El creixement agrari i demogràfic a l'Europa occidental
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,8 KB
1r tema
Des de la darreria del Segle XI el final de les grans invasions, la dis~ minució de les guerres senyorials i la introducció de certs avenyos en les tecniques agrícoles van afavorir l'augment de la producció agraria i el creixement de la població a l'Europa occidental.
És per aixo que l'agricultura va generar uns excedents que es venien als mercats locals i comarcals. Així, l'augment deIs intercanvis comer~ cials va estimular el Renaixement de la vida urbana.
1.1. EXPANSlÓ AGRARIA I CREIXEMENT DEMOGRAFlC
A partir del Segle XI a l'Europa occidental es van introduir una serie d'innovacions técniques en l'agricultura: o Noves técniques de conreu, com la rotació triennal, que només deixava un tery de la terra en guaret, i l'ús deIs fems deIs animals coro a adob. O Uns nouS instrurnents agrícoles, com l'arada normanda o d'orelló, la collera i l'ús de ferradures en els cavalls, van millorar el rendí~ ment de la forya deIs animals de tir (cavalls o bous) a l'hora de fer les tasques del camp. També l'ús de molins (d'aigua o de vent) va simplificar la feina de moldre el gra. Entre els segles XII i XIV l'aplicació d'aquests avenyos va comportar un augrnent de la productivitat (més producció per superfície conre~ ada) en una bona part de l'Europa occidental. L'increment de la producció agrícola va permetre millorar l'alimenta~ ció de la població, i aixo va fer que augmentés la resistencia a les ma~ lalties. Aquest canvi va ser causa d'un augrnent de la població: Euro~ pa va passar de 45 milions d'habitants al Segle XII a uns 75 milions al Segle XIV. El desenvolupament demografic va provocar la necessitat de trobar noves terres. Per ampliar la superfície de conreu els pagesos van repo~ blar antigues terres abandonades i en van artigar de noves. El resultat fou un increment de la producció agraria.
1.2. LES CIUTATS. NOUS CENTRES ECONÓMICS
La millora de l'agricultura va estimular la revitalització de les ciu~ tats o la creació de noves. Els agricultors, que produien més del que necessitaven per al consum, van generar un excedent d'aliments i de primeres materies. Els agricultors, i sobretot els nobles i els eclesiástics, propietaris de terres, van buscar rnercats per poder-hi vendre aquests productes, i ls van trobar a les florents ciutats europees. Allí intercanviaven els dents agrícoles per productes artesans urbans. Més, el creixement de la població va fomentar l'ernigració d'una deIs pagesos a les ciutats, on trobaven més llibertat personal i al~ s oportunitats per millorar la classe de vida. El Renaixement de les ciutats va comen<;ar a partir del Segle XI, en qué la Pau relativa propiciada per la fi de les grans invasions va permetre que, al voltant de les abadies, deis castells i de les petites ciutats, s'hi anessin formant alguns nuclis nous en qué es feien in~ tercanvis comercials. Aquests nous enclavaments' van sorgir en urbs ja existents o bé van ser l'origen de ciutats noves, o burgs, d'on prové la denominació de burgesos aplicada als seus habitants, Els burgs eren més t~ importants si estaven situats en una cruilla de ea~ mins, a prop d'un riu o a prop d'un port. Com eren les ciutats Les ciutats medievals esta ven protegides per muralles, que s'anaven ampliant a mesura que la ciutat creixia, L'interior del recinte emmurallat era atapelt i laberíntic i no hi havia cap ordenació del pla urbá, El centre solia ser una pla9a, al voltant de la qual se situaven els edificis més importants: l'ajun~ tament, el mercat, l'església principal o la cate~ dral, etc, Una bona part de l'espai l'ocupaven els habitat~ ges, amb pati o amb hort, pero també hi havia hos~ pitals, es coles, hostals i molts edificis religiosos (esglésies i convents), Els nobles, i de vegades també els monarques, s'hi van fer construir palaus luxosos per tenir residencia a la ciutat. Els carrers eren estrets, bruts, sense empedrar i sense voreres, La majoria de les ciutats medie~ vals no teníen clavegueram, La precarietat de la higiene urbana i la prolife~ ració de les puces i les rates van afavorir la difusió de malalties (colera, tifus, pesta,.,). Els incendis també eren freqiients, perque s'utilitzava fusta en la' construcció deIs habitatges; a més, es propaga~ ven fácilment per la proximitat entre les cases.
2.1. El9 ARTE9AN9 I El9 GREMI9
La ciutat medieval es va convertir en un centre de produc~ ció d'objectes manufacturats. Els artesans d'un mateix ofici s'agrupaven per carrers, que rebien el nom de l'activitat que s'hi feia: assaonadors, argenters, teixidors, tintorers, etc. Molts d'aquests noms han pervingut fins a l'actualitat en moltes de les nostres ciutats i poblacions. El treball artesa s'organitzava en tallers petits, el propie~ tari deIs quals era el mestre artesa, que disposava d'eines propies. Era un treball manual, i al mateix taller, que era també habitatge, s'hi feia tot el procés de producció. Els artesans de cada ciutat s'organitzaven per protegir-se de la com e enCla deIs artesans altres lIocs 1 per garantir el bon funcionament de la producció. Er aquest motiu, els ar~ tesans e ca a o ICI s agrupaven en gremis, estructurats de manera ]efa! . A renents, ofici s 1 mestres ar esans. El gremi es preocupava de mantenir el compliment d'una serie de normes: ningú podia fer el seu ofici en una ciutat sense permís del gremi, i tots els mestres artesans havien de treballar les mateixes hores i fer servir el mateix tipus d'ei~ nes. El gremi també controlava la qualitat deIs articles i el preu final.
2.2. FIRES I MERCATS
Una funció essencial deIs nuclis urbans era acollir el mer~ cat, al qual acudien els pagesos de la zona per intercanviar-hi productes agrícoles per manufactures. Algunes ciutats van assenyalar uns dies determinats per fer-hi mercat i van decretar lleis per protegir els mercaders. _fuí van sorgir les fires, uns mercats periodics de gran mag~ nitud on es compraven i es venien grans quantitats de pro~ ductes.
2.3. LES GRANS RUTES DEL Comerç;
Per a les distáncies llargues, el comer.; marítim va adqui~ rir més importancia que el terrestre, perqué els vaixells te~ nien més capacitat de carrega i eren més rapids. La primera gran ruta marítima es va obrir al Mediterrani. Ciutats com Venécia, Génova, Marsella, Barcelona i Valéncia comerciaven amb els ports de l'Orient Mitja i amb l'Imperi Bizantí. Importaven productes de luxe (seda i espécies) i portaven teixits, armes i eines. Una segona ruta fou la de l'Atlimtic i el Billtic (la Ransa): anava des de Lisboa i els ports castellans del Cantábric fins : als del mar Billtic. 8'hi transportava llana, vi, pells, fusta i (blat. Aquests productes ço.Nvergien a les ciutats deIs Palsos Baixos (Bruges, Gant ... ).