Desenvolupament Afectiu: Emocions, Teories i Vincle
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,45 KB
Desenvolupament Afectiu
El desenvolupament afectiu és el procés pel qual cada persona va conformant aquest trencaclosques tan complicat que constitueix el món emocional. El creixement i la maduració constitueixen els canvis biològics que afecten l'estructura i la funció de les cèl·lules. El desenvolupament i l'aprenentatge és el procés d'adquisició dels coneixements d'alguna cosa per mitjà de l'estudi o de l'experiència.
Afectivitat
Emoció: estat d'agitació o excitació fisiològica que apareix en cada persona com a resposta a un estímul. Un mateix estímul pot produir emocions diferents. Resposta fisiològica: augment del ritme cardíac, respiració accelerada. Procés temporal momentani.
Sentiment:
Teories Explicatives del Desenvolupament
Teoria de Piaget
Piaget volia esbrinar com es passava d'un coneixement intuïtiu a un científic. S'originen les nocions bàsiques del pensament racional. Coneixement i afectivitat estan lligats entre ells. L'afectivitat i les emocions no poden modificar directament les estructures del coneixement, però sí que poden predisposar a adquirir-lo.
Adaptació:
- Assimilació: integració d'informació nova en les estructures de coneixement.
- Acomodació: reorganització.
Estadis:
- Sensoriomotriu (0-2 anys): no pot expressar-se amb paraules.
- Preoperacional (2-6 anys)
- Operacions concretes (7-11 anys): utilitza la lògica per interpretar i resoldre qüestions determinades. Encara no és capaç d'imaginar una situació abstracta.
- Operacions formals (+12 anys): pensament hipotètic, lògic i abstracte.
Teoria de Wallon
Wallon considera que l'individu es forma a través d'unes primeres relacions amb els altres. A diferència de Piaget, no es tracta de relacions amb el medi sinó de relacions humanes. Considera que l'emoció té un paper fonamental en el desenvolupament de la persona. L'emoció i l'afectivitat constitueixen un sistema d'expressió. Les primeres relacions entre nadó i adult estan basades en aquestes manifestacions afectives.
Estadis:
- D'impulsivitat motriu (0-6 mesos): l'existència del nadó està dominada per les funcions fisiològiques (son, alimentació).
- Emocional (+6 mesos): comença a necessitar la mare, no només perquè cobreix les seves necessitats fisiològiques, sinó pel que ella representa emocionalment.
- Sensoriomotor (1-2 anys): duu a terme moviments que li produeixen plaer i els repeteix.
- Personalisme (2-6 anys): construeix la personalitat.
- Mostren oposició i rebuig (crisi del personalisme o negativisme) per refermar la personalitat pròpia.
- Període de gràcia: acceptació i admiració de les altres persones mitjançant comportaments seductors.
- Accentua la imitació de persones que admiren (representació de rols o imitació).
- Pensament categorial (6-11 anys): interès pels objectes i coneixement del món.
- Pensament sincrètic: barreja allò subjectiu amb allò objectiu de la realitat, el pensament és global i imprecís, i combina elements diferents per formar parelles que ajuden a estructurar de manera binària els elements de l'entorn.
- Pensament categorial: permet determinar el que és propi d'un objecte concret, el que el defineix o la seva identitat particular.
Teoria de Freud
Freud proposa una teoria que explica com funciona el psiquisme humà i com s'estructura la personalitat. Teoria dels instints.
De la personalitat, 1a tòpica: aquesta teoria no està basada en allò racional, sinó en les emocions i es compon de 3 estructures:
- Inconscient (no es pot controlar)
- Preconscient
- Conscient (ens uneix i ens relaciona amb la realitat existent).
2a tòpica:
- Allò (és primitiu i inconscient)
- Jo (es guia pel principi de la realitat)
- Superjò (constitueix el referent moral de la persona, normes de conducta inconscient i prohibicions).
El jo intenta mantenir l'equilibri entre l'allò, regit per la immediatesa del que vol, i un superjò marcat per les normes i la moral del que és correcte i incorrecte.
El Vincle d'Aferrament
El vincle d'aferrament és el vincle que estableix el nadó amb les persones que se n'ocupen, cobreixen les seves necessitats bàsiques, el cuiden i li donen seguretat emocional (cuidador principal).
Teoria de Bowlby
Bowlby descriu les següents fases:
- Fase de preaferrament (0-6 setmanes): hi ha una orientació cap a les persones en general, sense reconeixement de les figures que el cuiden. Reconeixen l'olor o la veu.
- Fase de formació d'aferrament (6 setmanes - 7 mesos): preferència per persones familiars, l'infant somriu i plora quan marxen.
- Fase d'aferrament ben definit (8-18 mesos): ploren davant d'una persona desconeguda i busquen refugi en la figura d'aferrament. Sap que la mare segueix existint encara que no estigui amb ell.
- Fase de formació d'una relació recíproca: van construint representacions mentals dels objectes, persones i fenòmens del seu entorn.
Factors que Influeixen en la Formació del Vincle
- Desaparició de la figura d'aferrament: sorgeixen dificultats emocionals importants. Perquè es produeixi un desenvolupament emocional normal, cal haver pogut establir un llaç afectiu estable en els primers moments de vida.
- Qualitat de l'atenció i les característiques pròpies: variable clau: persona cuidadora, acceptació del nadó tal com és.
- Sincronia en la relació: veritable comunicació d'emocions.
- Context familiar i cultural.
- Tipus d'aferrament mare i pare.