La cultura antropocèntrica i la democràcia grega

Enviado por Chuletator online y clasificado en Griego

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,63 KB

Cultura antropocèntrica

Basada en una forta preocupació per l'home en totes les seves facetes: física, intel·lectual, moral o religiosa. Visió del món a escala humana, fins i tot la religió, a diferència d'altres cultures com l'egípcia.

Religió grega

La religió va jugar un paper molt important en la cultura grega. Els grecs eren politeistes (Afrodita, Ares, Atenea, Dionisos, Hera, Hermes, Zeus, Posidó, Apol·lo, Demèter...) i van establir una forta relació déus-home. Els déus, coneguts per mitjà dels relats mitològics, dirigien el destí dels homes i es comunicaven amb aquests mitjançant els oracles. Els déus tenien aparença i comportaments humans (gelosia, enutjos, venjances...). Cada polis aixecava els seus temples i santuaris en honor a les divinitats protectores; no eren edificis destinats al culte i reunió popular sinó que es concebien com a casa del déu, representat amb una gran estàtua a l'interior.

Organització política

Basada en les polis, ciutats-estats amb una economia i forma de govern independents però que tenien la consciència de pertànyer a una cultura comuna, amb la mateixa llengua i religió.

Democràcia grega

El poble grec crea l'ideal polític de la democràcia, basat en la igualtat i govern del poble. Els ciutadans participen de forma directa en el govern de la ciutat. Neixen institucions democràtiques: assemblees, magistratures, tribunals...

Els grecs van teoritzar i investigar en el camp de les ciències físiques, la lògica i la filosofia. Van ser també els pares del teatre, sobretot de la tragèdia i dels Jocs Olímpics.

Entradas relacionadas: