Desenvolupament i aprenentatge infantil
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 12,23 KB
Desenvolupament → canvis que viu l'ésser humà al llarg de la seva existència
Herència→ conjunt de trets i característiques que transmeten els progenitors per mitjà dels gens als cromosomes de les cèl·lules reproductores.
Maduració → diferenciació i elaboració d'estructures biològiques i capacitats funcionals
Mitjà→ conjunt de circumstàncies que envolta una persona
Aprenentatge→ adquisició de coneixements, habilitats i destreses
Els estats del nounat:
1. Son regular→ descansa tranquil, respiració regular, sense moviment. La cara relaxada, sense gestos, ulls tancats
2. Son irregular→ somni agitat, respiració irregular i ràpida. A la cara apareixen ganyotes o gestos, realitza moviments, els membres ofereixen resistència. A través de les parpelles es poden observar moviments.
3. Inactivitat alerta→ descansa al bressol relaxat i quiet, amb els ulls oberts explorant l'ambient
4. Activitat despert→ realitza moviments de tot el cos, està callat o produeix petits sorolls, no plora. Els ulls exploren i respiració irregular
5. Plor→ plora amb la cara contreta i vermella. Els membres estan rígids i no es deixen moure, no atén els estímuls exteriors
ELS PROCESSOS SENSORIALS
A partir dels sentits es reben les primeres informacions de l’entorn i s'elaboren les sensacions i percepcions. És convenient estimular i exercir els sentits, amb la finalitat de millorar el mon cognitiu de l’infant.
1.1 La sensació:
- Sensació→ efecte produït en les àrees cerebrals per l'excitació originada a l’òrgan sensorial a partir d’un estímul procedent del medi extern o intern.
- Mitjançant els receptors sensitius estem rebent informació i detectant estimuls (calor, musica, textures, llum…) que estan a l’entorn.
- Òrgans sensorials→ encarregats de recollir l'estimulació que ens envia el medi i de transmetre al cervell, que es on es registra aquesta info i es converteix en sensació.
- Els estímuls activen els receptors sensorials, originant-se un impuls nerviós transmès pels nervis sensorials fins al cervell, que es on s’experimenta la sensació.
A) FASES SENSACIÓ
- moment d’estimulació i excitació→ estímul arriba al receptor sensorial i excita a cèl·lules nervioses
- moment de transmissió→ excitació desde les vies sensitives fins còrtex cerebral
- moment de projecció elaboració→ excitació arriba a lòbuls cerebrals, es transforma en sensació o percepció
B) CLASSES DE SENSACIONS
- Exteroceptives → sensacions que reben estímuls del món exterior. Els receptors sensorials estan situats en els òrgans dels sentits, recullen els senyals i els envien al còrtex cerebral. La percepció d’un estímul es realitza interelacionant diversos sentits
- Intraceptives→ els estímuls provenen del medi intern de l’organisme, segons la localització dels receptors sensorials:
Propioceptives→ receptors sensorials situats en els músculs, tendons i articulacions en a oïda interna, envien la info al còrtex cerebral i el cerebel. Ens informen sobre els moviments.
Interoceptives→ receptors sensorials situats en les vísceres (cor, estomac, pulmons), transmeten senyals o informacions de les que la persona té menys consciencia. A partir del naixement de l’infant anirà experimentant sensacions i acumulara experiències separat de la mare. Canvi, acumulació experiències fa que es manifesti una capacitat nova→ PERCEPCIÓ
1.2 La percepció:
- Percepció→ organització de les dades que rebem mitjançant els sentits i que ens permeten captar els objectes, i tenir consciència del món.
- A través de la percepció interpretem i entenem la info rebuda. Els processos de percepció impliquen la descodificació cerebral. La percepció és selectiva, constructiva i interpretativa.
- No és un cúmul d'estímuls , ÉS un tot organitzat i complex on intervenen nombrosos factors: personalitat, cultura i educació
1.3 Organització de la informació sensorial:
Factors:
- Estímuls o situació ambiental
- Recursos físics del subjecte
- Condicions psicològiques del subjecte
- motivació
- expectatives
- emoció
- La pròpia activitat del nen
LLEIS DE LA GESTALT--> Gestalt = forma o figura
Gestaltisme→ moviment psicològic, d’origen alemà, traslladat a EEUU
Consideren la percepció com un tot, que si se intenta analitzar descomponent-la en parts més petites, aquesta totalitat desapareix.
- Lleis de la bona forma→ percebre de la manera més senzilla
- Llei de la proximitat→ tendència a percebre a agrupats que es troben a prop
- Llei de la semblança→ tendeix a agrupar elements semblants com si formessin mateixa estructura
- Llei del tancament→ tancar bretxes existents en una figura amb línies incompletes
- Llei de la continuïtat→ com si formessin part d’una mateixa figura estímuls amb continuïtat de forma
- Llei de la figura-fons→ figura que resalta sobre un fons, es poden veure les dues imatges alhora
- Llei de la constància perspectiva→ els objectes coneguts mantenen la grandària, forma i color
- Llei de la predisposició perceptiva→ espera percebre allò que encaixa amb les idees preconcebudes
GEST DE LA DEMANDA
El gest de la demanda té un paper particularment important en relació educadora-infant.
Simbolitza un acostament pacífic i és bona prova que la persona que demana alguna cosa no vol pas aconseguir el seu desig per la força. Aquest gest expressa que en lloc d’actuar tot sol, l’adult espera l’acció del nadó.
2. ELS SISTEMES SENSORIALS
Segons Bower:
El nadó en el moment de néixer té una capacitat perceptiva general i abstracta que evolucionarà a una percepción mes específica i especialitzada i una discriminació perceptiva creixent (llenguatge)
Passarà d’un estat de confusió inicial, de l’exterior i interior, a la organització de les percepcions.
FINS ALS 2 ANYS→ adquisicions de la noció de constància de l’objecte i la de la permanència d’un objecte, amb això pot establir semblances i diferències.
A PARTIR DELS 2 ANYS→llenguatge instrument en la percepció i la codificació del mon, el llenguatge li dona sentit a la percepció
FINS ALS 6 ANYS→ la percepció i l'experiència sobre les coses son la base del coneixement
3. EDUCACIÓ SENSORIAL
L’educador és responsable que infants utilitzin sentits com a fonamentals elements de coneixement i de relació, ha de vetllar per oferir-los un ambient estimulant que els permeti multiplicar les seves experiències i desenvolupar les seves capacitats perceptives.
3.1 Objectius de l’educació sensorial:
- infinitiu
- adreçats als nens i edat
- observable
- concret
TACTIL: diferenciar sensacions plaents i doloroses, conèixer el propi cos, reconèixer les qualitats tàctils de l'estímul (textura, per, temperatura…)
GUSTATIVA I OLFACTIVA: manifestar reaccions emocionals davant estímuls olfactius i gustatius, conèixer i identificar, gaudir del menjar, evocar olors experimentats abans
AUDITIVA: explorar i descobrir nou sons, reconèixer els sons escoltats, recordar dades auditives
VISUAL: fixar la mirada i fer seguiment visual, observar i explorar, memoritzar dades visuals
3.2 Metodología:
S’ha de dur a terme d’una manera gradual, tenir en compte les característiques dels infants, els estímuls més adequats i el context Vies:
- activitats sensorials planificades, treballar una modalitat sensorial, donar rellevància a la info que ens proporciona
- activitats quotidianes, per a l’infant son descoberta progressiva de sensacions, emocions
- situacions i esdeveniments de la vida diària no previstos, el d’infants mostren una gran curiositat, noves descobertes
- pràctica psicomotrius, PSICOMOTRIVITAT, sensació i moviments-->punts de partida per al coneixement d’un mateix, dels altres i de l’entorn
OBSERVACIÓ I REGISTRE SENSORIAL:
Principal eina que disposen els educadors en problema sensorial infants--> observació. Necessari anotar incidència en fitxes.
La comprovació i l’anotació dels sentits es proposa fins a 1 any, exerceix funcionalment un nivell òptim de maduració i desenvolupament.
Pautes: comprovar si hi ha cap problema de matís en el desenvolupament de les funcions sensorials, assegurar-se d’haver-les observat en cada infant i haver registrat el resultat
Criteri s’ha de seguir per conèixer desenvolupament de infant cada sentit:
- CAPTACIÓ→ percepció de l’estímul per part de l’infant, comporta una resposta reflexa
- SEGUIMENT→ l’infant capaç d’anar al darrere l’objecte d’estímul amb el sentit corresponent, resposta es produeix amb sentit o intencionalitat
- RECONEIXEMENT→ per part de l’infant de l’estímul, la resposta que es dona es pensada
NENES I NENS AMB DIVERSITATS FUNCIONALS
Alteracions sensorials→ han de ser tractats al mateix centre o altres centres específics, seguint programa d’estimulació elaborat per especialistes. Nens quan s’integren a l’escola infantil son atesos per educadors especialitzats. Retards funcionals→ per immaduresa o lentitud en el desenvolupament dels sentits s’estimulen segons el criteri propi dels educadors, readapten les programacions individualitzades a les necessitats específiques.
LA INTERVENCIÓ EDUCATIVA
- valoració inicial mitjançant una avaluació pedagògica, diagnòstic, 2 documents: informe psicopedagògic→ es recullen els resultats i les conclusions de l’avaluació psicopedagògica, dictamen d’escolarització→ determina la modalitat d’escolarització més adequada per atendre les necessitats de l’infant, orientació, segons les necessitats d’adaptació podrà ser poc significativa o molt significativa, s’haurà d’elaborar una adaptació curriculat individualitzada, assessorament a les educadores en adaptació curricular, seguiment, per valorar en quina mesura es van assolint els objectius plantejats en l’adaptació del currículum