
  • L’agricultura en hivernacles: comporta, a més dels danys anteriors l’increment dels residus.
  • L’ús de tècniques biològiques: afecta la biodiversitat, ja que els cultius d’espècies autòctones poden desaparèixer si son pol·linitzats.

Impactes mediambientals de la silvicultura

L’explotació de grans masses forestals causa greus problemes de desforestació, i a conseqüència d’això, d’erosió i pèrdua de biodiversitat.

Impactes mediambientals de la pesca

El gran volum de l’activitat pesquera i l’ús de tècniques industrials provoquen la sobreexplotació dels mars.

Pal·liar els efectes de la silvicultura i la pesca industrial

A la silvicultura es podria realitzar la tala selectiva o poda, i la regeneració dels boscos amb la mateixa espècie que s’ha explotat prèviament. Per a pal·liar els efectes de la pesca industrial es prova d’introduir mesures com les parades biològiques, períodes durant els quals no es pesca en una zona perquè s’hi regeneren les espècies, o la utilització de xarxes de molla ampla com les cries no puguen quedar atrapades.

Impactes mediambientals de la mineria

El consum de minerals ha provocat l’esgotament de nombrosos jaciments. La mineria ha destruït capes superficials de sòl, amb mines a cel obert, ha contaminat les aigües i també ha emès gasos contaminants a l’atmosfera.

Impactes mediambientals de la indústria

Provoquen impactes seriosos:

  • Contaminen l’atmosfera amb l’emissió de gasos
  • Contaminen aigües i sols a causa dels abocaments de residus

Impactes mediambientals de la producció d’energia renovable

L’energia hidràulica constitueix una pèrdua de biodiversitat perquè inunda les zones naturals. L’energia eòlica causa una gran mortalitat d’aus i degrada els espais naturals.

Impactes mediambientals de la producció d’energia no renovable

La combustió de petroli, gas i carbó diòxid de carboni, causant de l’escalfament global.

Fracking

Tècnica d’extracció que injecta aigua i productes químics al subsòl, amb l’objectiu de perforar la roca i alliberar el gas i el petroli.

Impactes mediambientals del turisme

Condensa infraestructures de comunicació i edificis, camps d’esport... degradant el paisatge.

Impactes mediambientals de les xarxes de transport

La construcció de xarxes de transport afecta el medi ambient perquè transforma el paisatge i trenca ecosistemes vegetals i animals que queden sense contacte entre si pel pas d’una xarxa de transport.

CO2 i canvi climàtic

La capa de CO2 impedix que s’escape el calor de l’atmosfera, si les emissions de CO2 augmentant, la temperatura mitjana del planeta augmenta, perquè es descompensa l’efecte hivernacle.

Urbanització descontrolada

Pot afectar la biodiversitat, perquè modifica l’equilibri ecològic. Al estar mes poblat el territori, l’aire es contamina perquè hi ha emissions de gasos, també es contamina la terra perquè s’aboquen residus sòlids i fins i tot afecta l’aigua perquè hi ha vessament de líquids contaminants.

Desertificació i conseqüències

Un dels problemes mediambientals més importants és la desertificació; important en la zona mediterrània perquè li afecta especialment el canvi climàtic i pateix accions humanes pernicioses.

Biodiversitat i conscienciació ecològica

La biodiversitat assegura la preservació de la vida al planeta. És important tenir consciència ecològica per adaptar la nostra conducta i ser respectuosos amb el medi ambient.

Àrees protegides

·Aiguamolls d’importancia internacional

·Llocs naturals de la llista del patrimoni mundial

·Arees marines protegides OSPAR

·Zones ZEPIM

·Geoparcs

·Reserves de la biosfera

·Reserves biogenètiques

Àrees protegides per la Xarxa Natura 2000

·Llocs d’importància comunitària

·Zones especials de conservació

·Zones especials de protecció per a les aus

Àrees protegides com a espais naturals nacionals

·Parcs nacionals

·Reserves naturals

·Paisatges protegits

·Monuments naturals

·Parcs naturals

·Arees marines protegides

Entradas relacionadas: