Crisi del Règim de la Restauració i Evolució a Espanya (S.XIX-XX)
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,17 KB
Crisi del Civilisme
Assalt al Cu-Cut!, Llei de Jurisdiccions i Solidaritat Catalana
Assalt a la revista Cu-Cut! (1905), Llei de Jurisdiccions (1906) i Solidaritat Catalana (molts escons al Congrés dels Diputats en les eleccions legislatives del 21 d'abril de 1907).
Crisi del Govern de Pardo
Setmana Tràgica i les seves conseqüències
Llei d'administració local, Setmana Tràgica (26-31 de juliol de 1909): Reservistes, Vaga, Francesc Ferrer i Guàrdia, Conseqüències, Canalejas i la seva "Obra".
Crisi Múltiple de 1917
Juntes de Defensa, Assemblea de Parlamentaris i Vaga General
Juntes de Defensa i ascensos per mèrits de guerra, Tancament de les Corts, Assemblea de Parlamentaris, Vaga general d'agost de 1917.
Descomposició del Sistema
Fragmentació dels partits i inestabilitat
Fragmentació dels partits dinàstics i inestabilitat governamental, Agitació social (Revolució Soviètica 1917), Desastre d'Annual (1921), 10 governs (1918-23) que duren menys d'un any, Pronunciament de Primo de Rivera (12-13 de setembre de 1923).
Catalanisme Polític
La nacionalitat catalana d'Enric Prat de la Riba
La nacionalitat catalana (1906) d'Enric Prat de la Riba. Corrents Catalanistes:
- Conservadors: Lliga Regionalista (Prat de la Riba), dividida en Centre Nacional Republicà (1906), Acció Catalana (1922); Unió Regionalista (formada per fabricants catalans).
- Esquerres: Partit Republicà Català (1917; Lluís Companys i Francesc Layret), Estat Català (1922; Francesc Macià), que formen ERC. Unió Socialista de Catalunya (1923; Joan Comorera i Soler).
Anticatalanistes
Partit Republicà Radical (1908; Alejandro Lerroux).
Mancomunitat de Catalunya
Projecte de Prat de la Riba i obra de la Mancomunitat
Projecte de Prat de la Riba i llei de mancomunitats de Canalejas. Sense poder polític (a diferència de la suma de totes les diputacions). Obra: biblioteques, escoles, iniciatives socials.
Dictadura de Primo de Rivera
Diferències amb Mussolini i Salazar
Diferència entre Primo de Rivera (militar, regeneracionista) i Mussolini, Salazar (civils, feixistes). Conspiració de Prats de Molló (1925; Estat Català, Macià).
Suports i Oposició a la Dictadura
- Suport: PSOE i UGT, Espanya Rural, Burgesia industrial i financera.
- Oposició: Classes mitjanes de les ciutats, Nacionalismes, la CNT i la FAI.
Directori Militar (1923-1925)
Es va intentar organitzar l'Estat sobre la base de dos partits: la Unión Patriótica (dretes, Primo de Rivera) i el PSOE (no va acceptar).
Resolució del problema del Marroc
L'any 1925 es produeix un acord amb França i la victòria a la badia d'Alhucemas. Disminució de la conflictivitat social.
Directori Civil (1925-1930)
Creació de l'Assemblea Nacional Consultiva; Construcció de carreteres, xarxes ferroviàries modernes, inici de la política hidràulica. Obres públiques: disminució de l'atur, augment dels deutes.
Caiguda de la Dictadura
L'oposició creix. Baralles amb l'estament militar: 23 de juny de 1926, Sanjuanada: conspiració contra la dictadura per part de polítics i generals. Crisi econòmica de 1929 amb devaluació de la pesseta; Dimissió el 28 de gener de 1930 i exili a París. El rei nomena Dámaso Berenguer.
Evolució Demogràfica al Segle XIX
Espanya
La població creix perquè s'ha reduït la taxa de natalitat i la de mortalitat. Hi ha fam, epidèmies, guerres i moviments migratoris. També hi ha millores sanitàries, industrials i agràries.
Catalunya
Té taxes de natalitat baixes i el creixement de població positiu a causa de la immigració.
Evolució Demogràfica al Segle XX
Espanya
La població creix un 30%. La taxa de natalitat puja i la de mortalitat baixa. L'última epidèmia es produeix l'any 1918, amb la grip. Continua l'èxode rural, encara que el camp conserva la major activitat econòmica. Es comencen a formar grans ciutats i creixen ciutats secundàries.
Catalunya
El creixement català és diferent del de la resta d'Espanya. La natalitat és baixa i la mortalitat també. Creixen les poblacions.
Economia al Segle XIX
Economia Rural a Espanya
L'agricultura és de secà. Augmenta l'exportació de cítrics i ametlles. S'introdueixen conreus ambivalents.
Catalunya
Creixement econòmic. Entre 1876 i 1886 hi ha la "febre d'or", en què des del 1876 fins al 1882 es va viure una època d'expansió i del 1882 al 1886 es va viure una època de crisi.
De la Dictadura a la República
Retorn al règim anterior a la Dictadura: impossible
El retorn al règim polític anterior a la Dictadura és impossible per les següents raons:
- Els partits dinàstics estan desorganitzats i desprestigiats.
- El monarca era impopular.
- Les forces antidinàstiques van prendre una iniciativa unitària, que culminà amb el Pacte de Sant Sebastià (17 d'agost de 1930).