Desenvolupament Socioafectiu en la Infància

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,13 KB

NF1: Desenvolupament Socioafectiu

És un procés continu que té lloc al llarg de tota la vida i que afecta, de forma integral, totes les àrees de la persona. L'especificitat del desenvolupament durant la infància requereix un estudi particularitzat, per això ens centrarem en el desenvolupament infantil.

És un procés integral, es pot començar a estudiar des de diferents àrees separades o àmbits de desenvolupament (motor, cognitiu, social, sensorial...) tot i que en realitat estan estretament relacionades entre si. Totes aquestes àrees les estudiarem al llarg del cicle formatiu, però en aquest mòdul, concretament, ens centrarem en el desenvolupament socioafectiu.

Conceptes relacionats amb el desenvolupament infantil:

  • Creixement: canvis físics, es poden observar i mesurar fàcilment (alçada, pes...).
  • Maduració: S'inicia amb la 1a divisió cel·lular i es prolonga al llarg de tota la vida. Afecta a l'estructura i funció de les cèl·lules per posar en marxa les nostres capacitats.
  • Desenvolupament: Hi ha canvis psicològics.
  • Aprenentatge: L'adquisició de coneixement. Produeix canvis en el pensament i en les accions.

Afectivitat

Des del naixement les persones tenim necessitat d'establir vincles afectius amb les persones més properes que tenim al nostre entorn.

  • Emocions: Estats d'agitació fisiològica que apareixen com a resposta a un estímul. Un mateix estímul pot provocar emocions diferents.
  • Sentiments: Emocions pensades i sentides que no necessiten de la presència de l'estímul. Es produeix una resposta fisiològica diferent a cada persona en quant a durada i intensitat.

Principals agents i funcions

  • La família: assegura la supervivència del nadó. La relació afectiva estimula el desenvolupament de les funcionalitats del nadó.
  • L'escola: ...

Teoria de les Emocions

Desenvolupament Emocional

L'expressió de les emocions:

A mesura que el nadó va creixent, la seva vida emocional va variant. Les seves senyals emocionals de crida són: més intenses, més persistents, més entenedores pels adults.

Això permet un major intercanvi d'emocions.

Les emocions formen part del repertori emocional dels nens i les nenes des dels primers mesos de la seva vida.

Emocions bàsiques:

Alegria, ira o enuig, tristesa, por, aversió, sorpresa.

  • Alegria: Des del naixement els nadons manifesten el seu benestar amb el somriure. Cap a la 6a setmana apareix el somriure social.
  • Enuig o ira: Està associada a una sensació de ràbia, fúria... Els bebès s'expressen amb el plor i expressions que recorden l'enuig adult. El infant utilitza l'enuig com a senyal social per reclamar l'atenció de l'adult. La freqüència e intensitat augmenta progressivament dels 6 mesos fins els 2 anys.
  • Tristesa: En nens i nenes és menys freqüent que la ira o l'enuig.

Entradas relacionadas: