Desenvolupament Cognitiu i Emocional en Infants de 0 a 6 Anys
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,28 KB
Desenvolupament Cognitiu i Emocional (0-6 anys)
Relació entre Benestar i Aprenentatge
En els adults, i sobretot en els infants, el desenvolupament cognitiu té una relació directa amb l'equilibri psíquic. Com més benestar interior i autoestima, major és la predisposició a aprendre, i més gran la capacitat d'atenció, deducció i raonament.
Control Emocional (0-6 anys)
El control de les emocions en l'etapa 0-3 anys (i 4 a 6) és complex, ja que els infants no comprenen els estats emocionals. Com a educadors, hem de treballar la reflexió i la comprensió de les seves dificultats: compartir, amistat, gelosia. Més verbalització i reflexió implica més relativització i acceptació.
Influència de l'Estat Emocional dels Adults
Els infants capten l'estat emocional dels adults amb qui comparteixen un vincle afectiu. Un estat emocional negatiu en l'adult pot generar angoixa i dèficit d'atenció en l'infant. Per això, és crucial controlar les nostres emocions.
Conseqüències dels Trastorns Afectius
Els trastorns afectius en els adults poden causar ansietat i inseguretat en els infants, dificultant les relacions, la concentració i l'aprenentatge. La depressió és un exemple important.
Estratègies per a un Bon Clima Emocional
- Projecció emocional positiva de l'educador/a.
- Demostrar afecte a tots els infants diàriament.
- Establir rutines per aportar seguretat.
- Posar límits clars, raonats i sense alterar-se.
- Promoure la participació activa dels infants en els aprenentatges.
Avaluació de les Situacions Emocionals
Els éssers humans avaluem constantment les nostres experiències. Graduem tot el que ens passa en una escala. Cal aprendre a avaluar objectivament i relativitzant.
Els infants, per la seva manca d'experiència, tendeixen a percebre i avaluar les situacions de manera irracional, sense relativitzar.
Importància de la Verbalització i la Reflexió
Si aprenem a verbalitzar i reflexionar, els infants esdevindran més reacionals i aprendran a aportar possibles justificacions i solucions als problemes. D'aquesta manera, fem els infants corresponsables del seu procés de socialització i aprenentatge d'habilitats socials.