Creixement demogràfic i canvi social a Espanya

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,47 KB


L'augment demogràfic va ser conseqüència d'un descens de la mortalitat, sobretot infantil, una natalitat elevada com a resultat d'unes condicions de vida més favorables.

El franquisme proposava una política natalista, la taxa de fecunditat va augmentar a 2,8 fills per dona; també va augmentar l'esperança de vida a 70 anys els homes i 76 les dones.

El creixement demogràfic va comportar moviments migratoris, per la mecanització i modernització de l'agricultura que va deixar molts pagesos sense feina; van emigrar per obtenir uns beneficis que no podien assolir en les zones agràries.

Es va produir un intens èxode rural per tal de fugir de les condicions de vida miserables, i van emigrar cap a ciutats industrials o a l'exterior per Europa, com França, Alemanya, Suïssa i Bèlgica; les emigracions interiors es van dur a terme a Madrid, Barcelona, València i País Basc.

A Catalunya el procés migratori va ser molt intens, es va fer sense cap planificació i va comportar conseqüències socials i desequilibris territorials. Es van saturar moltes zones i no disposaven de les infraestructures necessàries.

El barranquisme va augmentar amb habitatges precaris i dèficit de serveis socials bàsics. En canvi, molts joves van abandonar sobretot les zones agrícoles.

Va augmentar el nombre d'obrers industrials i es va consolidar una burgesia urbana. La societat va ser transformada i va deixar enrere la misèria per adoptar unes pautes socials i uns hàbits de les societats industrialitzades.

L'augment del poder adquisitiu va fer possible la societat de consum, moltes famílies van córrer a comprar neveres, televisors i altres electrodomèstics, també es va popularitzar el automòbil Seat 600.

El nivell educatiu va millorar gràcies a la llei general d'educació, va augmentar la població escolaritzada des de l'ensenyament primari fins a la universitat, van augmentar les inversions en educació.

La condició femenina també va canviar, la dona va començar a estudiar i a tenir treballs remunerats, la reivindicació dels drets de la dona va donar lloc al sorgiment d'un nou moviment feminista.

La renovació de l'Església va tenir un gran impacte a Espanya, un sector vinculat al règim va començar a separar-se.

Tots aquests canvis socials i econòmics van afeblir el règim i van provocar la creació d'un nou tipus d'oposició que reclamava la democratització d'aquest.

Entradas relacionadas: