Constitució del 93, Revolució Industrial i Transports

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,71 KB

Constitució del 93: Els Drets de l'Home

La Constitució del 93, que consagrava els Drets de l'Home i del Ciutadà, va ser creada pel poble francès. Aquests drets, considerats sagrats i inalienables, van ser establerts perquè tots els ciutadans poguessin comparar els actes del govern amb el funcionament de tota institució social, i no es deixessin mai oprimir per la tirania. La finalitat era que el poble tingués sempre presents les bases de la seva llibertat i benestar.

Aquests drets inclouen la igualtat, la llibertat, la seguretat i la propietat. Tots els homes són iguals per naturalesa i davant la llei, i tots els ciutadans tenen igual accés a la funció pública. La llei ha de protegir la llibertat pública i individual contra l'opressió dels governants. Aquesta revolució radical va ser encapçalada per Robespierre i el partit jacobí.

Revolució Industrial i Factors Clau

Revolució Demogràfica

L'augment de la població va ser impulsat per la major producció d'aliments i, en menor mesura, pels progressos en higiene, medicina i nous conreus. Aquest sistema econòmic, originat a Europa Occidental durant la industrialització, va aconseguir un alt grau d'activitat productiva.

Revolució Agrícola

Els propietaris agrícoles més poderosos, nobles o burgesos, van tancar les seves terres, abandonant la rotació triennal i el guaret. Van començar a conrear llegums i cultius herbacis (sistema Norfolk) i van introduir noves eines. El resultat va ser un augment significatiu de la productivitat, permetent als agricultors orientar la producció cap al mercat nacional i internacional.

Fases de la Industrialització

Primera Fase (a partir de 1780)

Es va iniciar al voltant de 1780 en petits nuclis dins de països europeus, amb Gran Bretanya com a model principal. La revolució agrícola a Gran Bretanya, amb el canvi al sistema de cultiu Norfolk, va portar a un augment de la producció i a una millora en l'alimentació. Això, juntament amb les millores en higiene, vacunes i la desaparició de la pesta negra, va conduir a la transició del cicle demogràfic antic al modern. Les conseqüències van ser un augment de la demanda i de la mà d'obra, impulsant la revolució industrial.

Segona Fase (a partir de 1870)

La segona fase de la Revolució Industrial va començar cap a 1870, amb una transformació en les bases econòmiques. Es van introduir noves fonts d'energia com el petroli, l'electricitat i el gas natural. Les comunicacions i els transports van continuar desenvolupant-se amb l'aparició de la bicicleta, la motocicleta, l'automòbil, etc. La diferència principal radica en els canvis en les formes de producció i l'ús de diferents combustibles.

Transports i la Màquina de Vapor

La revolució dels transports va ser impulsada per la invenció de la locomotora de vapor, que va incrementar la importància del procés industrial. L'aplicació de la màquina de vapor al ferrocarril i a la navegació, juntament amb les noves possibilitats tècniques de la metal·lúrgia (fabricació de rails i cascos d'acer), va tenir conseqüències significatives:

  • Va permetre intercanvis comercials amb mercats més llunyans i extensos.
  • Va facilitar els grans moviments de població entre el camp i la ciutat, i entre metròpolis i colònies.
  • Va impulsar la mineria i la indústria, encoratjant la inversió de capital gràcies a l'augment de la capacitat de càrrega.

La màquina de vapor va convertir el ferrocarril i el vaixell en transports ràpids i econòmics, facilitant el desenvolupament del comerç i els desplaçaments massius de persones.

Entradas relacionadas: