Crisi econòmica de 1929: Causes, Conseqüències i Solucions
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,96 KB
Els problemes econòmics d'entreguerres
Conceptes clau
Inflació: Alça ràpida dels preus.
Deute exterior: En endeutar-se tant els estats, al problema del deute intern es va afegir aquest deute, principalment amb els EUA.
Patró Or: Sistema monetari internacional vigent fins a la dècada del 1930. Establia que les monedes de tots els països que hi pertanyien eren canviables per una quantitat fixa d'or.
Recessió de 1920-1921: Manifestació típica d'una crisi de reconversió d'una economia de guerra a una economia de pau.
Política deflacionista: Política econòmica que té com a principal objectiu frenar l'alça dels preus. Per aconseguir-ho es redueix el nombre de bitllets en circulació, es dificulta la concessió de crèdits i es redueix la despesa pública.
Hiperinflació: Problema que va afectar Alemanya, Àustria, Hongria, Txecoslovàquia i Polònia, que van perdre el control dels preus. Els preus pujaven cada dia, i fins i tot diverses vegades el mateix dia.
Conferència de Gènova (1922): Objectiu d'estabilitzar les monedes i tornar al patró or.
Pla Dawes (1924): Pla creat pels EUA per normalitzar l'economia alemanya.
Fordisme: Henry Ford va organitzar els principis del taylorisme, el treball en cadena i la producció en sèrie d'automòbils.
Taylorisme: Primer mètode d'organització científica del treball, basat en la divisió del procés de producció industrial.
Tarifes duaneres o aranzels: Impostos que paguen els béns importats.
El Crac del 29 i la Gran Depressió
Crac del 29: Enfosament de la borsa de Nova York, detonant de la crisi econòmica.
Bombolla especulativa: La borsa era fràgil a causa del desequilibri entre l'estancament de l'economia real i el creixement desmesurat de les accions.
Dijous Negre (24 d'octubre): 13 milions d'accions es van oferir a la venda amb poca demanda, el mercat es va col·lapsar i els valors borsaris es van enfonsar.
La Gran Depressió: Llarga crisi per l'enfonsament de la borsa que va col·lapsar l'economia nord-americana.
Conferència Econòmica Mundial de Londres (1933): Es va proposar el retorn al patró or i la reducció d'aranzels, però va acabar sense acord.
Keynes: Economista britànic que va proposar més intervenció de l'estat en l'economia.
Roosevelt: President dels EUA durant la depressió, va implementar el New Deal.
Autarquia econòmica: Política econòmica que busca que un país produeixi tot el necessari per al mercat intern.
Llei aranzelària Smoot-Hawley (1930): Elevava les tarifes duaneres dels EUA un 50%, i va causar la caiguda de les exportacions en molts països.
Solucions a la crisi
Polítiques deflacionistes: Solució tradicional que buscava l'equilibri pressupostari reduint la despesa pública, el crèdit i els salaris. Va fracassar i va accentuar la crisi.
Proteccionismes econòmics: Els governs van posar barreres a les importacions per protegir les seves indústries, perjudicant el comerç internacional.
New Deal: Programa d'intervenció estatal de Roosevelt (1933-1938) per combatre la deflació, rellançar l'economia i crear ocupació.
Acords de Matignon (1936): Acords entre la patronal i els sindicats a França que van posar fi a la conflictivitat obrera.
Altres conceptes
Sufragi universal: Dret al vot sense discriminacions, amb la limitació de la majoria d'edat.
Cultura de masses: Generada per l'expansió dels mitjans de comunicació, basada en la imatge i la paraula.