Descobreix Empúries Romana: Història, Arquitectura i Vida Quotidiana
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,79 KB
La Ciutat Romana d'Empúries
Amb motiu de la Segona Guerra Púnica, un exèrcit romà comandat per Escipió l'Africà va desembarcar al port d'Empúries per tancar el pas per terra a les tropes cartagineses de Sagunt. Cató el Vell hi va instal·lar un campament militar. Després de la victòria romana, Empúries es va convertir en una posició estratègica a la Mediterrània. El campament es va transformar en ciutat i, en temps de l'emperador August, les ciutats grega i romana es van unir sota el nom de Municipium Emporiae.
Urbanisme i Arquitectura
La ciutat romana tenia forma rectangular (700m x 350m), amb una superfície de 22.5 hectàrees delimitades per una muralla. La xarxa viària era regular, amb dos carrers principals: el cardo (nord-sud) i el decumanus (est-oest).
Es conserva part de la muralla, feta amb blocs de pedra a la part inferior i formigó a la superior. S'hi observen forats que servien per aguantar els taulons durant la construcció.
El Fòrum
El fòrum era una plaça pública envoltada per un pòrtic, on es trobaven els principals edificis públics. Destacava el temple capitolí, dedicat a Júpiter, Juno i Minerva. També hi havia dos temples més petits dedicats al culte imperial i una construcció en forma d'U amb un pòrtic i un criptopòrtic (magatzem subterrani).
A l'est del fòrum hi havia la basílica (tribunals) i la cúria (consell polític), a més de les tabernae (botigues) on es venien productes com oli, vi i gra.
Termes i Domus
Les termes eren establiments per a la higiene personal i la socialització. La calefacció s'obtenia amb aire calent que circulava sota el paviment.
Les domus eren cases privades amb patis interiors que proporcionaven llum i recollien aigua de pluja en cisternes.
Societat i Vida Quotidiana
La societat emporitana era jerarquitzada. Els romans més rics controlaven l'economia. Els més pobres vivien en insulae (blocs de pisos) amb un pati central i botigues o tallers a la planta baixa.
La Domus 1 és una de les cases més importants, amb un atri central, mosaics i pintures murals. També tenia una zona per als servents.
Oci i Espectacles
Fora de la muralla hi havia un amfiteatre amb capacitat per a 300 espectadors, destinat a lluites de gladiadors. Al costat hi havia la palestra (gimnàs). Dins les muralles hi havia un teatre.
Decadència d'Empúries
Empúries va entrar en crisi per l'acumulació de sediments al port, els canvis en les rutes comercials i el creixement de ciutats com Tàrraco i Bàrcino. La Neàpolis va ser utilitzada com a cementiri.